Política

Junts sol·licita que s’anul·li la suspensió de Borràs

El grup registra una petició de reconsideració el primer dia del període de sessions a la cambra

 La decisió ve marcada per l’advocat de l’expresidenta amb l’objectiu de denunciar el cas a Europa

Comença un nou període de sessions al Parlament, i ahir mateix el grup parlamentari de Junts per Catalunya va registrar a la cambra una petició perquè la mesa reconsideri la suspensió de Laura Borràs com a presidenta de la cambra. El grup, com ja ha reiterat diverses vegades, considera que s’han vulnerat els drets fonamentals de l’expresidenta, que si bé manté l’acta de diputada no pot assistir als plens, i no té vot ni sou.

Segons fonts del grup, aquest tràmit forma part del “procediment que els advocats de la presidenta han marcat”. L’objectiu final és denunciar aquesta “vulnerabilitat” de drets a Europa, i el primer pas és sol·licitar la reconsideració de la decisió que van prendre una majoria de membres de la mesa formada pel PSC, ERC i la CUP el 28 de juliol passat. Tots ells van decidir suspendre Borràs de la seva condició de diputada i presidenta de la cambra, després que el TSJC anunciés l’obertura de judici oral pels delictes de prevaricació i falsedat documental en fraccionar presumptament contractes de la Institució de les Lletres Catalanes, quan Borràs n’era presidenta, abans de dirigir el Parlament.

En un comunicat, Junts va argumentar que la suspensió de la presidenta “vulnera drets fonamentals com el dret a la presumpció d’innocència, el dret a la participació política i el principi de seguretat jurídica”. D’aquesta manera, segons JxCat, la reconsideració de la suspensió de Borràs servirà “per esgotar tots els recorreguts administratius abans d’obrir la via judicial a Europa”.

La mesa va suspendre Borràs en aplicació de l’article 25.4 del reglament del Parlament, que recull la suspensió d’un diputat de forma automàtica quan se li obri judici oral per casos de corrupció. L’expresidenta va defensar fins a l’últim moment que el seu no és un cas de corrupció perquè no hi ha hagut malversació i que, a més a més, l’article del Parlament que se li ha aplicat vulnera la presumpció d’innocència dels diputats ja que els suspèn d’activitat abans que se celebri el judici i es dicti sentència.

L’article 25.4 va ser introduït en la reforma del reglament que van aprovar Junts i la CUP el 2017, en vigílies del referèndum unilateral de l’1 d’octubre, i estableix que la mesa “ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata”. El relleu de Borràs l’ha agafat la vicepresidenta de la cambra Alba Vergés (ERC), en espera que Junts en vulgui fer el relleu.

LA DATA

28.09.22
Debat
de política general que donarà inici a l’activitat parlamentària, sense Borràs com a presidenta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia