Successos

El generador, sense gasoil

Un miler d’abonats han estat quatre dies sense llum a Castelldefels, fet que ha suposat pèrdues als restaurants i l’anunci d’una reclamació col·lectiva

El temporal malmet la platja de Gavà, que necessita aportacions habituals de sorra

Semblava un acudit, però va ser la gota que va fer desbordar la paciència dels veïns de Castelldefels que feia 36 hores que estaven sense llum. Dia i mig més tard del tall del subministrament a una part dels barris de Can Bou i el Baixador, Endesa hi traslladava dijous dos generadors per garantir de manera provisional el subministrament, però l’alegria va durar poc. Al cap de vuit hores, els generadors deixaven de funcionar per falta de gasoil. El subministrament es va poder restablir finalment divendres, fet que ha deixat un miler de residents, comerciants i restauradors sense subministrament pràcticament quatre dies.

Aquests últims són els que n’han patit especialment les conseqüències. Antonio López, propietari del bar restaurant Bocata’s, explicava ahir que ha hagut de “llençar els gelats i quilos de carn i peix”. “Se m’ha espatllat una nevera i durant tres dies no he pogut facturar res perquè no he pogut obrir al públic”, hi afegia. López calcula que el tancament forçat li ha suposat deixar d’ingressar 7.000 euros, als quals cal sumar uns 7.000 euros més pel material perdut. Vicente Lladró, gerent del restaurant El Avión, xifrava en una quantitat similar el valor del menjar que ha anat a la brossa després de gairebé quatre dies sense llum. “Teníem un generador provisional, però el vam retirar després que Endesa portés els seus i el regidor de l’Ajuntament es comprometés a aportar un camió cisterna amb gasoil, cosa que no va passar. L’avaria va trigar més a reparar-se del previst i hem perdut carn, peix, gelats i elaborats.” Els dos restauradors preveuen presentar reclamacions a Endesa. L’Ajuntament de Castelldefels ha anunciat que liderarà una denúncia conjunta amb els veïns afectats contra Endesa “pel deteriorament i la falta de manteniment de les infraestructures elèctriques, origen d’aquesta avaria que ha portat moltes famílies de la ciutat a estar més de tres dies sense subministrament elèctric”. El consistori exigeix a la companyia un manteniment adequat i una resposta immediata als afectats.

Grups de voluntaris recollien ahir brossa a la platja de Castelldefels, que no ha estat de les més malmeses del litoral, en bona part per la seva amplada, de 100 metres. Isabelle Mitchell-Harris es mostrava escandalitzada per les restes de plàstics, tubs, envasos, burilles, tovalloletes, compreses i bastonets per a les orelles que s’acumulaven a la sorra. “En un tram de 100 metres, hem recollit, en una hora, quinze bosses. Això ha de servir per fer visible el plàstic que consumim i com de poc sostenible és això”, deia.

La veïna platja de Gavà presentava pitjor aspecte, ja que l’amplitud més reduïda va motivar que les onades destrossessin passarel·les i plataformes de dutxes. Gavà fa temps que pateix els efectes de les llevantades i que rep aportacions extraordinàries de sorra per pal·liar els efectes dels temporals. Miguel Cánovas, veí de Gavà Mar, feia malabarismes per arribar a la paperera que la pèrdua de sorra havia deixat a un nivell elevat. “L’any passat van portar molta sorra, però el temporal se l’ha endut igual”, relatava. L’alcaldessa, Raquel Sánchez, va plantejar dijous al subdelegat del govern espanyol a Barcelona, Carlos Prieto, la necessitat de coordinar mesures per pal·liar els efectes del temporal i de garantir accions a llarg termini que assegurin l’estabilització de la platja de Gavà.

Reclamacions dels municipis
Nou municipis petits del nord del Baix Llobregat i Castellbisbal reclamen que les administracions supramunicipals s’impliquin en la tramitació de les demandes que els ajuntaments puguin presentar a Endesa. Volen també que s’avaluï la situació actual de les infraestructures elèctriques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia