Política

ESTAT ESPANYOL

El Defensor del Poble segueix esperant les imatges de Melilla

Els diputats de la Comissió d’Interior del Congrés van visitar ahir la zona i van trobar insuficients les explicacions que els van donar sobre els fets

El Defensor del Poble segueix esperant que el Ministeri de l’Interior li enviï més imatges gravades a l’entorn de la tanca fronterera de Melilla el 24 de juny passat, amb les quals espera aclarir alguns extrems de la tragèdia en què van morir 23 immigrants, segons han confirmat fonts d’aquest organisme.

El 14 d’octubre passat, el Defensor va fer públiques les primeres conclusions de la seva investigació, segons les quals no es van respectar les “garanties legals nacionals i internacionals” en rebutjar-se en frontera 470 persones durant l’intent de salt massiu de la tanca, on es va registrar “una situació de risc previsible”.

Del visionat de les imatges rebudes fins aquell moment, assenyalava, es comprovava que, en una part del perímetre fronterer, una allau de persones provoca “un amuntegament i aixafament de conseqüències mortals”.

La institució que dirigeix Ángel Gabilondo no va donar per conclosa la seva actuació i va sol·licitar a la Secretària d’Estat de Seguretat la remissió de més imatges del perímetre fronterer, però encara continuen esperant, informen fonts del Defensor.

Aquesta institució es va posar en contacte amb la delegada del govern a Melilla i la directora general de la Guàrdia Civil el mateix 24 de juny. El dia 27 va iniciar la seva investigació després de rebre una queixa de nou associacions i al juliol un equip tècnic encapçalat per Gabilondo va viatjar a la ciutat autònoma per recollir testimonis sobre el terreny.

La informació del Ministeri de l’Interior, incloses imatges i vídeos, va arribar a la institució el 20 de setembre, tres mesos després de la tragèdia.

Els diputats de la Comissió d’Interior —integrada per representants del PSOE, Unides Podem, PP, ERC, PNB i EH Bildu— que van viatjar ahir a Melilla van poder veure algunes de les imatges captades per la Guàrdia Civil des d’un helicòpter, dron i càmeres instal·lades al llarg del perímetre fronterer i rebre explicacions dels fets, que van trobar insuficients.

La resta de les imatges gravades aquell dia les visionaran a Madrid, encara que les càmeres interiors del pas fronterer de Barri Xinès entre l’Estat espanyol i el Marroc, on es va produir l’intent de salt a la tanca aquell 24 de juny i que els parlamentaris van poder recórrer ahir, estaven apagades en no estar operatiu el control.

Segons va explicar ahir el diputat de l’EH Bildu Jon Iñárritu, aquesta és l’explicació que els van donar després de sol·licitar les imatges internes del pas fronterer. Iñárritu va afirmar que algunes de les imatges permeten veure “amb claredat el que va poder passar”.

En concret, en aquests enregistraments apareixen la porta trencada de la frontera i “una allau de persones per terra que es pot pressuposar que estan ferides o mortes”, segons el diputat d’EH Bildu.

La Guàrdia Civil va confirmar als diputats la utilització de material antiavalots des del costat espanyol de la frontera per intentar evitar l’intent d’entrada irregular del 24 de juny.

En declaracions als periodistes, la diputada d’ERC, María Carvalho, va informar que, segons les dades proporcionades pel tinent coronel de la Guàrdia Civil de Melilla, Arturo Ortega, en aquest intent d’entrada es van disparar 270 salves i 65 bales de goma.

També van ser emprats 28 pots de fum, 86 pots de gasos lacrimògens i 45 aerosols “que pot ser un esprai pebre”, va especificar Carvalho.

Després de visionar les imatges i rebre la informació pertinent per part de les forces de seguretat, el diputat d’Unidas Podemos, Enrique Santiago, va dir que “tot sembla indicar que hi va haver morts a zona de control de les autoritats espanyoles” durant l’intent de salt a la tanca.

Segons el diputat, la Guàrdia Civil els va plantejat que els seus agents “no van tenir accés en cap moment per la falta de mitjans i per les dificultats d’observar què estava passant a l’altre costat de la instal·lació, que va quedar buidada d’autoritat espanyola quan van començar els fets”.

En declaracions als mitjans fetes aquest dilluns, el ministre Grande Marlaska va assegurat que el dia 24 de juny “hi va haver un atac violent i molt violent a les fronteres, que són fronteres de la UE”.

Segons el ministre, davant d’aquesta situació la Guàrdia Civil “va actuar amb els paràmetres de legalitat, proporcionalitat i necessitat”, i no hi va haver cap mort en territori nacional.

Des que es va produir l’incident, la majoria dels grups polítics reclamen un examen “urgent” del que va passar. El juliol passat els parlamentaris van demanar la creació d’una comissió d’investigació al Congrés per aclarir els fets, però no van aconseguir engegar-la.

Després de l’emissió del reportatge de la BBC, divendres Unides Podem i la majoria dels socis polítics d’investidura del Govern, així com Junts, PDeCAT i la CUP van demanar per segona vegada la creació de la comissió perquè considera que aquestes imatges “desmunten” la versió d’Interior.

El PP, per la seva banda, ha registrat aquesta setmana la compareixença urgent de Grande Marlaska a la Comissió d’Interior perquè doni compte del succés després de la publicació de l’informe del Defensor del Poble.

El president del Govern, Pedro Sánchez, va assegurar divendres passat que el ministre de l’Interior té tot el seu “suport i reconeixement” i va avançar que Marlaska compareixerà al Congrés per donar compte de la gestió que va fer de la tragèdia de Melilla “amb total transparència” ja que “no hi ha res a amagar”.

Per la seva banda, el mateix Marlaska va afirmar dissabte que no té “cap inconvenient” a comparèixer en una comissió d’investigació per aclarir els fets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia