Política

PEPA CELAYA I ARMISEN

PORTAVEU DE L’OPOSICIÓ (PSC)

“Hem tingut una decepció enorme amb aquest equip de govern”

Celaya considera que després dels anys d’aturada i ‘ralentització’ per la covid, l’equip de govern (ERC i Blanes en Comú) no ha tingut una reacció “potent”

Considera que no s’ha escoltat prou l’oposició i que el govern no ha fet res amb cara i ulls encara

En tres anys no ha canviat res. Continuem amb la inèrcia d’abans
Fa anys que es parla de refer la plaça dels Dies Feiners, però ha quedat mort, com la piscina

Militant del PSC des de fa molts anys, també coneix molt bé l’Ajuntament de Blanes: va ser regidora del 1999 al 2011 i ara ho és, des del 2015, a l’oposició. Va ser tinent d’alcalde en l’anterior mandat, i ara és regidora a l’oposició.

Des de l’oposició, quins considera que són els principals problemes de Blanes?
Hem tingut una decepció enorme amb totes les expectatives que havia generat aquest equip de govern que es va presentar a les eleccions parlant de canvi. Després de tres anys hem vist que no ha canviat res. Continuem amb una inèrcia que venia d’abans. No veiem millores. Hi ha una sèrie de qüestions i temes concrets que no han avançat en absolut, ni tan sols s’han imposat propostes noves en un moment tan complicadíssim com ha estat la pandèmia.
La pandèmia ha provocat aquesta inèrcia de què parla o creu que ha estat una excusa?
L’actitud de l’equip de govern ha estat absolutament decebedora a l’hora de buscar recursos i solucions i pensar entre tots estratègies que ajudessin el poble, la gent vulnerable, els sectors econòmics més afectats, per superar aquesta situació de crisi. Vam enviar una sèrie de punts perquè l’equip de govern els tingués en compte a l’hora d’ajudar els sectors més perjudicats. Com que no ens feien cas, els tres grups de l’oposició ens vam posar d’acord i vam presentar una moció perquè es tiressin endavant una sèrie de mesures que tampoc es van tenir en compte. Finalment vam presentar un document amb l’estratègia de treball per al fòrum i la reactivació econòmica i social de Blanes. Perquè en la moció demanàvem la creació d’un fòrum amb la participació no només de tots els grups polítics sinó de les entitats i els sectors econòmics i socials perquè entre tots fóssim capaços de buscar estratègies per superar la crisi. No ens han fet ni cas. Això sí, algunes propostes que nosaltres proposàvem les van agafar i se les van fer seves, però en tots els casos per a nosaltres van resultar insuficients i, sincerament, molt decebedores.
Quins van ser els principals efectes? Se’n tenen dades? Molts comerços van tancar...
El govern no ens ha facilitat les dades, però som un municipi turístic que viu de la gent que ens visita. Els comerços i els restaurants han patit una barbaritat. Han estat els principals afectats. Aquesta font d’ingressos es va tallar. Moltes botigues i el petit comerç també van tancar perquè no podien resistir els mesos i la llargada de tota la pandèmia perquè calia recuperar la rutina i la inèrcia de la gent que venia a visitar-nos els caps de setmana i per les vacances. Tots els sectors econòmics han patit moltíssim. Nosaltres esperàvem una reacció potent de l’equip de govern, una reacció que comptés amb les forces de tots els grups, que ens oferíem a donar idees per ajudar i trobar solucions per als sectors afectats. Calia una estratègia global conjunta per sortir d’una situació tan greu.
Quines solucions proposàveu?
Una d’important era abaixar els impostos o pràcticament no cobrar impostos, modificar les ordenances fiscals perquè tothom que depengués d’una activitat econòmica no hagués de gravar la despesa o que fos mínima. Aquí sí que al final vam aconseguir que les terrasses dels bars poguessin ampliar la superfície, amb un acord de tothom que es manté fins a finals d’aquest any perquè puguin refer-se una mica de totes les pèrdues. Nosaltres volíem que els autònoms no paguessin quotes, però totes les peticions que vam fer no es van recollir. Vam dir de parlar entre tots sobre on podíem arribar en la rebaixa d’impostos i en la creació de partides d’ajudes concretes. No ha estat possible. Ha faltat capacitat de diàleg, treball conjunt i la coordinació amb l’equip de govern, que ha estat mínima. Nosaltres, des del PSC, hem aprovat tots els pressupostos aquest mandat, les modificacions de crèdit, els plans d’inversions que se’ns han presentat, perquè no hem volgut fer una oposició destralera, hem volgut ajudar, invertir en el nostre poble i que aquest tirés endavant pel que sigui millor pel poble. No ens poden acusar mai que perquè no hem aprovat determinades partides no s’ha pogut fer una actuació determinada. Hem tingut sempre una voluntat constructiva.
El pla d’inversions aprovat fins al 2024 està acordat amb tots els grups?
Sí. Hem aprovat tots els plans d’inversions anuals i pluriennals perquè volem que el nostre paper a l’Ajuntament serveixi per millorar el poble, i hi ha inversions que són importants perquè permetrà avançar en molts sectors i àmbits. No posarem pals a les rodes que impedeixin trobar diners. Amb tot, no hi ha projectes acabats, hi ha una paralització enorme. Com ara el projecte de la plaça dels Dies Feiners, que ha de ser la plaça del poble com tots en tenen una com cal. Teníem fins i tot la disponibilitat dels diners. Només calia tirar endavant el projecte executiu per fer-lo realitat. Això ha quedat mort, no han volgut tirar-ho endavant.
Fa anys que se’n parla, d’aquest espai...
Sí. En l’anterior govern ja vam fer un concurs d’idees i el projecte bàsic juntament amb Aigües de Blanes perquè havíem de millorar la infraestructura del subsol. El que va guanyar el premi és un arquitecte jove de Blanes. Ens va fer molta il·lusió que fos aquell projecte el que guanyés. O sigui que tenim el projecte fet i acabat.
I per què no ha començat?
Pregunta-ho a l’equip de govern. Ho teníem tot a punt i enllestit. També vam deixar enllestit el projecte de la plaça de l’Onze de Setembre, que el dia de demà també serà un punt molt central de Blanes. Està tot aturat i ha estat una decepció tremenda per a nosaltres. Pensàvem que tindríem un altre tipus d’equip de govern, capaç de tirar endavant projectes.
De la comissaria de policia també se’n parla fa anys.
Fa molts anys que se n’havia de començar a fer una de nova. Tots ho portàvem al programa electoral. És una necessitat perquè no treballen en les millors condicions, però després de tres anys estem igual.
I la piscina? Tots fa anys que la porteu als programes electorals, molt abans d’aquest mandat...
Igual. Tots fa anys que ho portem en els programes però és un tema oblidat. De la piscina ja ni se’n parla. Un poble de 40.000 habitants..., a veure si aquí no necessitem una infraestructura com cal de piscines municipals. Ha quedat mort.
Una altra qüestió pendent és l’avinguda de la Vila de Madrid. S’hi treballa?
No. Han començat a pensar quin tipus de projecte s’acabarà realitzant però no hi ha projecte per començar les obres.
Els antics pisos dels mestres d’ajut social ja estan ocupats?
Hem pogut estrenar pisos d’ajut social. Alguns estan ocupats. Però a banda dels antics pisos, a l’escola Carles Faust hi havia una actuació molt potent que ens feia una gran il·lusió, un centre de formació important que doni sortida a programes amb el suport d’instituts i que incloguin cursos de formació, estudis de postgrau i algun màster. Ja es van aprovar les partides per fer les obres. Donaria un gran impuls per a la gent jove a Blanes i un munt de possibilitats de formació. L’última proposta d’ampliació la vam aprovar fa uns mesos. Però hi ha una lentitud..., no vull dir incapacitat, però és que pensàvem que seria un motor immens. No coneixem els objectius de l’equip de govern per al nostre poble, no ens els han explicat i no coneixem cap projecte amb cara i ulls de desenvolupament econòmic i social per al nostre poble.
I quin creieu que hauria de ser aquest projecte?
Un projecte creat des de la participació de tothom: els polítics les entitats i els sectors econòmics i socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia