Política

ESTATS UNITS

Un fiscal especial investigarà Trump per l’assalt al Capitoli i els documents classificats

El fiscal general dels EUA, Merrick Garland, ha decidit obrir aquesta investigació després que l’expresident hagi anunciat que es presentarà a les eleccions del 2024

El magnat també està sent investigat a Florida i al districte de Columbia

El 2017 una altra investigació al multimilionari va indagar sobre la ingerència russa a les eleccions del 2016

El fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, ha anunciat avui la designació d’un fiscal especial que investigarà l’expresident del país Donald Trump per la possible implicació en l’assalt al Capitoli i pels documents classificats trobats a la seva residència de Florida.

Tot i que Garland no ha citat expressament Trump, sí que ha deixat clar que la investigació es referirà a les possibles implicacions dels que van instigar l’assalt al Capitoli del 6 de gener del 2021, així com als documents trobats durant un registre de l’FBI a Mar-a-Lago, el complex residencial de l’exmandatari.

El secretari del Departament de Justícia ha recalcat que ha decidit obrir aquesta investigació especial després de conèixer les intencions de Trump de presentar-se a la reelecció, així com les del president actual, Joe Biden, de ser també candidat el 2024.

“He conclòs que és d’interès públic designar un fiscal especial”, ha afegit.

La investigació sobre l’assalt al Capitoli se centrarà, segons el fiscal general dels Estats Units, a saber si hi va haver una o més persones que “van interferir en el traspàs de poder” del país i en el procés de certificació del resultat de les eleccions que s’estava portant a terme aquell dia, el 6 de gener de 2021.

Pel que fa a Mar-a-Lago, Garland ha assenyalat que cal investigar el maneig dels documents classificats que van trobats a la mansió i esbrinar també si hi va haver obstrucció a la justícia en aquestes indagacions.

Merrick Garland ha explicat que la investigació que lideri el fiscal especial designat, Jack Smith, serà independent de les que ja estan obertes tant a Florida com al districte de Columbia. I ha assegurat que aquesta nova indagació no endarrerirà les altres.

En un comunicat avui mateix, Smith ha promès que portarà a terme la seva indagació i “qualsevol processament que pugui provenir-ne de forma independent”.

A més d’una àmplia carrera com a fiscal, l’ara investigador especial del Departament de Justícia ha treballat també al Tribunal Penal Internacional (TPI), entre el 2008 i el 2010, on va investigar, entre altres casos, els crims de guerra comesos a la guerra de Kosovo.

Abans de ser nomenat fiscal especial aquest divendres, Smith va treballar a l’oficina del fiscal del districte Est de Nova York, amb casos de corrupció, crim i violència de bandes, d’acord amb la seva biografia a la pàgina web del Departament de Justícia.

És la segona vegada que Trump és sotmès a una investigació d’aquest tipus, ja que el 2017, l’exdirector de l’FBI Robert Mueller va ser nomenat fiscal especial per investigar la interferència de Rússia a les eleccions presidencials del 2016.

Al final de la investigació, Mueller va presentar càrrecs contra 34 persones, diverses del cercle proper de Trump, entre les quals hi havia el seu advocat personal, Michael Flynn, el seu excap de campanya, Paul Manafort i el seu conseller Roger Stone.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia