Política

Estats Units

Els republicans aconsegueixen la majoria a la Cambra de Representants

Biden assegura que està disposat a treballar amb els conservadors a la cambra baixa

La demòcrata Karen Bass serà la primera alcaldessa de Los Angeles

El Partit Republicà ha aconseguit la majoria a la Cambra de Representants del Congrés dels Estats Units d’Amèrica (EUA).

Després d’un recompte que ha durat més d’una setmana, els conservadors ja tindrien 218 dels 435 escons de la cambra baixa, el mínim per assegurar-se la majoria, segons les projeccions dels canals de televisió CNN i NBC.

Els demòcrates haurien obtingut fins ara 210 representants i acumulen una pèrdua neta d’11 escons respecte dels anteriors comicis.

A última hora de dimecres l’escrutini continua a 8 circumscripcions, a set de les quals demòcrates i republicans es disputen l’acta. A Califòrnia els demòcrates tenen assegurat l’escó, però el recompte ha de dirimir quin de dos candidats d’aquest partit és l’elegit.

La victòria a la Cambra de Representants donarà als conservadors la capacitat de dificultar substancialment l’agenda legislativa del president, Joe Biden, a partir del gener i durant els pròxims dos anys. Els demòcrates tenien la majoria tant a les dues cambres del Congrés des del 2021.

El resultat de les eleccions del passat 8 de novembre també suposarà el relleu a la presidència de la Cambra de Representants, que actualment ostenta la demòcrata Nancy Pelosi. El Partit Republicà ja va nominar dimarts l’actual líder de la minoria, Kevin McCarthy, per succeir-la a partir del gener, quan comença la nova legislatura.

Malgrat la pèrdua del control de la Cambra de Representants, els demòcrates s’han assegurat el del Senat en guanyar prou escons per arribar als 50 senadors sobre un total de 100, una quantitat suficient perquè el vot de desempat recau en mans de la vicepresidenta, Kamala Harris.

A partir del gener, per tant, el Congrés dels EUA estarà dividit, amb els demòcrates al capdavant del Senat –que exerceix un paper clau, per exemple, en la confirmació de càrrecs governamentals– i els republicans liderant la Cambra de Representants, que controla allò relatiu a legislació fiscal i pressupost.


Biden vol cooperació
El president dels Estats Units, Joe Biden, ha felicitat els republicans per la seva victòria a les eleccions de mig mandat a la Cambra de Baixa i ha assegurat que està disposat treballar amb ells durant els pròxims dos anys.

En un comunicat, Biden ha dit que està “preparat per treballar amb els republicans de la Cambra per lliurar resultats a les famílies treballadores”. El president ha assenyalat que el futur dels EUA “és massa prometedor per quedar atrapat en guerres polítiques”.

La demòcrata Karen Bass, primera dona a l’alcaldia de Los Angeles

La representant federal demòcrata per Califòrnia Karen Bass ha guanyat l’alcaldia de Los Angeles, segons projeccions de mitjans nord-americans difoses aquest dimecres. Serà la primera dona que assumeix les regnes de la segona ciutat més gran dels Estats Units.

Bass, de 69 anys, hauria derrotat l’empresari Rick Caruso, que va invertir més de 100 milions de dòlars de la seva pròpia fortuna en la seva candidatura a l’alcaldia, trencant rècords de despeses locals i injectant sumes sense precedents en publicitat, segons dades del diari Los Angeles Times.

Caruso, un exrepublicà que s’havia convertit en demòcrata, tenia un lleuger avantatge en els primers recomptes de vots però finalment no s’ha pogut imposar a Bass, que es convertirà en la segona persona afroamericana que dirigeix aquesta ciutat amb prop de 3,9 milions d’habitants, segons dades del Cens.

Nascuda al sud de Los Angeles, Bass ha representat al Congrés dels EUA durant una dècada el Districte 47 de Califòrnia, que abasta una part de la ciutat.

El seu rival, que té un patrimoni de 4.300 milions de dòlars segons Forbes, va passar de ser candidat independent a inscriure’s al gener al Partit Demòcrata. Tres anys enrere el multimilionari formava part del Partit Republicà.

Karen Bass assumirà càrrec el pròxim 12 de desembre i es convertirà en la quaranta-tresena persona que ocupa l’alcaldia de la ciutat californiana en els seus 241 anys d’història.

L’alcadessa demòcrata rellevarà Eric Garcetti, el segon llatí que arribar a l’Ajuntament de Los Angeles després que Antonio Villraigosa fes història el 2005 en ser elegit com el primer alcalde hispà de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia