Successos

Líbia

L’ONU creu que es podrien haver evitat moltes víctimes del cicló ‘Daniel’

L’Organització Meteorològica Mundial afirma que sí Líbia disposés d’un servei meteorològic funcional es podrien haver previst evacuacions

Nacions Unides desbloqueja 10 milions del fons d’emergència

La situació de desgovern a Líbia ha agreujat els efectes del cicló Daniel, segons l’Organització Meteorològica Mundial (OMM).

El cap de l’agència meteorològica de Nacions Unides, Petteri Taalas, ha afirmat que moltes de les morts i desaparicions es podrien haver evitat si el país disposés d’un servei meteorològic funcional que pogués emetre alertes precoces i s’haguessin fet evacuacions.

“Si hi hagués un servei meteorològic que operés amb normalitat podrien haver llançat alertes i els equips d’emergència podrien haver iniciat evacuacions, i això hauria evitat la majoria de víctimes”, ha afirmat Taalas. Segons les xifres provisionals, les inundacions a l’est de Líbia han deixat almenys 6.872 morts i més de 10.000 desapareguts.

En aquest sentit, ha assenyalat que l’objectiu dels sistemes d’alertes no és només preveure desastres meteorològics sinó també mesurar-ne el possible impacte, per facilitar decisions com la posada en marxa de plans d’evacuació i altres mesures.

El responsable de l’OMM ha constatat que “el problema és que el servei meteorològic libi no funciona com a conseqüència de la caòtica situació al país”, que des de la caiguda de Muammar Gaddafi el 2011 ha patit una guerra civil i que actualment té dos governs diferents a l’est i a l’oest, respectivament.

Taalas ha explicat que en el passat Líbia tenia serveis meteorològics “bastant moderns” però “molts sistemes d’observació van ser destruïts”. Segons ell, l’organització ha intentat col·laborar els últims anys amb les autoritats líbies per restaurar els sistemes de prevenció d’emergències meteorològiques però la inestabilitat i la inseguretat ho ha complicat. “D’ençà que la situació de seguretat al país és tant difícil, costa molt anar-hi i millorar la situació”, ha reconegut.

L’OMM té en marxa un pla per millorar els sistemes d’alerta meteorològica global que busca aconseguir que tots els països del planeta disposin d’aquesta mena de serveis en un termini de cinc anys. El programa, amb un pressupost de 3.100 milions de dòlars, ja treballa amb 30 països del grup d’economies menys desenvolupades, sobretot països africans, però també estats insulars i del sud d’Àsia i Llatinoamèrica. L’organització vol que el programa arribi a 100 països el 2027. Taalas ha subratllat que el pla té molt en compte els països on hi ha conflictes bèl·lics, com la mateixa Líbia, el Sudan –on molts especialistes han fugit del país– o Ucraïna, que ha perdut un terç de les estacions d’observació.

Fins a 20.000 víctimes

El balanç de víctimes de les inundacions a la ciutat de Derna, a l’est de Líbia, es podria apropar als 20.000 morts.

L’alcalde de la ciutat, Abdulmenam al Gaizi, el pas del cicló ha destruït el 25 % de la ciutat, la quarta més poblada del país amb uns 120.000 habitants. Segons Al-Gaizi, la xifra final de defuncions podria rondar entre les 18.000 i 20.000. El batlle ha manifestat el seu temor perquè la descomposició dels cadàvers pugui provocar una epidèmia o brots de malalties.

Ajuda de l’ONU

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha desbloquejat 10 milions de dòlars del seu fons d’emergència per poder enviar subministres vitals a les víctimes de les inundacions a Líbia.

La iniciativa de l’ONU busca prevenir la crisi sanitària que pot generar la manca d’aigua potable o els nombrosos cadàvers a la intempèrie, entre altres problemes.

El secretari general adjunt de l’ONU per a Afers Humanitaris, Martin Griffiths, ha indicat que la prevenció d’epidèmies i el “ràpid restabliment d’alguna mena de normalitat han de prevaler sobre qualsevol altra preocupació” ara mateix a Líbia.

Griffiths ha confirmat que Nacions Unides està desplegant un equip important per donar suport i ajudar en la coordinació de la resposta internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia