Successos

Tòxic i molt inflamable

Els experts expliquen que l’òxid d’etilè, catalogat com a cancerigen, és més perillós per exposició continuada que per explosió

És irritant per a la pell i les mucoses, és neurotòxic i pot tenir incidència en l’aparició de certs càncers

L’òxid d’etilè, la substància que va provocar l’explosió a l’empresa Iqoxe, és un producte “perillós, tòxic i inflamable”. Així ho va explicar ahir Francesc Castells, catedràtic emèrit d’enginyeria química de la Universitat Rovira i Virgili, que havia treballat, abans d’ingressar a la universitat, a l’antiga Iqa. És tòxic “perquè és irritant, ja que afecta les vies respiratòries si s’inhala habitualment”. I el fet que sigui inflamable ha estat, tot i les tres morts, un cert avantatge per a Castells, “perquè s’ha cremat” i no ha sortit per tant a l’atmosfera en forma de núvol tòxic. Una possibilitat que, segons l’expert, es podria haver donat si s’hagués produït una fissura al cos del sistema d’emmagatzematge. Aquest expert destaca que els bombers han optat per una combustió controlada de les restes del gas, una alternativa “menys perillosa que deixar-lo sortir”, i recorda que la combustió d’un hidrocarbur –l’òxid d’etilè és un derivat del petroli– és també irritant. De tota manera, segons el catedràtic emèrit, tot i que no és innocu per a la població, és major el perill per exposició continuada que per l’explosió.

Jaume Cortés, advocat del col·lectiu Ronda expert en toxicologia laboral i ambiental, va més enllà i recorda que, tal com recull l’Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el Trabajo, l’òxid d’etilè és irritant per a la pell i les mucoses, causant de problemes gastrointestinals, neurotòxic i, fins i tot, cancerigen. L’institut estatal recull un estudi realitzat amb rates i ratolins que mostra que el producte inhalat pot provocar leucèmia a mascles i femelles i mesotelioma a mascles. I dos estudis epidemiològics mostraven “un significatiu augment de la mortaldat” entre treballadors exposats a òxid d’etilè respecte de la mitjana estatal. L’organisme conclou de tot plegat que es tracta d’una substància potencialment cancerígena per als humans. Cortés ha participat com a advocat en el cas d’un treballador d’una planta de producció d’etilè –menys tòxic, segons diu, que l’òxid d’etilè– que va desenvolupar un limfoma no hodgkinià –un càncer limfàtic–. I en el d’una infermera que va acabar amb demència després d’una fuita d’aquest producte d’una màquina de neteja d’instrumental quirúrgic. L’òxid d’etilè té usos industrials, per a la fabricació, entre altres productes, de netejadors i cosmètics, però també com a esterilitzador mèdic.

Cortés defensa que és “un gas molt perillós, altament tòxic i oficialment qualificat com a cancerigen ”, i no entén que les autoritats no prenguessin la mesura de confinar la població. “No es pot dir que no és tòxic i cal que la gent tingui percepció del risc, tot i que finalment no n’hi hagi. Les alarmes de confinament han de sonar i aquest ha estat un error que volen tapar.”

Claudi Mans, professor emèrit d’enginyeria química de la Universitat de Barcelona, defensa en canvi que tant l’òxid d’etilè l’òxid de propilè són substàncies ’’relativament poc tòxiques’’ i que poden provocar la mort ’’si només respires això’’, segons ha declarat a l’Agència Catalana de Notícies. L’accident, diu, no ha comportat risc per a la població, i assenyala que el “perill estàndard’’ d’aquests compostos no naturals rau en la seva inflamabilitat. Per aquest motiu creu que els equips d’emergència han actuat correctament a l’hora d’evitar que les flames es propaguessin en altres dipòsits o tancs.

Alarma dels ecologistes
Ecologistes en Acció afirma que l’accident s’ha produït “amb un material extremament perillós”, el que representa “ l’enèsima mostra de la manca de garanties en aquest complex petroquímic”. Alerta de ”la concentració massiva d’indústries perilloses” i creu que el Plaseqcat és “una aixecada de camisa”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia