Successos

successos

Nit complicada al foc de Portbou perquè la tramuntana no afluixa i hi ha deu focus secundaris

Hi estan treballant 74 dotacions terrestres i 214 bombers sobre el terreny, mentre que els mitjans aeris no han pogut fer cap descàrrega

L'alcalde de Portbou, Gael Rodríguez: "s'està vivint la situació amb molta preocupació perquè no és el primer incendi d'aquest any"

Els bombers preveuen una "nit dura" a l'incendi de Portbou perquè la tramuntana anirà a més i el foc ha creat fins a una desena de focus secundaris, tant en els dos flancs com més enllà del cap. Se n'han localitzat fins a 100 metres més enllà de la línia de flames. “L’escenari no és favorable per a l’extinció perquè el vent no afluixa. La nit serà llarga i ens estem reforçant amb més efectius”. 

Fins ara ja hi ha treballat 74 mitjans terrestres i hi ha uns 214 efectius desplegats. Els bombers de l'Estat francès, que també viuen una situació complexa pels focs a la Catalunya del Nord, hi han enviat deu dotacions, que eleven a 230 el total d’efectius. El font vent que ha bufat durant la tarda ha impedit que els mitjans aeris puguin fer cap descàrrega, però ho tornaran a intentar dissabte al matí. 

L’incendi s’ha declarat cap a ¾ de 5 de la tarda al coll del Suro, a la zona del pantà de Portbou, per causes que encara es desconeixen, i ha avançat en direcció su empès per la tramuntana. Ha obligat a confinar el municipi de Colera, la urbanització de La Rovellada i el càmping Sant Miquel. Tot i que no hi ha cap habitatge en risc imminent i, de moment, les flames no han afectat cap propietat privada, s’ha desallotjat vuit persones de masos de la zona. També ha calgut tallar la N-260 entre Llançà i Portbou i la Frontera. 

L’inspector dels Bombers i cap de la intervenció, Santi Lleonart, ha explicat que l'escenari no és favorable, perquè aquesta nit el vent es reforça. Lleonart ha explicat que l’incendi està actiu i est del tot imprevisible, “amb molts fronts i sense una continuïtat evident”. Preocupen sobretot els “nombrosos i inconnexos” focus secundaris que genera, en alguns dels quals encara ni tan sols s’hi ha pogut accedir. El fet que l'incendi no cremi de manera continuada fa que qualsevol focus o flanc “pugui convertir-se en cap de l'incendi i fer carreres que amenacin els nuclis de Portbou, Colera o la urbanització de La Rovellada”.  Ha admès que es tracta d'un "incendi complicat", perquè afecta una zona on l'orografia és escarpada i, a més, el vent no facilita les coses. Es tracta d’un foc de vent en descendent, empès per la tramuntana i els contravents, que té capacitat per fer focus secundaris. No es pot atacar des de dalt i s’està esperant que avanci fins a pistes forestals. Una gran zona de pastures de vaca ripollesa transhumant, situades estratègicament al nord del municipi de Colera, han alentit l’avenç del foc.

El cap d'intervenció dels Bombers ha admès que les properes hores i la matinada seran "complicades". Els efectius d’extinció concentren els esforços al flanc dret, amb l'objectiu d'intentar contenir-lo i evitar que es converteixi en un gran incendi. Les flames han calcinat 200 hectàrees com a mínim, ha explicat la delegada del govern a Girona, Laia Cañigueral, però té un potencial de 400 i podria augmentar si avança cap al Cap de Creus. “Tenim un incendi de 200 hectàrees amb un potencial de 400 i que no volem que arribi a les 5.000”, ha assenyalat Lleonart. Les flames avancen en direcció a la vall de Molinàs, on encara no han arribat.

De moment es mantenen els confinaments preventius i el tall de l'N-260 perquè els canvis "sobtats i forts" del vent no permeten aixecar aquestes mesures i que la ciutadania pugui moure's "de manera eficaç i segura". Cañagueral ha demanat paciència als afectats pel tall que no poden tornar a casa perquè ara per ara no es poden organitzar els combois segurs amb Bombers i Mossos. També ha apel•lat a la “màxima prudència” i “responsabilitat” de la població perquè els Bombers es puguin centrar en l’incendi. 

Protecció Civil s’ha mobilitzat la Creu Roja a la zona de l’incendi amb voluntariat i diversos vehicles logístics, refrigerats i d’avituallament. També s’havien demanat matalassos per portar a la sala polivalent de Colera, habilitada per si les persones que han quedat aïllades al municipi hi havien de passar la nit, tot i que finalment no ha fet falta. Es manté la comunicació amb Adif en relació a la circulació de trens per la zona afectada per l’incendi. 

Segons l'alcalde de Portbou, Gael Rodríguez, "s'està vivint la situació amb molta preocupació perquè no és el primer incendi d'aquest any". Tot i així, "hem d'estar serens i mantenir la calma per podedr estar atents a tot el que ens comuniquin els Bombers, que confiem amb la seva gran feina". Rodríguez també explica que, de moment, no hi ha perill que l'incendi arribi a zones habitades: "el foc es troba entre els termes de Portbou i Colera. El vent empenta les flames cap a Colera i per tant, està allunyat del que és el nucli de la població de Portbou" assegura. 

Des de Colera, Max Peralta, un veí del municipi, explica que "primer hem vist tot el fum que venia de la part nord de Portbou per sobre les muntanyes i venia cap al poble. Tot seguit, per sentit comú, ens hem quedat a dins a casa perquè el carrer ens ofegàvem. En aquest moment, han passat una patrulla avisant per megafonia que tanquéssim portes i finestres i que no sortíssim". A mesura que ha avançat la tarda, però, "la situació es va normalitzant i a poc a poc podem tornar a veure les muntanyes i alguna persona pel carrer". De fet, les autoritats han habilitat el pavelló del municipi per acollir les persones que es trobaven a la localitat o a les platges de la zona per passar el dia.

 En paral•lel, des de Protecció Civil alerten que ningú s'acosti a la zona de l'incendi per no interferir en les tasques dels Bombers. De fet, en poca estona, el telèfon d'emergències ha rebut 140 trucades alertant del foc. El fum de l'incendi, empès pel vent, ja ha entrat a la badia del Port de la Selva. Per la seva banda, els Mossos d’Esquadra també han informat que a causa de l’incendi s’han desallotjat 8 persones de diferents masos propers a Portbou. 

El Departament d’Acció Climàtica ja va alertar d’una nova situació de perill d’incendi forestal a les zones del litoral i prelitoral de Tarragona, Terres de l’Ebre i Empordà i ha restringit els accessos als espais naturals protegits dels Ports, el Cardó-Boix i el Cap de Creus. El vent intens i la humitat baixa a les zones amb una sequera acumulada important fa que es puguin originar incendis forestals de ràpida evolució. La previsió és que la situació millori diumenge.

La zona que ara crema es troba a l'àrea on a mitjans d'abril hi va haver un altre incendi. En aquell cas, les flames van començar a la Catalunya del Nord i empeses per la tramuntanada van saltar la carena i van entrar a l'Alt Empordà. Aquell incendi va calcinar 800 hectàrees, de les quals 135 a l'Empordà. Sobretot, al terme municipal de Portbou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia