Jutjaran l'alcalde de Sant Pol per un presumpte delicte de prevaricació

L'acusen de certificar un document que suposadament hauria beneficiat un empresari local

La interlocutòria del jutjat d'Arenys de Mar es va dictar a principi de novembre i el judici, segons les parts implicades, no trigarà gaire a celebrar-se. Segons recorda el regidor no adscrit Enrique Abad, que, juntament amb la portaveu socialista Piedad Jiménez, va denunciar el 2008 la presumpta falsedat de document públic de l'alcalde, Manuel Mombiela, la suposada irregularitat es va detectar l'abril del 2008. «En una consulta del registre d'entrada de l'Ajuntament vaig comprovar que un establiment del carrer Santa Clara on tota la vida s'han venut begudes i altres productes demanava un certificat on constés que mai no s'hi havia desenvolupat cap activitat econòmica», precisa Abad, i hi afegeix que l'alcalde, Manuel Mombiela, va signar el certificat «tot i tenir constància que allò que certificava no s'ajustava a la realitat».

Denúncia conjunta

Segons el regidor, ho va comunicar a Mombiela i aquest es va negar a rectificar-ho. Posteriorment, la portaveu socialista, Piedad Jiménez, va conèixer el cas a fons i, juntament amb Abad, va presentar una denúncia per falsificació de document públic al jutjat d'Arenys de Mar contra el cap del govern local de Sant Pol de Mar.

Els serveis jurídics de l'Ajuntament, en nom de l'alcalde, van demanar una primera anul·lació de la causa al mateix jutjat d'Arenys, que va ser denegada, i una altra a l'Audiència de Barcelona, que també va ser rebutjada. El departament fiscal va fer les investigacions pertinents, que han acabat amb l'obertura de judici contra Manuel Mombiela. A la denúncia inicial de falsedat en document públic, s'hi ha afegit la de prevaricació i el delicte continuat de falsificació de certificat.

Afectat

L'alcalde, Manuel Mombiela, es va mostrar ahir afectat per la decisió del jutge pel que considera una acció «involuntària i sense cap intenció d'atemptar contra la llei». Al seu moment, Mombiela es va defensar assegurant que el document inicial que va signar per certificar l'absència d'activitat econòmica al local del carrer Santa Clara havia estat revisat pels serveis tècnics i per la mateixa secretària de la corporació, a qui es va especificar que en el registre municipal no hi era inscrit.

Un mes després, però, una altra revisió de la documentació municipal a instàncies del regidor Enrique Abad va evidenciar que sí que constava una activitat econòmica a l'establiment. Llavors, l'alcalde, sempre segons la seva versió, va signar un altre certificat que anul·lava l'anterior i va informar els propietaris del local de la nova situació. L'alcalde també va afegir al seu dia que la denúncia era conseqüència de les fortes desavinences polítiques que hi havia, i que encara hi ha, entre el govern local i la portaveu del PSC i el regidor Enrique Abad. Fins i tot, el febrer del 2008 en un ple el govern va acusar els dos regidors d'intentar extorquir l'alcalde oferint-li la retirada de la denúncia a canvi que fes fora dos regidors. Jiménez i Abad ho van negar i van dir que prendrien mesures.

Comunicat del PSC

Ahir, l'oficina parlamentària del PSC va emetre un comunicat en relació amb el pròxim judici contra l'alcalde de Sant Pol, Manuel Mombiela, i en defensa de les accions dutes a terme per la representant de la formació al municipi. «Els fets demostren i esclareixen qualsevol dubte: l'alcalde Mombiela (CiU) és acusat per dos delictes de falsedat de documents públics en concurrència amb un delicte de prevaricació i un delicte continuat de falsificació de certificats», apunta l'escrit, que hi afegeix: «El grup municipal socialista de l'Ajuntament de Sant Pol de Mar, amb la seva cap de llista i portaveu, Pietat Jiménez, va denunciar, ja fa un any, la irregularitat de l'actuació de l'alcalde Manuel Mombiela davant del jutjat de primera instància d'Arenys de Mar.»


ELS PROTAGONISTES

MANUEL MOMBIELA
ALCALDE DE SANT POL DE MAR (cIu)
«El comunicat del judici ha estat una sorpresa molt desagradable, perquè com a alcalde mai no he actuat per beneficiar ningú i sempre m'he regit per la llei»
ENRIQUE ABAD
REGIDOR NO ADSCRIT A L'AJUNTAMENT DE SANT POL
«L'alcalde era en tot moment conscient d'allò que signava i per això vaig defensar des del primer moment que la seva acció no havia estat ni correcta ni encara menys legal»
PIEDAD JIMÉNEZ
PORTAVEU DEL PSC A L'AJUNTAMENT DE SANT POL
«En contraposició a l'opacitat i sovint el tracte de favor, el PSC aposta per la transparència, la igualtat davant la llei i el compliment d'unes lleis que han de ser iguals per a tothom»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.