Política

estats units

Trump recorre al Suprem la publicació de les seves declaracions d’impostos

És el primer president des de Gerald Ford (1974-1977) que no va publicar cada any la seva declaració d’impostos

L’expresident estatunidenc Donald Trump ha interposat aquest dilluns un recurs davant el Tribunal Suprem per a demanar la suspensió de la publicació de les seves declaracions d’impostos ordenada per la justícia del Districte de Columbia.

“Cap Congrés ha exercit mai els seus poders legislatius per a exigir les declaracions d’impostos d’un president”, apunta Trump en un document en el qual adverteix de les “grans implicacions” de la decisió del tribunal.

En el recurs, Trump sol·licita al Suprem que suspengui administrativament la publicació de les declaracions d’impostos abans del dimecres, ja que la decisió del Tribunal d’Apel·lacions del Districte de Columbia –on es troba la capital estatunidenca, Washington– estipula la seva divulgació a partir de dijous.

El passat dia 27 la Justícia dels Estats Units va deixar via lliure perquè el Congrés del país pugui accedir a les declaracions d’impostos de l’expresident republicà (2017-2021) després de desestimar la petició dels advocats de Trump que es realitzés una nova audiència per a bloquejar el lliurament.

A principis d’agost, el tribunal va autoritzar un comitè de la Cambra Baixa dels Estats Units perquè accedeixi a les declaracions i va desestimar l’al·legat de la defensa de Trump, que sostenia que, segons els estatuts, quan un comitè del Congrés sol·licita les declaracions d’impostos ha de tenir “un propòsit legislatiu legítim”.

En opinió del tribunal, la petició d’aquest comitè està en línia amb l’objectiu de la seva recerca i no viola “cap dels principis de la separació de poders”.

El Comitè de Mitjans i Arbitris de la Cambra de Representants, que va sol·licitar les declaracions d’impostos de Trump en 2019, va celebrar llavors que la cort determinés que la llei està del seu costat i va confiar a rebre aquests documents de manera “immediata”.

Trump va ser el primer president estatunidenc des de Gerald Ford (1974-1977) que no va publicar cada any la seva declaració d’impostos, una tradició que els seus predecessors consideraven part del seu deure de transparència i de rendició de comptes davant el poble.

L’exmandatari republicà al·legava que les seves declaracions estaven subjectes a una auditoria per part del Servei de Rendes Internes dels EUA (Hisenda), encara que nombrosos experts legals van assegurar que cap norma li impedia divulgar-les d’haver volgut.

El citat comitè de la Cambra Baixa va sol·licitar en 2019 aquests registres per a investigar les seves finances i els seus possibles conflictes d’interessos, però el llavors secretari del Tresor, Steven Mnuchin, es va negar a proporcionar-los-hi, la qual cosa va originar un litigi judicial.

El juliol de 2021, el Departament de Justícia ja havia determinat que el Servei de Rendes Internes havia de lliurar aquests registres financers, la qual cosa acostava la possibilitat que es fessin públics, ara reforçada pel Tribunal d’Apel·lació.

La decisió del Departament de Justícia va arribar un any després que el Tribunal Suprem dels EUA ordenés Trump lliurar les seves declaracions d’impostos a un fiscal que investigava les seves finances a Nova York.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia