Successos

Tragèdia per l’incendi d’una fàbrica il·legal a l’Índia

Un centenar de treballadors dormien en aquesta fàbrica de bosses del barri antic de Nova Delhi quan un curtcircuit hauria desencadenat el foc

La policia en deté el propietari per una “negligència” que ha matat almenys 43 persones

Nova tragèdia en una fàbrica a l’Índia. Un potent incendi, que ha necessitat fins a 30 dotacions de bombers per ser extingit, ha provocat almenys 43 morts i 64 ferits en una fàbrica de bosses i motxilles d’un barri de la zona antiga de Nova Delhi. El propietari de les instal·lacions, identificat com a Rehan, i el seu gestor han estat detinguts, mentre la policia està buscant els que dirigien la fàbrica.

Tocades ja les cinc de la matinada d’ahir, els bombers van rebre l’avís del foc per part de veïns d’aquesta àrea, que van sentir crits d’auxili. L’incendi s’hauria ocasionat a la planta baixa d’aquest edifici de quatre plantes, i els treballadors van tenir poques possibilitats de fugir. La majoria van morir per haver respirat el fum mentre dormien a tocar de les màquines. Amb llargues jornades laborals i sous de misèria, dormir a la fàbrica és una pràctica comuna a l’Índia a causa de la precarietat laboral, ja que així els empleats s’estalvien l’allotjament.

La fàbrica està situada a l’àrea anomenada Azad Market, amb carrerons molt estrets. Aquesta dificultat per accedir-hi va obligar els equips de rescat a treure els ferits a coll un per un, a més de rescatar 62 persones més. Fora de l’edifici, la policia contenia desenes de familiars i amics dels treballadors que, desesperats en saber-se la notícia, van córrer cap a la fàbrica per saber si eren vius. Entre els ferits, n’hi ha de greus, i per això el nombre de víctimes podria augmentar en els propers dies. Contra els detinguts s’ha obert una causa penal que condemna tothom que causi la mort d’algú per un acte de negligència a un màxim de dos anys de presó i multes.

Les autoritats encara no saben si la fàbrica era legal, ja que se situava en un barri residencial. El cap del govern de Delhi, Arvind Kejriwal, va acudir al lloc dels fets, que han commocionat tot el país, i va anunciar compensacions per als familiars dels morts i per als ferits: 12.680 i 1.270 euros, respectivament. “El cost del tractament mèdic dels ferits serà cobert pel govern”, va dir.

El primer ministre indi, el nacionalista Narendra Modi, va fer una piulada a través de Twitter en què assegurava que l’incendi era “extremament horrible”. “Els meus pensaments estan amb aquells que hi han perdut els seus éssers estimats... Les autoritats estan brindant tota l’assistència possible al lloc de la tragèdia”, hi afegia. La cap de l’oposició, Sonia Gandhi, també va expressar la seva “profunda commoció i consternació per l’horrible accident i la pèrdua de vides innocents”.

Més enllà de les condolences, no s’han implantat canvis per transformar la realitat dels accidents laborals mortals, que són habituals a l’Índia i a Bangladesh, a causa de les ínfimes condicions de treball de les fàbriques, on les mesures de seguretat són més que escasses. Un dels accidents més importants va tenir lloc el 2013, quan 1.100 persones van morir al veí Bangladesh arran de l’esfondrament de l’edifici d’una fàbrica.

LA FRASE

Un foc extremament horrible. Els meus pensaments estan amb els que hi han perdut els éssers estimats
Narendra Modi
PRIMER MINISTRE DE L’ÍNDIA

LA XIFRA

12.680
euros
ha promès el cap de govern de Delhi a les famílies de cadascun dels morts i 1.270 euros per als ferits.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia