Denuncien que l'Ajuntament de Montgat ha instal·lat càmeres de vigilància sense autorització

Van ser instal·lades l'any 2008, semblaria que sense permís

El sindicat de policies locals de la UGT, que aglutina tots els agents de la policia de Montgat (Maresme), ha denunciat l'Ajuntament de la població perquè, a parer seu, l'octubre del 2008 va instal·lar una quinzena de càmeres de videovigilància al municipi sense tenir l'autorització obligatòria per part de la comissió de control de dispositius de videovigilància, que és presidida per la presidenta del Tribunal Suprem de Justícia de Catalunya (TSJC), Maria Eugènia Alegret.

Segons el sindicat, que ha denunciat l'Ajuntament a l'Agència Catalana de Protecció de Dades, actualment no existeix cap fitxer a l'agència ni cap autorització del govern que autoritzi el consistori de Montgat a instal·lar les càmeres. Fonts d'Interior van confirmar divendres que, en data del mes de setembre del 2009, Montgat no apareixia com a municipi autoritzat per la comissió per instal·lar el dispositiu de videovigilància.

El sindicat assegura que l'Ajuntament –que té previst fer declaracions avui sobre el tema– afirma que les càmeres estan sent utilitzades «per garantir la seguretat viària», per la qual cosa es necessita una autorització menys específica. En realitat, però, a parer del sindicat les càmeres s'estan utilitzant per «vigilar» els ciutadans sense el seu consentiment i sense autorització del govern. Asseguren, com a exemple, que bona part de les càmeres s'han instal·lat en parcs públics, on hi està prohibit el trànsit de vehicles i sense cap cartell que indiqui als ciutadans –tal com obliga la llei– que es tracta d'una zona dotada de càmeres de videovigilància. La resta de dispositius estan instal·lats en dependències municipals i a la biblioteca. En aquest últim cas, l'Ajuntament ha col·locat un rètol que avisa de la presència d'una càmera, però és «més petit del que dicta la llei». A més, el sindicat denuncia que la càmera està enfocada cap a una sortida d'escola i que s'estan vulnerant els drets dels menors.

Control sense cap seguretat

Les setze càmeres es controlen des d'un ordinador central ubicat a les dependències de la policia local de Montgat. Aquest ordinador «no disposa de cap mesura de seguretat i el pot consultar qualsevol agent sense haver d'introduir cap usuari ni contrasenya», asseguren des del sindicat UGT, fins al punt que qualsevol agent pot recuperar i guardar-se imatges enregistrades dels veïns. També poden veure les imatges de les càmeres els ciutadans que estan realitzant una gestió a la comissaria «a causa de les petites dimensions de les dependències», expliquen des del sindicat. A més d'aquest ordinador, a la comissaria de Montgat també hi ha instal·lada una càmera de videovigilància que, segons la UGT, enregistra la veu dels agents quan es troben a l'àrea de descans. Les càmeres «també enregistren les declaracions de les persones que presenten una denúncia a l'oficina d'atenció al ciutadà sense que els ciutadans n'estiguin informats», es diu des del sindicat. La possibilitat que s'estiguessin cometent irregularitats a la comissaria és el que va fer que el sindicat denunciés l'Ajuntament, propietari de les càmeres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.