Política

estat espanyol

Rafael Mozo substitueix Lesmes al capdavant del CGPJ

El jutge, de tendència progressista era el vocal més antic i formava part de la Comissió Permanent des del 2016

Rafael Mozo ha estat triat aquest dijous per substituir Carlos Lesmes al capdavant del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Mozo, de tendència progressista, era el vocal més antic.

El nou president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Rafael Mozo, és el més inesperat en la història de la institució, perquè arriba després de la dimissió de Carlos Lesmes, del qual hereta el càrrec però no totes les seves funcions, i ajudat a pujar pels seus companys, que situen així a un progressista en un organisme dominat per conservadors.

El ple extraordinari, que ha començat a dos quarts de cinc de la tarda, tenia com a objecte central la substitució interina de Lesmes. El vicepresident del Tribunal Suprem Francisco Marín Castán, també interí, s’apuntava com a persona per ocupar els dos càrrecs (la presidència del CGPJ i la del Tribunal suprem) mentre duri el bloqueig polític de la renovació, però part dels vocals no donaven suport a aquesta opció. Mozo, en canvi, ha comptat amb 16 vots a favor, 1 en contra i 1 absència per assumir la presidència del CGPJ.

En una nota que ha fet pública el CGPJ s’especifica que Mozo ha estat triat per ser el vocal de més edat dels que integren el consell. El ple ha acordat que el president per suplència exercirà les funcions que li són pròpies “amb moderació i voluntat de consens”, així com que exposarà prèviament davant del ple les decisions que projecti adoptar en matèries que no siguin de gestió ordinària “per procurar assolir l’acord més gran possible sobre la decisió final”.

També s’ha acordat que les comissions legals del CGPJ mantinguin la composició actual, amb excepció de la Comissió d’Assumptes Econòmics, a la qual s’incorporarà el o la vocal procedent de la Carrera Judicial de més edat que no presideixi cap altra comissió legal.

L’acord ha estat adoptat amb el vot a favor de 16 dels 18 vocals presents al ple. El vocal Wenceslao Olea ha votat en contra i ha anunciat la formulació d’un vot particular. La vocal Mar Cabrejas s’ha absentat del ple durant el debat i la votació d’aquest punt.

Mozo es converteix en president per ser el vocal més antic, però els qui el coneixen destaquen d’ell que és un dels membres més respectats del Consell i un dels que millor coneix el seu engranatge perquè forma a part de la Comissió Permanent des de 2016, òrgan en el qual resideix el control de govern dels jutges, la qual cosa implica que ha tingut dedicació exclusiva els últims sis anys en la institució.

Per això no és d’estranyar que fos triat com un dels interlocutors del bloc progressista per a negociar amb els conservadors els nomenaments de dos magistrats del Constitucional, encara que fins avui sense cap èxit, si bé descarrega tota la responsabilitat en l’altre bloc, per la qual cosa està per veure com afecta això al futur de les designacions.

Es dona la circumstància que Mozo és magistrat de la Sala penal de l’Audiència Nacional des de juliol de 2018, destí que va adquirir quan era vocal i a penes uns mesos abans que vencés el mandat de l’actual Consell al desembre d’aquell any, per la qual cosa mai ha exercit en el seu actual lloc jurisdiccional, al qual està adscrit després de passar 20 anys en l’Audiència Provincial de Madrid.

I està per veure que això succeeixi, ja que Mozo es jubilarà com a vocal al juliol de l’any que ve, encara que confia que per a llavors el futur Consell porti ja uns quants mesos de recorregut, tenint en compte les últimes conservacions sobre aquest tema.

De fet, el nou president defensa a ultrança la renovació urgent del Consell i considera que no s’ha produït per les excuses i condicionaments dels populars, si bé no comparteix totes les posicions del govern de Pedro Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia