Successos

sant pol de mar

Absolen l'alcalde dels delictes de prevaricació i falsedat de document

Manuel Mombiela va actuar d'acord amb la informació de què disposava per certificar que no hi havia activitat econòmica en un local on sí n'hi havia

La jutgessa de la secció vuitena de l'Audiència Provincial ha emès una sentència no ferma en la qual absol l'alcalde de Sant Pol, Manuel Mombiela, dels delictes de falsedat de document públic i de prevaricació. La decisió, feta pública dilluns, destaca que l'alcalde va actuar en funció de la informació oficial de què disposava quan l'abril del 2008 va signar dos documents en què certificava que en els últims deu anys no hi havia hagut activitats econòmica en un local del carrer Santa Clara. Uns certificats que havia sol·licitat prèviament el propietari del local.

Registres consultats

Segons consta en el document, l'alcalde va demanar que es consultessin el llibre de registre d'activitats molestes, insalubres, nocives i perilloses i el cens d'activitats econòmiques, i en cap d'aquests llocs constava cap activitat econòmica del local del carrer Santa Clara. Tot i això, la sentència també recull que en un altre llibre, el del padró d'activitats econòmiques –que no va ser consultat abans de signar els certificats– sí que consta que l'amo del local entre els anys 1999 i 2001 estava donat d'alta de l'impost d'activitats econòmiques (IAE) per comerç de begudes. Precisament va ser aquest llibre el que va consultar el regidor no adscrit Enrique Abad i que va donar peu a la denúncia contra Mombiela interposada per ell i per la regidora del PSC Pietat Jiménez.

En qualsevol cas, el jutge sosté que en l'actuació de l'alcalde no hi va haver intencionalitat i que es fonamentava en les dades que li van ser facilitades pels tècnics de l'Ajuntament. Per tant, l'acusació de prevaricació i de falsedat documental, entén la jutgessa, no tenen fonament. La sentència, però, no és ferma i la part denunciant encara hi pot recórrer en contra

Defensar la innocència

L'alcalde de Sant Pol, que ahir no va poder ser localitzat per aquest diari, sempre ha defensat la seva innocència davant l'acusació per uns càrrecs “que amaguen interessos purament polítics dels dos regidors que van interposar la denúncia”. Mombiela va argumentar en el seu moment que va signar els certificats que l'han dut als jutjats “després que els tècnics informessin favorablement que no constava cap activitat econòmica al local pel qual es demanaven”. En aquests mesos que s'ha allargat el judici, l'alcalde ha manifestat en més d'una ocasió i fins i tot durant els plens municipals que anar a declarar als jutjats havia estat una “experiència molt difícil però necessària per demostrar la innocència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.