Successos

Quadern negre

Tura Soler

La visió desconeguda dels policies locals

Les dades aportades per la policia local de Palafrugell donen una visió de la feina que no sempre es veu

“He quedat parat, al·lucinat, quan he sentit que en David deia que en un any han fet més de 17.000 serveis. No m’ho hauria pensat mai, que la policia local fes tanta i tanta feina. Agraeixo que m’hagin convidat a la festa perquè he pogut veure la feina de la policia des d’una altra visió que fins ara no tenia.” Aquestes paraules les va pronunciar ahir al migdia un important empresari (Josep Lagares de Metalquímia) en acabar els actes de la patrona de la policia local de Palafrugell. El David que menciona és David Puertas, cap de la policia local fitxat de les files dels Mossos. I les dades aportades per Puertas que van fer al·lucinar Lagares: 17.729 serveis durant el 2023 (1.700 més en comparació amb el 2022), 114 detencions, 98 denunciats i milers d’actes aixecades, 108 actes per tinença de drogues aixecades gràcies a la unitat canina, assistència a 310 accidents de trànsit, 191 denúncies per alcoholèmia, protecció a 77 víctimes de violència domèstica...

Una feinada que fan els policies locals de la qual la gent, com Lagares, a vegades no té constància. Aquells policies que anomenem urbans, municipals... com si no fossin policies del mateix nivell d’aquells intrèpids agents que persegueixen malfactors i desmantellen grans organitzacions criminals. I la gent té massa en la memòria la trama amorosa/sexual/criminal que formaven aquells urbans de Barcelona (Rosa Peral, Albert López i Pedro Rodríguez) que, tot i ser ben real, dona un caire novel·lesc que no s’ajusta al caire global de la quotidianitat de les policies locals. Els municipals, com va poder constatar ahir Lagares, aquells que regulen el trànsit, encara que posin multes, són el primer esglaó de la seguretat, fan de policia assistencial, guien els desorientats... són “la primera trinxera”, com va apuntar en el seu discurs l’alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, que va anunciar que l’Ajuntament vol potenciar la policia amb més recursos humans, per garantir una plantilla de 62 agents, i més recursos materials, amb la construcció d’un edifici policial per donar servei a les zones de platja del municipi, Calella, Tamariu i Llofriu, que a l’estiu quadrupliquen la població. Una predisposició municipal que no troben tots els cossos locals. No tots els ajuntaments volen invertir. Se’n queixaven alguns policies que van assistir a la festa patronal de Palafrugell. Una festa que també serveix per aglutinar els comandaments i agents d’altres policies, les locals, però també dels Mossos, la Policía Nacional i la Guàrdia Civil, que ahir hi eren representats amb els seus màxims comandaments: la comissària Sílvia Catà, el comissari Leoncio Martínez i el tinent coronel Cristóbal Pedro Prieto. Senyal de bona entesa. Hi va haver condecoracions per mèrits i serveis i homenatge a un company traspassat i comiat de tres agents que passen a millor vida per jubilació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia