Successos

L’agressió de Santa Coloma atia la polèmica pels menors

Queden en llibertat vuit dels 15 detinguts per l’atac sexual a una noia i per la ganivetada al seu company

Hi havia dos menors en el grup, però la Generalitat afirma que cap d’ells estava tutelat

El presumpte atac sexual i amb arma blanca que van rebre una noia i el seu acompanyant diumenge a Santa Coloma ha atiat la polèmica per la gestió dels joves immigrants que es mouen per les ciutats sense feina ni famílies que se’n cuidin. 15 joves van ser detinguts diumenge per la policia local de Santa Coloma de Gramenet, després que assetgessin una noia en un vagó de la línia 9 de metro i li fessin tocaments a l’ascensor de l’estació de Can Peixauet. La noia va alertar el seu acompanyant, que va rebre una ganivetada que va fer necessari un ingrés hospitalari, del qual ahir evolucionava bé. El grup detingut per la policia local va passar a disposició dels Mossos. Vuit d’ells van quedar en llibertat i els altres set apareixen als vídeos gravats per les càmeres de seguretat assetjant la noia entre l’andana i l’ascensor. El noi va ser apunyalat al carrer.

Diumenge al vespre, l’Ajuntament va emetre un comunicat en què explicava que els agents van detenir 13 adults i dos menors per aquests fets. “El grup de detinguts respon al perfil de joves sense residència fixa i que ocupen habitatges deshabitats en estat ruïnós”, explicava el consistori, que va reclamar a la Generalitat que s’abordi de manera global la presència dels menors no acompanyats.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, va retreure a Parlon manca d’informació. “En el protocol que utilitzem, els ajuntaments ens han de notificar si tenen detectats menors en situació de vulnerabilitat social. En cap moment se’ns ha notificat que hi hagués aquest cas”, va assegurar, i hi va afegir que no li consta que els detinguts siguin menors estrangers no acompanyats (MENA). Parlon va replicar que el govern sabia del grup “localitzat” perquè se n’havia informat en les juntes de seguretat, on participen comandaments de la policia local i els Mossos.

Durant el dia d’ahir va planar el dubte de si hi havia menors al grup, ja que tots anaven sense documents. La secretària general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (Dgaia), Georgina Oliva, va afirmar que cap dels joves estava tutelat per la Generalitat i que només un d’ells va estar sota l’empara de la Dgaia fa tres anys. Oliva va criticar que es difongués que hi havia dos menors quan encara no se sabia el resultat de les proves radiològiques que ho havien de determinar, i que finalment van permetre concloure que sí que ho són. Han quedat custodiats per la fiscalia de menors i els cinc restants han de passar a disposició judicial.

Ajuntament i Generalitat van fer una crida a evitar l’estigmatització dels MENA. També ho va demanar el president de la Fundació Esportiva Grama, Antonio Morales, que treballa en la integració social a través del futbol a Can Peixauet. “Tenim 147 joves magribins, i ens dol que s’escampin prejudicis. S’ha de perseguir l’acció, no pas el col·lectiu”, va insistir.

LA XIFRA

15
joves
va detenir la policia local de Santa Coloma diumenge acusats d’un atac sexual i d’agressió amb arma blanca.

LES FRASES

Els ajuntaments ens han de notificar si tenen detectats menors en situació de vulnerabilitat social
Chakir El Homrani
conseller de Treball, Afers Socials i Famílies
Aquest no era el primer incident protagonitzat pel grup, no és un problema aïllat
Núria Parlon
Alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia