Successos

Almenys sis morts en un tiroteig en una desfilada del 4 de juliol als EUA

Una trentena de persones més han resultat ferides en el tràgic succés registrat en una ciutat prop de Chicago

Biden ordena a les forces de seguretat federal que acudeixin al lloc dels fets per ajudar en la recerca del sospitós

Almenys sis persones van morir ahir i una trentena més van resultar ferides en un tiroteig durant la desfilada del 4 de juliol, Dia de la Independència dels EUA, a la localitat de Highland Park, prop de Chicago, a l’estat d’Illinois. El tiroteig es va produir deu minuts després que comencés la desfilada, a les nou del matí, hora local.

El comandant de la policia de Highland Park, Chris O’Neill, va instar la gent a refugiar-se mentre les autoritats buscaven el sospitós –que, a l’hora de tancar aquesta edició, encara no havia estat detingut–, un home blanc d’entre 18 i 20 anys amb una samarreta blanca i blava que, segons el portaveu del grup de treball de crims importants del comtat de Lake, Christopher Covelli, hauria disparat des d’un terrat amb un rifle que es va recuperar al lloc dels fets. Covelli va dir que la policia creia que només hi havia un tirador, que encara anava armat i que era perillós.

En el tiroteig van morir almenys sis persones i, de la trentena que van resultar ferides, “la gran majoria presenten ferides per arma de foc; la resta, com a conseqüència del caos en la desfilada”, va informar Jim Anthony, portaveu del NorthShore Highland Park Hospital, un dels centres hospitalaris on van ser traslladats els ferits.

El president dels EUA, Joe Biden, va oferir el “suport total del govern federal” a les autoritats locals i va anunciar que ha ordenat a les forces de seguretat federals que acudeixin a Highland Park per ajudar en la recerca del sospitós. “La nostra comunitat s’ha vist terroritzada per un acte de violència que ens ha sacsejat fins al nucli. El nostre cor és amb les famílies de les víctimes durant aquest temps devastador. En un dia en què ens hem reunit per celebrar la comunitat i la llibertat, estem plorant la tràgica pèrdua de vides i lluitant contra el terror”, va dir l’alcaldessa de Highland Park, Nancy Rotering, en la conferència de premsa. Per la seva banda, el governador d’Illinois, J.B. Pritzker, va expressar en un comunicat: “No hi ha paraules per al tipus de monstre que està a l’aguait i dispara contra una multitud de famílies amb nens que celebren unes vacances amb la seva comunitat.” “El dol no retornarà les víctimes, i les oracions per si mateixes no posaran fi al terror de la violència armada desenfrenada al nostre país”, va dir Pritzker. “Em mantindré ferm amb els d’Illinois i els nord-americans: hem de posar fi a aquesta plaga de violència armada i ho farem”, va afirmar el governador.

Debat encès

El tiroteig a Highland Park es produeix en un moment en què el debat sobre la tinença d’armes –que protegeix la constitució dels EUA– està molt encès i polaritzat després que hagin tingut lloc diversos tirotejos en molt poc temps i amb nombroses víctimes mortals, com els d’Uvalde i Buffalo.

LES FRASES

Estic commocionat per la violència amb armes de foc sense sentit que ha tornat a portar dolor
Joe Biden
president dels estats units
Hem de posar fi a aquesta plaga de violència armada i ho farem
J.B. Pritzker
governador d’illinois

Nou cas de violència policial

Indignació als Estats Units per un nou cas de violència policial. La mort de Jayland Walker, un home afroamericà de 25 anys, dilluns passat a mans de la policia d’Akron, a l’estat nord-americà d’Ohio, i la publicació diumenge dels vídeos en què es veuen vuit agents de la policia disparant desenes de vegades contra Walker –que perseguien per haver fugit d’un control de trànsit– fins a matar-lo ha desencadenat una nova onada d’indignació al país. Walker va rebre noranta trets mentre fugia de la policia, segons l’advocat de la família. En un primer moment, els agents que van disparar i el seu departament van assegurar que el jove havia disparat des del seu cotxe. Les imatges difoses no proven que Walker hagués disparat cap tret i sí que quan va caure mort ni mirava ni apuntava contra l’autoritat, a diferència del que va dir la policia. Estava corrent. Aquest nou cas de violència policial ha rememorat el de George Floyd, a Minneapolis, el 2020. Des de la difusió dels vídeos, han tingut lloc diverses protestes pacífiques, una de les quals va ser repel·lida per la policia amb gasos lacrimògens per dispersar els manifestants, va informar el canal de televisió WKYC-TV. Els vuit agents implicats en la mort de Jayland Walker han estat suspesos de les seves funcions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia