Successos

El fred polar paralitza les principals ciutats del Mitjà Oest dels Estats Units

Amb temperatures de 40 sota zero, la històrica tempesta obliga milions de persones a confinar-se a casa

Hi ha almenys 10 morts i desenes de ferits

Mentre les geleres de l’Àrtic es fonen a causa del canvi climàtic, tot deixant a la vista paisatges de fa 40.000 anys, temperatures que en algunes zones són inferiors a les d’Alaska o dels cims de l’Himàlaia castiguen 216 milions de persones als Estats Units. L’onada de fred extrem que està colpejant, des de fa tres dies, àmplies zones del Mitjà Oest del país ja ha causat almenys 10 morts i ha paralitzat l’activitat general, inclosos els aeroports, empreses i centres educatius.

A la zona dels Grans Llacs, la ciutat de Chicago està acostumada a un fred sever, però els vents procedents de l’Àrtic l’han deixat literalment congelada. El fenomen s’anomena vòrtex polar i consisteix en tempestes de vent molt fortes que s’originen en alçada a l’atmosfera a la zona de l’Àrtic, i que han davallat fins als Estats Units. A la tercera urbs més poblada del país, amb 2,7 milions d’habitants, una capa de gel cobreix el riu Chicago i els llacs que voregen la ciutat, on les temperatures han caigut fins als 40 sota zero.

El descens tèrmic també colpeja amb força estats com Minnesota –on la sensació tèrmica ha arribat als 54 sota zero–, Dakota del Nord i Iowa. A tot el Mitjà Oest, aquests dies la temperatura se situa entre 20 i 40 graus per sota de la mitjana habitual.

La situació és d’emergència i les autoritats han demanat a la població que no surti de casa, pel “perill per a la vida” que suposa. Amb 10 minuts d’exposició al fred, n’hi pot haver prou per tenir hipotèrmia i posar-se en risc. De fet, la tempesta ja ha deixat almenys 10 morts, segons l’últim recompte. Entre les víctimes, una parella jove que va morir en un accident de cotxe, ja que les carreteres estan gelades i s’han produït desenes de xocs en cadena. Un estudiant de 18 anys a Iowa, que va ser trobat mort a la intempèrie al campus universitari. Dues persones més han mort a causa de l’exposició al fred, i els hospitals compten per desenes els afectats per hipotèrmia i congelació a les sales d’emergència. La intensitat del fred fa témer que les infraestructures energètiques experimentin fallades o danys, i el governador de Michigan ha demanat que fins avui al migdia no es faci servir tant la calefacció. El Servei Nacional de Meteorologia preveu que demà les altes pressions es desplacin cap a la costa est del país i alhora el fred es vagi moderant, amb l’entrada de precipitacions de neu.

LES XIFRES

54
graus
sota zero és la sensació tèrmica registrada, a causa del vent provinent de l’Àrtic, a Minnesota.
216
milions
de persones, un 75% de la població continental dels EUA, estan amb temperatures sota zero.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia