Successos

Girona i la resta de municipis afectats recuperen el subministrament d’aigua potable

Els centres educatius obriran amb normalitat a excepció de l’institut Narcís Xifra

L’aigua del Ter ha entrat a algunes plantes subterrànies de l’hospital Josep Trueta i ha afectat l’activitat de l’ICO

Girona i la resta de municipis afectats recuperaran el subministrament d’aigua potable aquest mateix vespre. L’Ajuntament, que supeditava al subministrament d’aigua l’obertura dels col·legis, ja confirma que demà els centres obriran amb normalitat.

Segons ha informat el consistori, es preveu que aquesta nit s’hagi restablert el subministrament d’aigua potable a la ciutat, que es recupera de forma progressiva. L’Ajuntament, però, avisa que la situació podria no estabilitzar-se fins aquest divendres perquè ara mateix “les condicions de subministrament estan en un estat precari”. “Es continua treballant en la recuperació completa del servei”, ha assegurat.

El restabliment del subministrament s’ha pogut portar a terme gràcies al dispositiu especial de Bombers de la Generalitat i cossos d’emergència, que han pogut accedir a les instal·lacions des d’on es controlen les canonades de sortida d’aigua de la presa del Pasteral. Amb la col·laboració de tècnics responsables s’ha pogut comprovar l’abast del problema i tornar a posar en funcionament el punt de captació per l’abastament d’aigua de l’equipament.

A més de la ciutat de Girona, es restablirà el servei a Salt i Sarrià de Ter i a la resta de municipis que es nodreixen de la provisió d’aigua potable d’Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter: Aiguaviva, Bescanó, Fornells de la Selva, Quart, Sant Julià de Ramis i Vilablareix.

Reprendre les classes

La resolució d’aquesta incidència comporta, per tant, que demà es reprenguin les classes i s’obrin amb normalitat tots els centres educatius de la ciutat de Girona amb l’excepció de l’Institut Narcís Xifra. En aquest equipament, les filtracions d’aigua han causat desperfectes en algunes aules.

Pel que fa a les incidències en la mobilitat a la ciutat, s’ha restablert la circulació de vehicles en els dos sentits de la marxa al carrer de l’Esport. Es mantenen tallats, però, el carrer de Pedret –des del pont de l’Aurora fins al carrer de Palafrugell– i la carretera C-255 a l’alçada del pont de l’Aigua.

Instal·lacions afectades

L’hospital Josep Trueta de Girona ha patit aquest dijous problemes a les plantes soterrànies del centre a causa de les inundacions, tot i que de moment no afecten el funcionament del centre.

L’aigua ha entrat per la planta -3, situada sota el nivell del riu, on hi ha instal·lacions tècniques. A les zones amb més afectació s’han acumulat uns vint centímetres d’aigua però no hi ha hagut cap conseqüència per a l’abastiment tècnic de l’Hospital. Per tant, la incidència no ha perjudicat l’atenció als pacients.

També ha entrat aigua al soterrani -2, també proper al riu, on hi ha l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de Girona. En aquest cas sí que ha calgut suspendre de manera preventiva l’activitat programada a la planta de radioteràpia i 94 pacients s’han vist afectats.

També de manera preventiva s’ha traslladat a un altre espai un grup de pacients en tractament a l’hospital de dia oncològic. A més, s’han tapiat els accessos als búnquers de radioteràpia per evitar possibles filtracions. ICO Girona valorarà a primera hora de demà si es pot reprendre l’activitat o si s’ha de tornar a desprogramar. De la seva banda, IDI també ha desprogramat 24 pacients, 4 de medicina nuclear i 20 per mamografies.

Pel que fa al tall en el subministrament d’aigua potable, des de l’hospital s’informa que la instal·lació disposa d’un dipòsit que garanteix l’abastiment per a cinc dies.

El centre ha activat un comitè de crisi per fer seguiment de la situació. La resta d’activitat funciona amb normalitat, indiquen les mateixes fonts.

L’aigua també s’ha filtrat a les plantes inferiors de l’auditori de Girona i al pavelló de Fontajau, que té la pista envaïda.

Talls de llum

La caiguda d’una torre de molt alta tensió a causa del temporal Gloria ha deixat uns 4.000 abonats sense llum a la ciutat de Girona.

Des de l’ajuntament han assegurat que ja es treballa per tenir més informació del problema i solucionar-lo com més aviat millor.

Un curtcircuit en una torra d’alta tensió negada pel desbordament del Ter ha deixat sense llum part dels veïns de Verges, Jafre i la Tallada d’Empordà. L’incident s’ha produït cap a les cinc de la tarda en una de les torres properes a la mota on hi havia molts curiosos pendents si finalment desborda i l’aigua arriba a la localitat.

Els Bombers han informat a la companyia elèctrica que no podrà reparar l’avaria fins que baixi el nivell de l’aigua. A més, la crescuda del riu ha generat una esquerda “considerable” al pont de la carretera que salva el Ter i que connecta amb la C-31, una via molt transitada. Ara la preocupació dels veïns de Verges és que l’aigua no salti la mota i obligui a desallotjar veïns.

Cabals màxims

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha destacat que a primera hora d’aquesta tarda s’han registrat les “puntes” en els cabals dels rius Onyar i Ter al seu pas per la ciutat de Girona.

Madrenas ha explicat que l’Onyar ha arribat a transportar 321 m3/s i el riu Ter 966 m3/s. A partir d’aquesta xifra, la ciutat ja ha entrat “en estabilització i reducció de cabals”, ja que la previsió és que no torni a ploure en les properes hores.

L’alcaldessa ha assegurat que l’aigua “s’anirà apartant de les voreres i tornarà a la llera”. És per això que preveu que els desbordaments aniran reduint la seva afectació durant les properes hores.

Madrenas ho ha qualificat com una “bona notícia”, ja que és un indicador del final de les conseqüències de la borrasca al seu pas per Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia