Successos

El ‘Glòria’ fa aparèixer restes de persones desaparegudes

La localització de cossos treu de la incertesa els parents, que ara han d’assumir una nova espera, que troben “cruel”, fins a poder certificar la identitat a través de les proves d’ADN

Els familiars troben restes i documents del caçador de bolets perdut a Guixers, al Solsonès, l’any 2017

El temporal Glòria, que el mes passat va deixar 400 litres per metre quadrat en diversos llocs de Catalunya i va provocar desbordaments de rius, arrossegaments i esllavissades, ha fet aparèixer restes humanes diverses, un fet que a priori pot semblar només macabre, però que en alguns casos pot posar punt final a la incertesa que patien des de fa mesos o anys familiars de persones desaparegudes. És el cas dels familiars de Martos Borrayo, el veí de Santa Coloma de Cervelló desaparegut el 4 de novembre del 2017 quan buscava bolets amb gent de la seva família pels boscos de Montcalb, al municipi de Guixers (Solsonès). La família, que mai ha deixat d’anar al lloc on es va perdre i que lluitava perquè s’organitzessin noves batudes, va decidir tornar a pentinar la zona després de les pluges i aquest cop van trobar un crani humà que amb molta seguretat correspon al del desaparegut. I en una segona inspecció a la zona es van trobar més restes òssies i objectes personals, el DNI de Borrayo i tot, cosa que per a la família representa la certesa que finalment l’han trobat. Però ara s’obre un altre temps d’espera que consideren “cruel”, com relata la jove de Martos, Patrícia Petit, portaveu de d’Associació de Familiars de Desapareguts (Afades). Els Mossos ja els han comunicat que les proves d’ADN que han de certificar la identitat de les restes poden tardar un mes o molts mesos. Ells consideren que és molt de temps i que és una espera que els allarga el patiment ara de manera innecessària i reclamen que en casos de persones desaparegudes es doni prioritat a les proves biològiques.

Després del Glòria també s’han localitzat restes a Masquefa, que se sospita que poden ser les de Liberto, de 82 anys, el veí del mateix poble a qui se li va perdre la pista el 8 de setembre passat a la població veïna de Sant Esteve Sesrovires. També s’estudia si unes restes trobades corresponen a Óscar, un home desaparegut a Santa Coloma de Gramenet el juliol del 2018.

De manera que, després del pas del Glòria, a Catalunya són almenys tres famílies les que possiblement hauran acabat el neguit del temps de la recerca, però ara els queda el temps d’espera per conèixer els resultats de les proves d’ADN que han de certificar, o no, la identitat per tal de poder disposar del certificat de defunció i poder fer els funerals i inhumar els seus parents.

A les restes humanes tornades pels temporals i les riuades s’hi han d’afegir unes que van aparèixer a Montcada i Reixac i també la mandíbula humana que un jove veí de Sant Carles de la Ràpita va trobar a la platja del Trabucador, al delta de l’Ebre, mentre passejava, precisament, per veure els efectes del temporal. Els Mossos es van fer càrrec de la mandíbula, que conservava dents, algunes amb obturacions, i s’intentarà treure’n l’ADN i comprovar si consta a la base de dades de persones desaparegudes i intentar posar-li nom. En aquest cas, en disposar del dentat i el fet que algunes peces tinguin tractaments odontològics, també podria ser possible fer-ne un estudi odontològic, si es tingués un candidat perquè es pogués fer la comparació.

Difunts enterrats

A la muntanya de Sant Julià del Mont, a Santa Pau, a la Garrotxa, uns excursionistes van donar la senyal d’alerta en descobrir, darrere l’ermita, restes d’esquelets que havien emergit pels corriments de terres ocasionades per les pluges. Es va activar el protocol judicial i es va mobilitzar el metge forense, que a simple vista va dictaminar que es tractava d’esquelets molt antics, i es va contactar amb el Bisbat de Girona, que va certificar que la zona havia estat un cementiri, de manera que es tractava de restes de persones sepultades.

Home al mar

També durant els dies dels efectes del Glòria, al mar, amb fort onatge, es va localitzar el cadàver d’un home vestit amb neoprè. El cos, que estava molt esquelètic, el va trobar una barca de pesca a sis milles de l’entrada del port de Barcelona. Van avisar la Guàrdia Civil, que és qui té les competències al mar i qui s’ha fet càrrec de la investigació per intentar identificar l’home.

Per contra, el pescador que el 21 de gener es va emportar el mar a Palamós quan intentava aferrar el seu vaixell al port encara continua desaparegut.

LES DATES

04.11.17
Martos
Borrayo va desaparèixer mentre caçava bolets al Solsonès

LES XIFRES

08.09.19
Liberto
, de 82 anys, va desaparèixer a Sant Esteve Sesrovires
8
mesos
pot arribar a tardar el resultat d’una prova d’ADN per confirmar una identitat
4.447
desaparicions
es van denunciar el 2018 a Catalunya, segons dades dels Mossos

Descobreixen un assassinat a l’Ebre

Els efectes del temporal Glòria, en aquest cas l’augment del cabal del riu Ebre, va contribuir a descobrir el cadàver d’un home assassinat a trets que els criminals haurien intentat ocultar. El cos va ser trobat a Campredó, a Tortosa, a la llera del riu Ebre. Es tracta del cadàver d’un home de raça blanca amb signes d’haver estat torturat i amb dos trets a l’esquena. La víctima, que estava nua, aparentava uns 40 anys i tenia les mans amputades. Tot fa pensar que el van matar en un altre lloc i el van llençar i que després el cabal de l’Ebre, durant les pluges, el va arrossegar aigües avall. La Guàrdia Civil s’ha fet càrrec de la investigació i treballa per identificar la víctima (que no tingui mans hi posa traves) i aclarir el mòbil del crim. Una de les hipòtesis que sostenen els investigadors és que es tracti d’un afer de revenges entre mafiosos o traficants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia