Successos

Ditada d’un mosso al cotxe de les víctimes de Susqueda

Els Mossos indiquen que l’empremta la va deixar després de treure del pantà el Zafira, que va ser molt manipulat, fins al punt que algú hi va clavar un xiclet

L’altra empremta no se sap de qui és

Una de les dues empremtes dactilars amb valor identificatiu (la referenciada com a “indici 18”) que la policia científica va aconseguir extreure de la porta posterior dreta de l’Opel Zafira de la parella assassinada al pantà de Susqueda correspon al dit polze d’un agent dels Mossos d’Esquadra de la comissaria de Santa Coloma de Farners, que hi hauria deixat la ditada després que el cotxe fos extret de l’aigua de l’embassament a la raconada de la Muntada, operació que es va materialitzar el 29 d’agost del 2017. Així ho acaben de comunicar els Mossos al jutjat número 2 de Santa Coloma de Farners a través d’un informe en què també comuniquen que l’altra empremta (la referenciada amb el número 28), extreta de la porta posterior esquerra de l’Opel Zafira, no s’ha pogut identificar. En l’informe, datat el 23 de setembre passat, els Mossos indiquen que les empremtes “no tenen cap interès” per a la investigació perquè es van dipositar al vehicle “en moments molt posteriors als fets investigats” i s’esplaien a justificar la manipulació sense gaires miraments de què va ser objecte el Zafira (l’únic element que és segur que el criminal va tocar) al·legant que, en el moment en què el van trobar i el van extreure de l’aigua, el cas es valorava com “una simple desaparició en estranyes circumstàncies” (accidental, voluntària) d’en Marc i la Paula. Per avalar la tesi que les ditades es van deixar després de treure el cotxe i la falta de preservació del vehicle, l’informe inclou diverses fotografies del cotxe: quan era sota l’aigua brut de sediments, quan era a la platgeta brut i enfangat envoltat de molta gent que participava en el dispositiu, tapat amb una lona i un palet recolzat quan ja era a la comissaria de Santa Coloma... I fins i tot unes fotografies en què es pot veure que a la comissaria el vehicle té un xiclet enganxat a la part superior esquerra, un element que no hi era quan el van retratar a la platgeta.

Aquest informe és la resposta a la diligència que va ordenar la jutgessa Marta Sitjes, a petició de Benet Salellas, que defensa Jordi Magentí, perquè els Mossos expliquessin quines eren les investigacions que s’havien fet en relació amb els papil·logrames amb valor identificatiu que no constaven com a identificats en l’informe que havia aportat la policia científica. Salellas, en la seva petició, també demanava que les empremtes es comparessin amb totes les persones que s’havien detectat a l’entorn del pantà en dates properes a la desaparició d’en Marc i la Paula, a qui es va perdre la pista el 24 d’agost del 2017. La jutgessa va deixar oberta la possibilitat d’encarregar aquesta comparació de les empremtes amb persones de l’entorn del pantà en funció dels resultats de l’informe. El juny del 2018, quan es van voler fer més anàlisis de l’Opel Zafira, va haver de ser recuperat d’una desballestadora de Cieza (Múrcia), on va anar a parar després que el jutjat dictaminés que no es considerava prova de convicció. Ara encara és a Sabadell.

Relleu de jutgessa instructora

L’informe sobre les empremtes que han aportat ara els Mossos és una de les diligències que havia encarregat Marta Sitjes, la jutgessa que assumia la instrucció del complex cas del doble crim de Susqueda des del març del 2019 i que ha donat un impuls a la investigació exigint la incorporació de diligències pendents i la realització de proves. Però Sitjes, que exercia com a jutgessa substituta, ha d’abandonar el cas i el jutjat, que ja té com a titular Lucía Brea Parra, present entre els 52 jutges i jutgesses que divendres passat van jurar el càrrec i que treballaran en jutjats de Catalunya. Lucía Brea ja es va incorporar ahir al jutjat número 2 de Santa Coloma de Farners i s’haurà de posar al dia del sumari del cas Susqueda per evitar demores en aquest cas i en d’altres. Per tal que el relleu no alentís el funcionament del jutjat, es va plantejar al Tribunal Superior de Justícia (TSJC) la possibilitat que Marta Sitjes es quedés com a reforç per assumir el sumari de Susqueda i altres casos penals, però això no va ser viable, segons remarca el president de l’Audiència de Girona, Fernando Lacaba, perquè equivaldria a un nomenament especial que vulneraria el precepte constitucional i el dret fonamental de garantir la presència d’un jutge predeterminat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia