Successos

Girona treballa per recuperar la normalitat després del pas del ‘Gloria’

Marta Madrenas assegura que la ciutat ha superat un “examen molt complicat”

L’alcaldessa destaca que el pas del temporal no provocat danys personals a la ciutat però admet que deixarà una factura “molt elevada”

La ciutat de Girona treballa per recuperar la normalitat després d’un temporal que deixarà una factura econòmica “molt elevada”. L’alcaldessa, Marta Madrenas, subratlla que la ciutat “ha passat bé un examen molt complicat” i que, tot i que sortosament no hi ha hagut danys personals, aquells de materials sí que són “importants”.

Tot i que el cabal del Ter ja ha baixat substancialment, aquelles zones que el desbordament va inundar encara evidencien la força del riu. Fang i aigua als baixos dels barris de Pedret i el Pont Major, carrers tallats, garatges inundats, 400 abonats sense llum, la planta potabilitzadora de Campdorà malmesa, un Ter ple d’arbres caiguts i destrosses importants tant al pavelló de Fontajau com al complex esportiu del GEiEG a Sant Ponç. És un balanç ràpid a vista d’ocell, però que permet fer-se una primera idea del mal que el temporal Gloria ha provocat a Girona, on el Ter es va desbordar.

Avui el cabal del riu ha baixat substancialment –ara passa a 330 metres cúbics per segon– però, un cop l’aigua s’enretiri, caldrà netejar i reparar tot el que va negar. L’alcaldessa de Girona subratlla que no s’han de lamentar danys personals, però també admet que la factura que deixa el temporal serà “molt elevada”, encara que les assegurances, en el cas dels equipaments municipals i propietats particulars, la cobriran.

A banda de totes les afectacions que ha anat deixant el pas de la borrasca, l’alcaldessa ha tret algunes xifres per valorar-ne l’abast. Per exemple, mentre ha durat el temporal, la Policia Municipal ha atès 1.121 incidents (entre trucades i serveis) i des de l’Ajuntament s’han reallotjat 22 persones (de les quals, cinc de dues famílies de Pedret i disset usuaris de la Residència Llar Oxalis del Pont Major).

I si bé avui s’han reprès les classes, els 1.385 alumnes del Narcís Xifra encara no podran fer-ho fins dilluns perquè el centre ha patit filtracions que han inutilitzat aules i serveis.

Els operaris netegen sense descans els carrers que l’aigua va negar i l’Ajuntament s’ha fixat com a prioritat estabilitzar el servei d’aigua potable, que encara no s’ha recuperat del tot, i que es restableixi la llum als abonats que encara no en tenen. Entre d’altres, a Fontajau o a Sant Ponç. En aquest darrer barri, al carrer de l’Esport hi ha un transformador que subministra un bloc que ha quedat completament inundat, i caldrà veure com s’hi actuarà.

En paral·lel, s’està treballant per netejar aquells carrers que encara estan tallats (sobretot, a Pedret i l’entrada pel Pont Major).

A Pedret, els operaris s’afanyaven aquest matí a treure tota la sorra que el riu va acumular a la calçada. Ho feien mentre els veïns, al seu torn, netejaven el fang que se’ls ha acumulat als baixos i treien a fora totes aquelles pertinences que el riu els ha malmès. Aquí, l’aigua va arribar a pujar uns 70 centímetres a dins les cases.

L’Ajuntament ha habilitat un servei especial per dur a la deixalleria tot allò que s’hagi fet malbé.

Atenció als afectats

El consistori, com ja va fer amb la calamarsada d’ara fa dos anys, s’ha compromès a “acompanyar” tots aquells gironins que ho necessitin a l’hora de gestionar les pèrdues amb les assegurances.

Ajuda “urgent” per al GEiEG

Un equipament que ha quedat molt afectat pel desbordament és el complex esportiu que el GEiEG té a Sant Ponç. L’aigua hi va entrar amb força i va inundar els vestidors, els camps de tennis i pàdel i va deixar inservible tota la maquinària que fa funcionar les dues piscines, com els calefactors, les vàlvules o els intercanviadors.

El president de l’entitat, Francesc Cayuela, explica que la inundació els ha deixat en una situació “molt tràgica”. És per això que demana ajuda “urgent” per part de les administracions, perquè sinó el futur del GEiEG “perilla”. “Les dues piscines són el moll de l’os, les que ens ajuden a mantenir l’estructura i els altres complexos esportius”, explica.

Cayuela recorda que per les piscines hi passen 5.000 persones cada setmana, entre socis (l’entitat en té 13.000), cursets i altres activitats. “No es tracta d’ajudar el GEiEG, sinó d’ajudar els gironins; perquè al capdavall també fem una funció pública, i és important resoldre aquest tema”, ha dit.

La regidora d’Esports, Eva Palau, ha admès que el complex de Sant Ponç ha patit un “greu afectació” i avui mateix ja ha parlat amb el president per oferir-li suport.

El bàsquet, a Palau

El desbordament del Ter al seu pas per Girona també va fer entrar fins a un metre i mig d’aigua a Fontajau. La inundació del pavelló ha obligat a reubicar l’Uni Girona i el Club Bàsquet Girona al pavelló de Palau.

La regidora d’Esports ha dit que la prioritat del consistori per a la setmana vinent, ara que ja ha baixat l’aigua, passa per netejar i poder recuperar la llum a l’equipament. “I a partir d’aquí, anar normalitzant la situació”, ha explicat Palau. A Fontajau, no només s’ha reubicat el bàsquet; també la resta d’activitats programades a l’equipament, que s’han repartit en d’altres punts de la ciutat.

A banda del GEiEG i Fontajau, la força del Ter va inundar el camp de futbol del Pont Major. Aquí, l’aigua va tombar un dels murs i va entrar en tromba al bar. Els seus responsables s’han adonat aquest matí que, aprofitant-ho, algú els havia entrat a robar. En Denis Díaz, del Club Esportiu Pontenc, explicava que no saben ara quan podran tornar-hi a jugar. “La gespa artificial s’haurà de canviar tota; no sé què farem”, deia.

Més afectacions

El desbordament del riu ha afectat també l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) de Campdorà, que es troba del tot inutilitzada. “És una afectació important, perquè ara aboca directament al riu”, ha explicat el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés. L’Ajuntament subratlla que hi ha punts de la xarxa de sanejament i clavegueram de la ciutat que han quedat malmesos, i que ara caldrà revisar-los a fons.

El regidor ha apuntat que, a banda de la xarxa viària, caldrà repassar els diferents camins que hi ha arreu de la ciutat perquè hi pot haver arbres caiguts o esllavissades.

A més, el riu Ter està ple de troncs i branques. En aquest cas, però, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) farà un “decret d’urgència” per retirar-los.

“Hem passat un examen molt complicat”

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha destacat que el pas del Gloria ha suposat “un examen molt complicat” i ha afirmat que la ciutat l’ha passat “bé”. Sobretot, perquè no s’han de lamentar danys personals i perquè la majoria dels materials “no afecten el dia a dia de la ciutadania”.

Madrenas, que ha agraït la col·laboració de la ciutadania, ha dit que la borrasca també ha permès saber “fins on poden aguantar les lleres”. I que els models predictius han estat certs, sobretot, en allò referent al retorn i a les inundacions del Ter.

L’última inundació a la ciutat va ser ara fa 50 anys, a l’octubre del 1970, quan es va desbordar l’Onyar. I la penúltima, ara en fa quasi 60, a l’octubre del 1962, quan ho va fer el Ter.

“L’episodi que hem viscut ens permetrà analitzar-ho tot i veure possibles marges de millora”, ha assenyalat Madrenas. Per últim, l’alcaldessa ha rebutjat les crítiques d’aquells qui diuen que hauria calgut desembassar pantans abans del pas de la borrasca. “Aquests dies, he vist la dificultat de treballar amb previsions; tinc confiança en tots els tècnics i, a pilota passada, no entraré en aquest joc d’opinions”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia