Política

Estats Units

Els republicans, a un escó de la majoria a la Cambra de Representants

Els conservadors tindrien assegurats 217 escons dels 218 necessaris, segons les projeccions dels principals mitjans nord-americans

La candidata de Trump perd les eleccions a governadora d’Arizona

El Partit Republicà dels Estats Units d’Amèrica (EUA) tindria a només un escó la majoria a la Cambra de Representants, fins ara demòcrata, amb la qual tindrien la capacitat de dificultar substancialment l’agenda legislativa del president, Joe Biden, en els pròxims dos anys.

Segons les projeccions dels principals mitjans nord-americans, a primera hora de dimarts els republicans s’haurien assegurat 217 escons dels 218 necessaris per garantir la majoria a la Cambra Baixa, quan encara falten 13 seients per determinar.

Els demòcrates, per la seva banda, obtindrien 205 seients a la Cambra de Representants, una pèrdua neta d’11 escons respecte dels resultats dels comicis anteriors.

Malgrat que les eleccions es van celebrar dimarts de la setmana passada, el procés d’escrutini s’ha allargat, en especial a les demarcacions on el recompte és més ajustat, i els resultats arriben a comptagotes.

A quatre de les tretze circumscripcions pendents del resultat els aspirants republicans tenen avantatge sobre els seus rivals demòcrates, de manera que en tindrien prou amb guanyar-ne almenys una per aconseguir la majoria a la Cambra.

Una victòria republicana significaria, entre altres coses, que la demòcrata Nancy Pelosi deixaria de ser la presidenta de la Cambra Baixa del Congrés, que seria substituïda pel republicà Kevin McCarthy o un altre congressista conservador.

La Cambra de Representants exerceix un paper protagonista en l’activitat legislativa dels EUA, especialment en tot el que respecta a política fiscal i despesa pública, de manera que un president que no tingui el seu suport sempre té més dificultats per desplegar la seva agenda política.

Aquest serà l’escenari on es mourà Biden en els pròxims dos anys si es confirma la tendència actual de l’escrutini i els republicans aconsegueixen l’últim escó que els falta per assegurar-se la majoria.

No obstant, passi el que passi a la Cambra de Representants, Biden té assegurat el suport del Senat, on els demòcrates han aconseguit conservar la majoria i, a més, li han arrabassat un escó als republicans a l’estat clau de Pennsilvània.

La candidata de Trump a governadora d’Arizona, derrotada

L’expresident dels EUA Donald Trump (2017-2021) ha sumat aquest dilluns una nova derrota a la seva llista de fracassos als comicis de mig mandat celebrats la setmana passada.

L’aspirant republicana a governadora d’Arizona, Kari Lake, ha estat derrotada per la demòcrata Katie Hobbs, segons projecten avui els principals mitjans nord-americans. La candidata progressista s’ha imposat per la mínima a la seva rival conservadora després d’una setmana sencera d’escrutini.

Lake, expresentadora de televisió, era una de les candidates que va rebre el suport explícit de Trump, fins al punt que se la considerava una aposta personal de l’expresident. La candidata havia assumit aquest paper i repetia mantres de l’expresident com ara l’afirmació que l’elecció presidencial del 2020 va ser un robatori, i que en realitat el republicà va guanyar al seu rival i actual president del país, Joe Biden.

La candidata republicana a governadora d’Arizona Lake se suma així a la llarga llista de candidats trumpistes que han perdut als comicis del passat dimarts, molts dels quals aspirants a la Cambra de Representants, però també a senadors, governadors i càrrecs locals. Els analistes polítics als EUA atribueixen aquests resultats a un eventual cansament de l’electorat respecte l’exmandatari, fins i tot entre les files republicanes.

Arizona era, fins als anys de la presidència de Trump, un estat fortament conservador, però ara s’ha convertit en un dels anomenats estats frontissa, que poden decantar-se tant del costat progressista com del conservador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia