Successos

El quadern negre

Tura Soler

Tirotejos a dojo i un crim cada cinc dies el 2023

Des de principi d’any es comptabilitzen 26 casos d’assassinats a Catalunya, moltes víctimes abatudes amb arma de foc

La nit de dimarts van ressonar els trets al barri d’Horta Guinardó de Barcelona. Aquest cop no hi va haver morts. Però el dia abans dos homes morien abatuts a trets a Salou, població que l’any passat ja va ser escenari d’un altre tiroteig mortal, perpetrat per homes vinculats al crim organitzat que van ser arrestats a França. L’ús d’armes de foc amb finalitats homicides va en augment. El dia 8 d’abril, un jove militar va disparar cinc trets i va matar un home en un camp de tir de Canovelles. El pistoler va fugir amb dues armes. Primer va segrestar un matrimoni de 80 anys en una gasolinera i es va fer portar fins a Granollers, on va segrestar un altre conductor, que el va portar fins a Barcelona, i allà va obligar dues noies joves a portar-lo en cotxe a fins a Múrcia, on el va acabar detenint la Policía Nacional, que li va comissar dues armes: una pistola i un revòlver.

El dia de Sant Jordi van abandonar un home ferit de mort d’un tret a l’abdomen a l’entrada d’urgències del Trueta. El mort és Endrit Sinaj, un albanès de 29 anys que feia poc havia sortit en llibertat provisional després que el detinguessin en el marc d’una operació sobre marihuana dirigida des de Marbella. Sinaj també estava pendent de ser jutjat per un assalt violent a Albània que hauria perpetrat amb quatre homes més.

Ahir a Sant Hipòlit de Voltregà van enterrar l’Aleix, un noi de 15 anys que va morir la matinada de l’1 de maig en un episodi en què també van ressonar diversos trets, tot i que s’ha d’esclarir si l’arma disparada –que no ha estat trobada– és de fogueig i si els trets van ser els causants de la mort o Aleix va perdre la vida en caure i colpejar-se el cap. De moment l’autor dels trets, Dani Montes, és a la presó per homicidi i tinença il·lícita d’armes.

També va morir tirotejat, el 10 de març, l’inquilí d’una casa de Cantallops, un home marroquí vinculat al tràfic de drogues. I el 12 de febrer, un altre tiroteig al carrer a Badia del Vallès va posar fi a la vida de Mohamed Gdari, germà del raper Rachid Gdari, músic amb antecedents per haver assaltat narcotraficants. La víctima era dins d’un cotxe i l’homicida li va disparar a la cara des d’una moto i va fugir.

Des de principi d’any s’han detectat a Catalunya 26 casos de morts criminals, tot i que almenys dos dels casos són crims que es van perpetrar l’any passat però els cadàvers s’han localitzat aquest any. És el cas de la dona trobada enterrada en un finca de Pontons o l’home desaparegut el 2022 a Torreforta trobat dins d’un pou al Perelló.

Les dades dels quatre primers mesos de l’any representen que, de mitjana, s’ha perpetrat un crim cada cinc dies a Catalunya. L’activitat criminal té tendència a l’alça si la comparem en relació amb les dades registrades durant el 2022, quan es van comptabilitzar 55 casos de morts criminals, cosa que representa un crim cada sis dies i mig aproximadament.

LA XIFRA

26
casos
d’homicidis s’han detectat durant aquest any a Catalunya, un cada cinc dies.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia