SEBASTIÀ RODRÍGUEZ

INSPECTOR DE LA POLICIA LOCAL DE CUBELLES

«Cubelles és un municipi tranquil»

L'inspector considera que el municipi no té dades «ni de bon tros alarmants» tot i les peculiaritats que té per la dispersió de la població. Una de les seves prioritats és implantar la policia de proximitat dins i fora del cos municipal

Sebastià Rodríguez es va incorporar el mes de maig del 2009 a la policia local de Cubelles per assumir-ne la direcció. El nou inspector va guanyar el procés selectiu i actualment fa un curs a l'Escola de Policia de Catalunya per confirmar la seva plaça, i substituir així Juan Liñán, que ha passat a ser el responsable de l'àrea de Protecció Civil de l'Ajuntament. Rodríguez arriba a Cubelles després de desenvolupar la seva tasca com a sergent a la policia local de Vilanova i la Geltrú.

–Què implica el significatiu augment de serveis de la policia local en el darrer any?
–«Forma part del model que volem implantar de policia de proximitat. La seguretat al municipi hi ha moltes formes d'afrontar-la, i des que vaig arribar vaig voler que hi hagués una policia de proximitat, amb més controls estàtics al municipi i més presència al carrer. En aquesta tasca ha augmentat molt el control de vehicles i, paral·lelament, la identificació de persones, cosa que permet detectar tot tipus d'infraccions (trànsit, documentació...). Una de les meves prioritats era la realització de campanyes periòdiques, com ara la de vehicles de dues rodes, que no només permet detectar infraccions de trànsit, sinó també possibles infraccions per documentació i altres assumptes.»
–El que també ha augmentat de manera considerable (120%) en els darrers mesos són les denúncies en l'àmbit de la seguretat ciutadana.
–«Sí, l'any 2009 s'han posat 93 denúncies i l'any 2008 se'n van posar 35.»
–Això és conseqüència d'una major presència al carrer, però s'ha augmentat la plantilla?
–«Va augmentar a finals de juny amb la incorporació de quatre agents que durant la temporada estival van fer tasques de proximitat a la façana marítima, perquè és on hi ha tota la població durant els mesos d'estiu. Ara mateix hi ha dues persones a l'escola que estan fent el curs per poder incorporar-se al cos el juny vinent.»
–Després de nou mesos al càrrec, quins són els seus objectius a curt termini?
–«El primer, fer funcionar la plantilla i implantar el model de proximitat dins i fora del cos, de forma que el ciutadà tingui en compte la policia local de Cubelles. De fet, un dels repunts importants que hem tingut en els darrers mesos és el del nombre de requeriments de serveis de ciutadans. Per descomptat, una altra de les prioritats és reduir els índexs delictius, de forma coordinada amb els Mossos d'Esquadra, la reducció de la sinistralitat; i de les reunions amb les associacions de veïns, hem detectat algunes inquietuds i hem de vetllar pel compliment de les ordenances municipals, especialment les vinculades a la tinença d'animals: són coses que poden semblar menors, però en el dia a dia és el que molesta el veïnat.»
–Quines són les peculiaritats de Cubelles des del punt de vista de la seguretat?
–«Té un repunt important de població, fruit de les segones residències, a partir del mes de juny i fins al setembre: es triplica la població i la plantilla de la policia és la mateixa. I a banda d'això, Cubelles és un municipi tranquil, amb les seves peculiaritats, que són determinades bàsicament per la dispersió de la població, pel nombre d'urbanitzacions que s'han de tenir presents en l'organització de les campanyes de controls. El municipi no té dades ni de bon tros alarmants.»
–Quines són les necessitats actuals del cos municipal?
–«Pel que fa als recursos humans, ja he fet la proposta al govern local per dur a terme una promoció interna per crear una nova plaça de caporal i reforçar així el quadre de comandaments. I les mancances en l'àmbit del material són fonamentalment per les comunicacions: ens hem d'adherir a la xarxa Rescat i després incorporar un programa informàtic per millorar la gestió de dades.»

Més controls, més denúncies

Les primeres estadístiques dels serveis mostren un augment molt significatiu de l'activitat de la policia municipal. El nombre d'infraccions de les ordenances municipals va augmentar durant el 2009 un 20% (respecte a les dades del 2008) i el nombre d'infraccions al Servei Català de Trànsit (documentacions dels vehicles i assegurances) va augmentar un 87%. Quant a la llei de protecció de la seguretat ciutadana (baralles, consum de drogues, tinença d'armes...), la quantitat d'infraccions va créixer un 120%. El 2009 es va multiplicar per sis el nombre de controls policials de seguretat ciutadana o viària a Cubelles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.