Política

Estats Units

Trump confirma que vol presentar-se a les eleccions presidencials

És la tercera vegada que aspira a la Casa Blanca

Biden recorda que l’expresident va “fracassar” als Estats Units

L’expresident dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Donald Trump, ha confirmat aquest dimecres que te la intenció de presentar-se per tercera vegada a les eleccions presidencials del 2024 per tornar a la Casa Blanca. L’anunci obre la cursa per a la nominació del candidat republicà, en la qual podria tenir dos antics aliats com a candidats: el governador de Florida, Ron DeSantis, i el qui va ser el seu vicepresident, Mike Pence.

“Anuncio aquesta nit la meva candidatura per a la Presidència dels EUA”, ha dit Trump en un discurs a la seva residència de Mar-a-Lago, a Florida, amb el que ha donat el tret de sortida a la seva cursa per tornar a la Casa Blanca.

Aquesta serà la tercera vegada que el magnat, de 76 anys, competeix per la nominació presidencial. L’any 2000 va ser candidat pel Partit Reformista, el 2016 va guanyar els comicis com a republicà i el 2020 va perdre davant el demòcrata Joe Biden, tot i que mai ha admès la derrota, que atribueix a “un robatori”.

El republicà ha assegurat que la seva “no és només una campanya, és una causa per salvar el nostre país”. És per això que ha demanat “a tots els patriotes que pugin a bord”. Trump ha apuntat que la seva campanya serà la de la gent i es basarà en “temes, valors i èxit”. “Serè la seva veu”, ha reblat.

Trump ha reivindicat les fites de la seva presidència i ha ignorat els aspectes més controvertits, com la gestió de la pandèmia Covid-19, la negació de la derrota davant Biden i l’assalt dels seus seguidors al Capitoli el gener del 2021.

I ha dibuixat un panorama fosc dels dos anys de mandat de Biden, a qui ha culpat de l’augment dels preus, la retirada dels Estats Units de l’Afganistan i de l’arribada d’immigrants a la frontera sud del país. Ha acusat el qui va ser el seu rival, d’haver “destruït l’economia” dels EUA i ha advertit que si es compleixen els quatre anys del seu mandat encara serà pitjor. En aquest sentit, ha promès que ell impedirà que Biden no es quedi quatre anys més a la Casa Blanca el 2024 perquè “el país no pot tenir més d’això”.

Ha promès que si arriba al poder frenarà la inflació, recuperarà la “independència energètica” i prendrà altres mesures perquè el país sigui “encara més gran” una altra vegada i deixi d’“estar de genolls” i “en decadència” com, segons ell, està ara.

En repassar els anys del seu govern, Trump ha destacat que el món estava en pau i la gent prosperava. De fet, ha reiterat la seva afirmació que si ell hagués estat ara a la presidència, la guerra a Ucraïna no hauria començat.

“M’estic postulant perquè crec que el món no ha vist encara la veritable glòria del que aquesta nació pot ser”, ha subratllat. Un país que ara veu “en decadència” i “envaït” per milions de persones d’altres llocs. “El retorn dels Estats Units comença ara mateix”, ha afirmat davant desenes de simpatitzants. “Aquesta no és una tasca per a un candidat, és una tasca per a un moviment”, ha afegit.

Trump ha triat la seva opulent mansió i club privat de Florida per fer l’“anunci important” que ja havia insinuat durant mesos però que arriba després d’unes eleccions de mig mandat en la que els republicans, tot i recuperar la majoria al Congrés, no han aconseguit fer-se amb el Senat, i en un moment en què s’enfronta a diversos processos judicials.
 
Pel que fa als seus problemes amb la Justícia i el Congrés, Trump ha defensat que és una “víctima” i ha augurat que ell i els que el segueixen seran “perseguits” però no es deixaran intimidar i al final “guanyaran”. De fet, ha afirmat que si és candidat a les properes presidencials, previstes per 5 de novembre del 2024, aconseguirà més vots que a les eleccions del 2016, obviant que per ser candidat haurà de guanyar primer les primàries republicanes.

Les enquestes sobre intenció de vot en aquestes primàries no dibuixen el millor escenari per a Trump i ja hi ha polítics republicans que diuen obertament que Trump no ha de ser l’opció. També li han girat l’esquena alguns dels mitjans que en el seu moment li van fer costat.

El qui va ser el seu vicepresident, Mike Pence, acaba de treure un llibre on el seu antic cap no surt ben parat i ha assegurat en una recent entrevista que “hi ha millors opcions” que l’expresident per als republicans. Sobre les seves intencions de competir per la nominació tan sols va esmentar que l’està considerant.

Els últims sondejos indiquen que Ron DeSantis –que encara no ha revelat si competirà, aconseguira un avantatge significatiu sobre Trump si tots dos competissin a les primàries.

Biden: “Trump va fallar als EUA”

El president dels EUA, Joe Biden, ha reaccionat a l’anunci del seu predecessor de tornar-se a presentar a la presidència amb un missatge a les xarxes socials on afirma que “Trump va fallar als EUA”.

El dirigent nord-americà, que es troba a Bali (Indonèsia) per participar a la reunió del G20, acompanya el missatge amb un vídeo crític amb la gestió de l’expresident.

En la mateixa línia, el president del Comitè Nacional Demòcrata, Jaime Harrison, ha assegurat en un comunicat que Trump va ser un fracàs com a president, que per això va perdre el 2020 i que per això “tornarà a perdre” el 2024.

“Els demòcrates estem preparats per recordar als nord-americans allò que Trump va aportar als Estats Units: el pitjor rècord d’atur des de la Gran Depressió, milers de milions en regals en impostos per als més rics i les corporacions”, ha assenyalat.

Harrison també ha lamentat que el país ha heretat de Trump “el Tribunal Suprem d’extrema dreta que ha aplanat el camí perquè els republicans de tot el país criminalitzin l’avortament”. També ha recordat el “caos absolut que va culminar amb incitar una turba a atacar el Capitoli per mirar d’anul·lar una elecció que sabia que havia perdut”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia