Política

Diplomes de reparació a vint víctimes de Franco

“Es important perquè si no recordem d’on venim no sabrem on anar.” Amb aquestes paraules, Jordi Lozano (Jordi Petit), un dels primers activistes pels drets LGTBI, va rebre ahir un dels vint diplomes de reparació en el primer dia de record i homenatge a totes les víctimes del cop militar franquista, la Guerra Civil i la dictadura.

Entre els reparats hi ha el comunista afusellat el 1963 Julián Grimau –Willy Meyer, torturat pel comissari González Pacheco (Billy El Niño), va rebre el diploma en nom de la família–, l’escriptora Juana Doña –que va passar 18 anys en presons franquistes de dones per ser comunista i feminista, com recordava el net, Alexis Mesón–, la també escriptora i Sinsombrero Luisa Carnés –autora de Tea Rooms, sobre la dona obrera en un saló de te de la Puerta del Sol els anys 30– i Ana López Gallego, una de les Tretze Roses, noies de les Joventuts Socialistes Unificades (JSU) afusellades el 5 d’agost del 1939 com a represàlia pel crim del comandant de la Guàrdia Civil Isaac Gabaldón. “Arriba tard, però ha arribat”, va dir la neboda Ana López. “Cap democràcia es pot construir sobre pactes de silenci. Als qui una vegada van dir que era aviat per parlar de certes coses i que avui diuen que ja és tard per fer-ho, els vull dir que el moment és avui”, va dir Pedro Sánchez en l’acte a l’Auditori de Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia