Successos

Seguretat

El seductor italià i les samaritanes

Dues dones més han denunciat l’italià detingut a Salt per haver estafat 45.000 euros a una amant

Les denunciants, una botiguera que el va ajudar i la mestressa del pis on vivia, han perdut 8.000 euros cadascuna

La policia local de Salt detenia, el 2 d’agost, un home italià, Renato Caligiuro, denunciat per una veïna, la mestressa d’un negoci de la població, que assegura que el seductor italià li ha estafat 45.000 euros en els darrers tres anys. Caligiuro, defensat per una lletrada d’ofici i avesat a convèncer, sobretot les dones, amb la paraula, va optar per declarar davant la jutgessa de guàrdia. I va aconseguir sortir en llibertat i sense cap mesura cautelar. Lliure per anar a Itàlia, on, segons havia assegurat a la denunciant, hi té 400.000 euros, dels quals podrà disposar quan hagi pagat els impostos. Renato donava el perfil dels coneguts com a estafadors de l’amor, però, mirant els arxius, la policia i els Mossos no hi van trobar cap antecedent que apunti que és un especialista a entabanar dones incautes i/o enamorades. Les ensarronades de Renato no apareixen als arxius policials però sí que consten als judicials. Per què? Perquè altres entabanades l’han denunciat per la via civil. Renato Caligiuro fins i tot està sentenciat pel jutjat de la Bisbal a pagar 8.000 euros, més els interessos i les despeses judicials, a una botiguera de Palamós que, segons assegura, sense mantenir-hi relacions sexuals, el va ajudar de manera altruista quan va arribar a l’Empordà. Una bona samaritana de qui l’italià es va aprofitar.

“Vaig caure com una bleda”, afirma la dona, que maleeix el dia que va fer amistat amb Renato per Facebook. Era el 2014 i Renato era a Itàlia i li explicava que treballava a la borsa per internet. I Renato es va traslladar a l’Empordà gràcies a la seva amiga virtual, que el va ajudar a trobar un habitatge, bé de preu, a Sant Antoni de Calonge. Un dúplex amb garatge. Un cop instal·lat, Renato va mantenir una amistat real amb l’amiga virtual empordanesa, una dona solidària de mena, que ha ajudat altres estrangers nouvinguts i que ha format parella lingüística amb immigrants. Ella comptava que l’italià seria agraït com va ser-ho l’altra gent. S’equivocava. Renato fins i tot va compartir sopar nadalencs amb la família d’ella i el seu marit, i un dia ella li va deixar 200 euros. Diners que li va tornar. El gest només va ser un ham. I, a mesura que anava guanyant confiança, Renato va desplegar els seus ardits. Després que li donés uns primers 2.000 euros, es va empescar la història que havia mort la seva mare i que necessitava 6.000 euros abans de 24 hores per arreglar els tràmits del testament a Itàlia, on deia que hi tenia una fortuna. Quan li va haver entregat 8.000 euros va començar el periple per poder recuperar-los. Renato mai va negar que els hi degués, sempre deia que ja els hi tornaria. Va passar dies i dies, anant amunt i avall quan ell li deia que els anava a buscar al banc, però sortia i deia que no els hi havien donat, o que un amic els hi portaria i ella cobraria. Però res. Els diners no tornaven. Llavors, explica, l’home va canviar d’estratègia: va començar a enviar, a través de WhatsApp, fotos seves que pretenien ser sensuals a la bona samaritana. Ella, assegura, no va caure al parany. “El vaig veure a venir, vaig suposar que em volia seduir per després fer-me xantatge”, relata. I va esborrar totes les fotos. I un cop li va haver caigut la bena dels ulls i va haver acceptat que l’amic italià l’havia enganyada, va optar per denunciar-lo. Primer va provar la via penal i el jutjat de la Bisbal no va admetre el cas. Va anar a la via civil i ha guanyat la batalla a Renato. L’han condemnat a pagar-li els diners que li deu, tot i que ella té clar que no li pagarà i dubta que se li pugui embargar res per executar la sentència.

No és l’única que ha denunciat Renato. També ho ha fet la mestressa del dúplex de Sant Antoni de Calonge que va llogar per mediació de la botiguera de Palamós. El primer any va pagar-li el lloguer i les despeses d’aigua i llum, però va arribar un moment que va deixar de pagar i va quedar a deure-li també 8.000 euros. La mestressa el va denunciar i va aconseguir desnonar-lo. El deute tampoc l’ha cobrat. L’inquilí li deia que pagués ella les despeses perquè ell no havia pogut obrir un compte per problemes burocràtics i que ja les hi abonaria en mà. Paraules que no es van complir. Les dues dones que han denunciat Renato han sabut a través de la notícia d’aquest diari que una dona de Salt l’ha denunciat per estafa i que el van detenir, i, sabent que l’italià ara es relaciona amb una altra dona, que regenta un bar a Palamós, es pregunten: és la seva nova víctima?

I una dona valenciana que es va encaterinar d’un italià que la va plomar i la va deixar penjada es pregunta si en Claudio, com es feia dir el seu amant, no seria en realitat en Renato. No. Un cop vista la foto, la dona descarta que fos víctima d’en Renato. El seu Claudio anava molt tatuat. Però Claudio, que ella sap que no era el seu veritable nom, va actuar amb el mateix modus operandi que Renato i amb les mateixes mentides per anar vivint a costa d’ella. “Són estafadors de la mateixa mena”, exclama la dona valenciana, que també va conèixer Claudio per les xarxes. I ella, incauta i bona samaritana com les víctimes de Renato.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia