Successos

Condemnat a 32 anys de presó un sacerdot de Vigo per abusar de 6 menors

Els abusos sexuals es van produir el 2019, quan les víctimes tenien 15 anys

L’Audiència de Pontevedra li imposa també 36 anys de llibertat vigilada, una ordre d’allunyament de 31 anys més i una indemnització de 76.000 euros

Un sacerdot, professor de religió al col·legi Salesianos de Vigo, Segundo C.V., ha estat condemnat a 32 anys de presó per abusar sexualment de sis menors que estaven al seu càrrec, segons la sentència divulgada pel Tribunal Superior de Justícia de Galícia (TSXG).

Els abusos es van produir el 2019, quan els menors tenien 15 anys, en un campament del municipi de Cambados (Pontevedra), en peregrinació a Santiago de Compostel·la i en una associació juvenil de Vigo que dirigia el religiós, segons la resolució de la Secció Quarta de l’Audiència de Pontevedra facilitada pel TSXG.

El sacerdot ha estat condemnat com a autor de set delictes d’abús sexual, tres d’ells continuats. A més de la pena de presó, el tribunal li imposa 36 anys de llibertat vigilada, una ordre d’allunyament de les víctimes durant 31 anys més i el pagament d’una indemnització de 76.000 euros al conjunt dels sis menors.

La sentència considera que el religiós va “aprofitar” la situació de superioritat derivada de la seva professió, de la confiança que els menors havien dipositat en ell i de la relació d’amistat que els unia, “que anava més enllà de la de professor-alumne”, per fer-li’s tocaments. Aquestes accions van generar en les víctimes “sense cap mena de dubte” un dany psicològic “evident”.

Les proves es basen fonamentalment en el testimoni de les víctimes dels abusos, que van declarar que es van quedar en “xoc” quan l’agressor va dur a terme els abusos. Asseguren que no va ser capaços de reaccionar perquè no podien creure que els pogués fer una cosa així, apunta el TSXG.

Segons les magistrades, per “satisfer el seu desig sexual” el sacerdot actuava sobre els menors en hores nocturnes, “quan l’estat d’alerta disminueix i el nivell de consciència decreix”, amb la qual cosa vencia qualsevol “resistència possible” de les víctimes.

El tribunal subratlla que les víctimes van narrar “amb fermesa i de manera concorde a la seva edat” el que els va ocórrer i el que van veure respecte dels altres, i van ser “coherents” i van mostrar fins i tot un “sentiment de culpa” per no haver sabut reaccionar en aquest instant.

La sentència també aprecia que els estudiants manquen de “motivació espúria, animadversió o interès” a perjudicar l’acusat, al qual consideren “el seu amic o el seu referent”, i amb els quals tots ells mantenien una “bona relació”.

La sentència confirma que el religiós va executar actes sexuals sobre cadascun dels menors consistents, en tots els casos, en tocaments en els òrgans genitals, normalment per sobre de la roba, encara que, en alguna ocasió, també per sota.

“Els actes realitzats no deixen lloc al dubte, no només per la conducta subreptícia, aprofitant les hores nocturnes i el somni dels menors, sinó pels actes de contingut inequívocament sexual”, remarca l’Audiència en la seva resolució.

Respecte a la defensa del sacerdot, l’Audiència de Pontevedra afirma que el fet que l’acusat no presenti trets psicopatològics característics d’un abusador ni tingui una personalitat que li impedeixi controlar els seus impulsos no el descarta com a autor dels abusos.

El tribunal també rebutja la línia de defensa que suggeria que els abusos els va poder haver comès una altra persona i que els menors s’haurien equivocat en la seva identificació.

La sentència de l’Audiència de Pontevedra encara es pot recórrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia