Successos

Calendari criminal del 2021

persones, com a mínim, van morir assassinades l’any passat a Catalunya

dels crims, un 80%, estan resolts policialment

de resoldre l’assassinat d’una dona de 96 anys a Calella

Mig centenar de persones, segons dades recollides per aquest diari, van morir de resultes d’un acte criminal durant el 2021. El nombre d’homicidis és lleugerament superior que el 2020, quan se’n van detectar 47. Quaranta dels cinquanta crims, un 80%, estan resolts policialment. 34 de les víctimes eren homes i 16, dones. L’anàlisi de les dades estableix que almenys 17 de les víctimes, un 34%, eren estrangeres. També en 17 dels 40 casos resolts hi ha hagut arrestos de persones estrangeres. 37 dels autors/sospitosos ho són. Les tres dones homicides van confessar el seu crim: dues van matar la parella i la tercera, la filla. Les dades del 2021 aporten que els mòbils criminals abasten un ventall molt ampli: gelosia, diners, droga, bogeria, robatoris, discussions banals, revenges... i també demostren que l’edat no és barrera per matar. En dos casos víctimes i homicides eren menors.

Aquest són els dies marcats en el calendari criminal del 2021.

4 de gener
Baralla de barri. Una trifulga al carrer Finestrelles, al barri de la Trinitat de Barcelona, acaba amb Jonathan Burgos Moraleja, de 41 anys, mort apunyalat i un equatorià de 38 anys, Luis Holguín, detingut. És difícil esclarir els motius de la discussió entre Burgos i Holguín, coneguts del barri. Burgos estava aparellat amb una noia que va conèixer a través d’Holguín. “Aquest també és el meu barri!”, van sentir uns testimonis que cridava Holguín abans que arribessin a les mans.

25 de gener

Matricidi. Un home de 54 anys mata la seva mare de 94 anys a Badia del Vallès. El fill, que tenia problemes mentals, era el cuidador de l’anciana i no hi havia antecedents de violència.

31 de gener
Un dona de 37 anys, espanyola, mata el seu company, de 65 anys, d’una ganivetada enmig d’una discussió a Viladecans.

4 de febrer

Robatori mortal. Assassinen en Weimin, conegut amo d’un basar xines del barri del Guinardó de Barcelona. L’agressor el va atacar al portal de casa seva per robar-lo a la sortida de la feina. L’homicida és un noi d’origen marroquí i nacionalitat espanyola amb molts antecedents. Va ser empresonat.

7 de febrer

Anciana assassinada. Margarida Boschmonart Arges, de 96 anys, mor apunyalada a casa seva, al centre de Calella. El dia del crim era un dia plujós, les botigues del centre comercial estaven tancades perquè en aquell moment encara eren vigents les restriccions estrictes pel confinament per la pandèmia, cosa que va dificultar trobar testimonis. Un any després, no s’han fet detencions però la família confia que la resolució ara sigui imminent.

7 de febrer
Una baralla entre menors a Badalona acaba amb un noi veneçolàde 17 anys mort apunyalat. Va morir dos dies després de l’apunyalament. L’agressor, un noi espanyol de 14 anys, es va entregar als Mossos. Unes amenaces a una noia de 14 anys que havia estat xicota de l’agressor es perfilen com el rerefons de la baralla.

28 de febrer
Cadàver al voral. Troben un home assassinat sense identificar a Cabanelles, a la carretera de la Mare de Déu del Mont. Resulta ser Otman Chaibi, un mecànic de Vilafant. Al desembre es fan vuit detencions relacionades amb el crim, que es va perpetrar el 27 de febrer arran d’una discussió mentre feien una barbacoa a casa del soci de la víctima. El sospitós considerat autor material és Florin Ionut Pectu, que s’havia presentat com a candidat a les eleccions municipals a Castelló d’Empúries el 2011

13 de març
Detenen un home de nacionalitat equatoriana a Olesa de Montserrat acusat de la mort a punyalades d’un compatriota. Un conflicte per un tema relacionat amb la marihuana es perfila com a mòbil.

24 de març
Homicida confés. Un home de 70 anys de Barcelona es presenta a la comissaria dels Mossos i explica que ha matat una anciana de 91 a Tarragona. La dona és morta, asfixiada, amb un coixí. L’homicida confés és el sogre de la neboda de la víctima. L'homicida era el cuidador de la dona i sembla que patia un desequilibri emocional i tenia pensaments de com alleugerir el patiment de l'anciana

9 d’abril
Crim passional. Un home espanyol de 51 anys mor apunyalat a Terrassa i detenen l’autor, un home de 46 anys, espanyol. L’agressor és l’ex-xicot de la parella de la víctima.

10 d’abril
Violència juvenil. Un jove espanyol mor apunyalat al mig del carrer a Gelida. Es va detenir dos nois menors, alumnes de l’institut i d’origen equatorià. Un conflicte relacionat amb les drogues es perfila com el mòbil de l’assassinat

11 d’abril
Un altre assassinat per culpa de la marihuana. Un cultivador de Rubí mata un lladre. Era en un edifici a mig construir al carrer Segadors, 39 de Rubí. L’homicida, de 47 anys, va ser arrestat. Víctima i homicida eren norafricans.

12 d’abril
Homicida reincident. Troben el cadàver d’Abdelililah Harbil, un veí de Roses, dins del maleter del seu cotxe, que era aparcat al carrer Bernat Metge. Van detenir primer Outman Haouachi i dies després, Achraf Laghdas, que el 2003 ja havia matat un noi a Empuriabrava i havia complert una pena de 17 anys de presó. Una plantació de marihuana a la casa que ocupaven víctima i homicides podria ser la causa del crim.

13 d’abril
Feminicidi a Manresa. Assassinen una dona de 34 anys, Jordina Martínez Playà, treballadora del Departament d’Afers Socials i Família. Els Mossos arresten el seu excompany, Antonio, que va intentar suïcidar-se.

26 d’abril
Pilar, una dona de 50 anys, mor cremada ruixada amb gasolina a la Bisbal del Penedès i els Mossos detenen el seu company, Cèsar, un home de 37 anys. L’home va trucar al 112 i va dir que la dona s’havia intentat suïcidar, però les paraules de la dona abans de morir i la investigació el van assenyalar a ell com a culpable

15 de maig

Baralla mortal. Els Mossos detenen dos homes, un espanyol i un uruguaià, per la mort d’una altre home, espanyol,  en una baralla a Gualba. Els dos detinguts van quedar en llibertat i es considera homicidi imprudent.

17 de maig
Crim i suïcidi. Troben els cadàvers d’una parella tirotejats en un habitatge de Creixell. Són Manuel Ruiz i la seva dona, Betty Sulay Arteaga, colombiana de 52 anys. Ella té dos trets i ell, un. Tot apunta que ell es va matar el mateix dia que la policia va entrar al pis, però que ella ja feia cinc dies que era morta.

18 de maig
Executiva assassinada. Lucía Dotto, 42 anys, nascuda al Brasil i directora d’una cadena d’hotels de luxe, és assassinada pel seu home a Corbera de Llobregat. Ell, d’origen brasiler i nacionalitat espanyola, es va penjar després. Els cadàvers els va trobar el seu fill de 13 anys quan va tornar de l’escola.

31 de maig
Mare infanticida. Una mare mata la filla de 4 anys, Yaiza, amb una sobredosi de pastilles a Sant Joan Despí i després ella també es pren pastilles, però a ella els sanitaris la poden reanimar i la detenen. Cristina Rivas declara al jutjat que va actuar per revenjar-se de Sergio Peiró, el seu exmarit, pare de la nena. Empresonada.

2 de juny
Alla Bukancova, de 48 anys, originària de Letònia, arrelada des de feia anys al Pla de l’Estany, mor apunyalada a Porqueres pel seu home, Miguel Ángel Palma Chica, un ex-presidiari.

3 de juny
Un home que desbrossava la seva finca troba un cadàver embolicat en plàstics a Riudecols. La víctima és un home d'uns 60 anys que encara no ha estat identificat.

10 de juliol
Baralla mortal a Sabadell. Detenen un home de 47 anys per la mort d’un altre esdevinguda en un trifulga en un pis.

12 de juliol
Un metge jubilat de 82 anys originari d’Equador va rebre una punyalada al pit que va resultar mortal a la plaça Amics de Lleida. Tot apunta que es va resistir a un robatori.

21 de juliol
Morta al bagul. Un home de Sabadell de 62 anys es presenta a la comissaria dels Mossos, acompanyat d’un advocat, i explica que ha matat la dona i l’ha posat en un bagul. Feia dos dies que la família d’ella, Amal, de 38 anys i marroquina, la buscava i no la trobava.

27 de juliol
Crim al carrer al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs. Una discussió acaba amb un home israelià mort apunyalat. L’autor, un noi colombià de 24 anys, s’entrega l’endemà a la comissaria. Eren toxicòmans i van discutir per un deute de cinc euros.

30 de juliol
Crim i suïcidi amb una nena de testimoni. Un home mata la seva dona, Antonella Orihuela, i la crema arran de carretera a Sant Vicenç de Castellet, i després ell se suïcida amb el cinturó del cotxe davant de la seva filla de 2 anys. La nena va ser rescatada il·lesa de dins del vehicle. La parella era argentina i vivia a Terrassa.

30 de juliol
Ordre d’allunyament ineficaç. Un home italià mata la seva exparella, una dona argentina,  durant una discussió a Cambrils. Va ser ell mateix qui va trucar a emergències dient que s’havia trobat la dona estesa a terra. Tenia una ordre d’allunyament i el jutjat l’empresona

2 d’agost
Crim i evasió. Troben el cadàver d’una dona en un pis de Sabadell. Feia dies que era morta. La víctima és Dary Luz Berrio Rodríguez i busquen la seva parella sentimental, el dominicà José Abel Paulino Rodríguez, que, segons els veïns, la tenia amenaçada i que es va evadir. Té una ordre internacional de detenció. 

24 d’agost
Infanticidi i suïcidi. Martín Ezequiel Álvarez Giaccio mata el seu fill de dos anys a l’hotel Concordia de Barcelona, l’hotel on s’havia casat amb la mare de la criatura. Després de dies de recerca i que els Mossos demanessin ajuda ciutadana, troben Martín Ezequiel Álvarez penjat prop de l’aeroport.

26 d’agost
La mà delatora. La Guàrdia Urbana de Tarragona atura un cotxe que anava en contra direcció i troba una mà humana dins del maleter. La resta del cos el van trobar els Mossos el dissabte 28 d’agost al canal dret de l’Ebre, a Sant Jaume d’Enveja. Van anar a llençar el cadàver a uns 100 km del lloc del crim i es van descuidar de llençar la mà. Es van acabar fent sis detencions. Els arrestats són espanyols i la víctima, marroquina.

3 de setembre
Un home mata la mare i fereix de gravetat el seu germà a Vilafranca del Penedès. L’agressor, que podria haver tingut un brot psicòtic, també va acabar a l’hospital

11 de setembre
Un homicida per a dos crims. Dos homes moren tirotejats a Tarragona. La víctima era un tatuador que estava al balcó fumant i escoltant música quan un home li va disparar des de baix. Després els Mossos van anar a la saga del pistoler i quan aquest es va veure acorralat es va suïcidar amb la mateixa arma. I la sorpresa va ser que, quan van fer les proves de balística, es va comprovar que l’arma era la mateixa amb què el 6 de juliol del 2019 havien assassinat el marit de la perruquera del saló Spejo’s de Barcelona, Xavier Costa Casellas, de 47 anys i veí d’Arenys de Munt. Els Mossos continuen investigant per esclarir els motius dels crims.

3 d’octubre
Maten el propietari del bar Nelly de Manresa durant una discussió. A la víctima, de 55 anys i nacionalitat paraguaiana, la van apunyalar al carrer. Els Mossos han detingut un colombià de 31 anys.

3 d’octubre
Un altre mort per la marihuana, a Navarcles. Uns lladres van assaltar una casa per robar dues plantes de marihuana. Els dos homes de la casa, dos germans de nacionalitat espanyola, que custodiaven la droga, els van descobrir i els lladres van reaccionar clavant-los cops de pal. Tots dos homes van resultar ferits i van haver de ser hospitalitzats, i un va morir. Els Mossos van arrestar, a finals d’octubre, un noi de 19 anys marroquí i un altre home als quals, junts, també s’imputa un intent d’homicidi a Manresa perpetrat el 19 d’octubre.

6 d’octubre
Dos drogodependents es barallen al barri del Raval de Barcelona i un mor a apunyalades. Tots dos tenien molts antecedents. L’agressor és libi de 59 anys i la víctima, de Bangladesh.

7d’octubre
Un home s’entrega a la comissaria i confessa que ha malferit un veí amb qui havia discutit al carrer Ermita de l’Hospitalet. La víctima, Jesús Conejo Bravo, El Conejo, va acabar morint i l’agressor empresonat.

10 d’octubre
Robatori mortal. Hafiz, un botiguer pakistanès de Rubí, mor apunyalat per dos lladres que li havien robat una ampolla de rom. Ell els va perseguir i el van apunyalar al coll amb l’ampolla robada trencada. Detinguts els agressors, dos nois de 18 i 19 anys, de nacionalitat espanyola i maliana.

13 d’octubre
Tècnics de l’ACA i de l’Ajuntament d’Albesa troben un cadàver enterrat a la vora del riu Noguera Ribagorçana a Albesa. És un home sense identificar.

16 d’octubre
Ofensa mortal. Un conflicte nocturn entre transportistes romanesos va acabar, un dissabte a la nit, amb un home mort apunyalat (Lucian Boboc), un altre de ferit (Daniel Popa) i un d’arrestat per homicidi i lesions (Adrian Claudiu Baicu). El desencadenant del crim va ser una ofensa a una col·lega transportista a qui l’homicida va dir “Em pixaré sobre teu, ets un drap”, després que ella el rebutgés.

23 d’octubre
Estrany cas d’un crim amb la víctima desapareguda. Els responsables d’una plantació de marihuana es van presentar a la comissaria dient que algú havia matat el vigilant de la plantació a les Borges Blanques. Quan els mossos hi van anar no van trobar la víctima, però sí indicis de criminalitat. El cotxe de la víctima va aparèixer a les Borges. Se sospita d’un altre membre de la banda de cultivadors de marihuana. La víctima seria Pol Cugat, un barceloní de 20 anys, que havia acceptat fer de vigilant a la plantació de manera temporal perquè estava sense feina. No troben el cos.

28 d’octubre
Maten un home de 65 anys, copropietari d’un bar d’ambient gai, People Bar, de Barcelona, al seu pis del carrer Urgell. Els Mossos detenen el sospitós gràcies a les dades facilitades pel marit de la víctima. L’arrestat és un colombià de 44 anys

31 d’octubre

Matricidi i fugida. Un noi de Ripoll de 19 anys, Gerard Pasamontes Carpio, mata la seva mare, Maria Isabel Carpio, a punyalades i fuig cap al bosc. El detenen l’endemà a les Llosses.

13 de novembre
Troben assassinat un home de 80 anys a casa seva a Barcelona. L'escenari del crim estava regirat i els mossos van a la saga d'un lladre ja conegut com a sospitós. 

19 de novembre
Revenja. Mor d’un tret al cap prop de casa seva a Sant Adrià de Besòs Valentín Moreno, conegut com “l’assassí de la Vila Olímpica”, condemnat per l’assassinat de Carlos Javier Robledo Peña, de 22 anys, ocorregut l’1 d’abril del 2000. Pendent de resolució.

20 de novembre
Troben un home de 47 anys mort a la Ràpita. La víctima, que tenia signes de violència, havia sortit d’una festa en un pis particular.

28 de novembre
Confessió. Una dona tailandesa de 42 anys truca als Mossos per confessar que ha matat el seu home, un espanyol de 48, a Manresa.

28 de novembre
Una baralla de matinada a les festes de Sant Andreu acaba amb un noi de 20 anys, Soulayman, mort a la plaça de Can Fabra, a Barcelona. La víctima va rebre una punyalada al pit i va arribar a l’hospital amb vida però va morir al cap de poc. Els Mossos han detingut el principal sospitós de la mort, un noi espanyol de 19 anys.

30 de novembre
Executen a trets Óscar Pérez, al carrer, a Cerdanyola del Vallès. La víctima, sense antecedents, treballava de mecànic al taller Poli, molt a prop de l’escena del crim.

16 de desembre
Malaltia i desesperació. Un veí de Sant Joan les Fonts, Josep Pagès Colom, mata la seva dona, Maria Àngels Droch Nualart, i després se suïcida. L’home va deixar notes on exposava que estimava molt la seva dona i els informes mèdics que demostraven que ella tenia una greu malaltia. El cas s'ha  comptabilitzat com a violència de gènere. 

21 de desembre
Fratricidi. Detenen un home per la mort del seu germà en un domicili del barri de Gràcia de Barcelona. L'homicida estava en tractament psiquiàtric i va patir un brot psicòtic. Són espanyols

LES XIFRES

33
víctimes
eren homes, 16 eren dones i hi ha un cadàver del qual no s’ha determinat el sexe.
33
crims
van ser a les comarques barcelonines; 6, a les de Girona; 8, a les de Tarragona, i 3, a les de Lleida.
17
persones
assassinades eren estrangeres, és a dir, un 34% del total de víctimes.
8
casos,
com a mínim, estaven relacionats amb afers de drogues, la majoria marihuana.

Semblaven homicidis...

S’han donat alguns casos que semblaven destinats a la carpeta dels homicidis però no ha estat així. El 3 de gener es va trobar un septuagenari mort a casa seva a Palau-solità i Plegamans. Li faltaven els genitals i la primera inspecció forense va apuntar que havien estat seccionats amb una eina. Després l’autòpsia va concloure que els havien devorat els gossos quan ja era mort. Com el cas d’Elena Kaixirskaia, morta la nit del 4 al 5 degener. Havia estat colpejada, però l’autòpsia va dir que havia mort de fred i el seu home va quedar en llibertat. Sospitós també era el cas del cadàver trobat en un pou a Capmany el 7 d’abril. El 10 de maig es va trobar el cadàver d’un veí de Balaguer que estava desaparegut dins del maleter del seu cotxe en una gasolinera de Lleida. No es van considerar criminals.

Un miler de crims en tres lustres

El nombre d’homicidis perpetrats a Catalunya s’acosta al miler els darrers quinze anys. Aquest diari n’ha comptabilitzat 986 des del 2006, sense comptar els casos de desaparicions que tenen un clar motiu criminal. Els anys amb més assassinats van ser el 2009 (88) i el 2010 (89). A partir del 2011 (81) es va notar una baixada progressiva fins al 2015, quan es van comptabilitzar 36 assassinats, la xifra més baixa d’aquests anys. El 2016 se’n van comptar 52; 68 el 2017; 45 el 2018; el 2019 la xifra va pujar fins a 63; el 2020, primer any de pandèmia, en van ser 47, i el 2021 se n’han comptat 50.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia