Política

La popularitat de Biden passa l’examen de les urnes

Els nord-americans voten amb normalitat en les eleccions de mig mandat, tradicional plebiscit sobre l’inquilí de la Casa Blanca

En els últims cent anys, només tres presidents han tret bons resultats en aquests comicis

Els demòcrates van afrontar ahir una prova de foc en les eleccions legislatives de mig mandat, que van reflectir l’actual impopularitat del president dels EUA, Joe Biden. L’estat de l’economia, amb una inflació pels núvols, i la retirada accidentada de l’Afganistan, entre altres factors, han fet que el president tingui una popularitat més baixa en aquests moments que Trump durant els comicis de mig mandat del 2018.

A l’hora de tancar aquesta edició, les principals enquestes i prediccions indicaven un possible resultat desfavorable per als liberals, que redefinirien el Congrés i plantejarien l’avantsala de les eleccions presidencials del 2024. Aquests sondejos assenyalaven una clara derrota dels demòcrates a la Cambra de Representants, on perdrien la majoria i, en conseqüència, el seu control. Els pronòstics estaven molt més ajustats al Senat, cambra on els demòcrates i els republicans tenen una igualtat total amb 50 escons cadascun.

Així, abans de l’acabament d’aquesta jornada, hi havia poques prediccions que oferissin un resultat positiu per a Biden i el seu partit polític. Aquests pronòstics són un senyal d’una crisi de governabilitat i una percepció d’un president poc ferm. Però no és un fenomen nou. De fet, l’hemeroteca indica que els partits dels presidents solen tenir mals resultats en aquestes eleccions. Aquests comicis són una mena d’exàmens als presidents dels EUA i les seves gestions. És la manera en què els ciutadans qualifiquen l’èxit o el fracàs de les principals promeses a dos anys de l’inici del mandat.

La realitat indica que, des del 2002, cap president ha tingut bones eleccions de mig mandat. L’últim a aconseguir-ho va ser George W. Bush, el partit del qual, el republicà, va passar en els comicis d’aquell any de 221 legisladors a 229 a la Cambra de Representants. Quatre anys després, quan Bush estava en el seu segon període, va perdre 32 congressistes en les eleccions legislatives.

Problemes “rutinaris”

Abans de Bush, Bill Clinton, demòcrata, va ser capaç de sumar quatre legisladors en les seves segones eleccions de mig mandat, el 1998. I abans d’aquests dos, l’últim president que va sumar congressistes a la Cambra de Representants havia estat Franklin Roosevelt, que va tenir un increment de nou escons el 1934. En els últims cent anys, només aquests tres presidents van obtenir resultats positius a la cambra baixa durant les eleccions de mig mandat.

Aquests comicis són les primeres eleccions nacionals des del 2020, quan l’expresident Donald Trump es va negar a acceptar els resultats, tot alimentant teories de conspiració i posant el mecanisme de votació en el punt de mira.

Tot i això, a l’hora de tancar aquesta edició, el centre de vigilància electoral Common Cause només havia registrat alguns problemes “rutinaris” en alguns estats, però cap de gros. Per altra banda, l’agència federal de ciberseguretat dels EUA va informar que no havia detectat cap dificultat fins a la meitat de la jornada.

LA XIFRA

435
escons
de la Cambra de Representats dels EUA es van renovar en les eleccions d’ahir i un terç dels 100 del Senat.

Igualtat a l’estat de Nova York

Àlex Segura

Contra tot pronòstic, les eleccions per governar l’estat de Nova York estaven igualades a l’hora del tancament d’aquesta edició. La primera dona governadora de Nova York, la demòcrata Kathy Hochul, es va trobar un escenari més disputat del que s’esperava contra el representant republicà del Congrés i partidari de Trump, Lee Zeldin. Aquest polític, que ha representat el primer districte del Congrés de Nova York des del 2015, va votar l’any 2021 per anul·lar els resultats de les eleccions presidencials que van donar la victòria a Biden.

Aquesta decisió va fer que molts seguidors de Trump l’aplaudissin i el consideressin un dels republicans amb més futur dins de la formació conservadora. Durant la seva campanya, Zeldin es va centrar, als mítings que va celebrar, en el crim a Nova York i arreu del país com a tema principal.

Per la seva banda, Hochul es va convertir en governadora estatal l’agost de l’any 2021 quan l’aleshores governador Andrew Cuomo va haver de dimitir després d’haver estat acusat de conductes sexuals inadequades. Abans de convertir-se en la màxima responsable estatal, Hochul va ser tinenta de governador; és a dir, número dos, durant un període de gairebé sis anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia