Successos

El monjo de Poblet acusat d’un delicte sexual s’hauria declarat culpable “d’un sol tocament” davant del jutge

El religiós ha quedat en llibertat amb càrrecs i amb mesures cautelars després de comparèixer al jutjat

Fonts del monestir apunten que el cas es va iniciar per una fotografia feta per un turista

El monjo de Poblet acusat d’un delicte d’abús sexual a menor s’hauria declarat culpable “d’un sol tocament” davant del jutge de guàrdia de Valls, segons han informat fonts del monestir cistercenc a l’ACN.

El sospitós va ser detingut dimecres pels Mossos d’Esquadra de Valls i ha comparegut aquest dijous al migdia davant el jutge després de passar la nit a comissaria.

El magistrat l’ha deixat en llibertat amb càrrecs després de declarar però amb l’obligació de comparèixer periòdicament davant l’autoritat judicial. També li ha imposat les mesures cautelars de retirada del passaport, prohibició de sortir del país i una ordre d’allunyament d’almenys 200 metres de la víctima, així com la prohibició de comunicar’s-hi per qualsevol via.

Des del monestir han explicat que el cas s’hauria iniciat arran d’una fotografia feta per un turista alemany, que va veure l’home jugant amb la nena d’una manera que no hauria considerat apropiada. De fet, a la fotografia s’apreciarien indicis del tocament, segons les mateixes fonts. Els fets haurien passat el 15 d’agost.

Els fets haurien passat el 15 d’agost després de la missa a l’interior de l’església del monestir. Membres d’una família que sovint visita el cenobi i que coneix alguns dels frares es van acostar a parlar amb dos d’ells –un dels quals és l’acusat- en una zona tancada al públic general, situada darrere unes reixes però que és visible per a tothom. Segons les fonts consultades, l’acusat es va quedar jugant amb la menor, però sempre a prop de la resta del grup. Des de la comunitat també han explicat que en aquell moment a l’església hi havia més gent perquè era quan començaven les visites turístiques. Un turista alemany que s’havia apropat a la reixa i va veure com el monjo jugava amb la nena i va considerar que la manera com ho feia no era adequada. Segons sembla, després d’observar-los un parell de minuts va fer-los una fotografia, en la qual s’apreciarien indicis d’un tocament.

El turista decidir denunciar els fets als Mossos d’Esquadra i va aportar la foto com a prova. Els agents van obrir una investigació i van contactar amb la família que, segons les fonts monàstiques, no haurien detectat cap problema durant la trobada amb els frares. Finalment, els agents van detenir el monjo després d’haver parlat amb responsables de Poblet.

El Jutjat de Primera Instància i Instrucció 3 de Valls es farà càrrec de la investigació del cas.

La comunitat cistercenca ha apartat cautelarment el monjo de tota activitat, ha ordenat l’obertura d’una investigació prèvia canònica i s’ha posat a disposició de les autoritats policials i judicials i ha “ofert col·laboració plena” per aclarir els fets i depurar les responsabilitats que se’n puguin derivar, “tot respectant sempre el dret a la presumpció d’innocència de l’acusat”, segons ha informat a través d’un comunicat. L’abat de la comunitat, Octavi Vilà, ha informat personalment als membres de la comunitat d’aquest primer cas d’abusos que afecta el monestir.

El monestir ha expressat la seva solidaritat i suport “amb tots aquells que es puguin sentir afectats amb aquests fets, particularment amb la família de la menor”. “Ens dol profundament aquesta situació i manifestem de manera contundent el compromís i la voluntat de lluitar contra tota mena d’abusos al si de l’Església”, han indicat. Finalment han manifestat que el monestir “amb les oportunes mesures de prevenció que s’hi estan implementant, ha de ser un lloc absolutament segur per a la infància i la joventut”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia