Política

itàlia

Neix a Itàlia una coalició centrista per a les eleccions del 25 setembre

Les enquestes donen com a clara guanyadora dels comicis la coalició ultradretana formada per Meloni, Salvini i Berlusconi

L’exprimer ministre italià Matteo Renzi i l’exministre Carlo Calenda han anunciat aquest dijous la seva aliança per a crear un “tercer pol” centrista i alternatiu a la dreta i a l’esquerra en les eleccions generals del pròxim 25 de setembre.

“Neix avui per primera vegada una alternativa seriosa i pragmàtica al ‘bipopulisme’ de la dreta i l’esquerra que ha devastat aquest país i provocat la caiguda de Mario Draghi”, ha celebrat Calenda, que va ser ministre de Desenvolupament Econòmic de Renzi des de maig de 2016.

Calenda acaba de crear la seva pròpia formació, “Azione”, i acapara l’atenció en aquesta campanya electoral, sobretot després de fer marxa enrere en el primer pacte que va signar amb el secretari del Partit Demòcrata (PD, centreesquerra), Enrico Letta.

Per la seva part, Renzi va crear al setembre “Itàlia Viva”, una escissió del PD.

Els sondejos donen a “Azione” entorn del 5% dels vots i a “Itàlia Viva” per sota del 3%.

“Amb el nostre somriure, la nostra generositat i el nostre estil orgullosament a contracorrent, Itàlia ens necessita per a evitar el malson populista i tornar a somiar amb la bona política”, ha avançat Renzi.

Les enquestes donen com a clara guanyadora a la coalició dretana conformada pels ultradretans Giorgia Meloni i Matteo Salvini, líders respectivament de Germans d’Itàlia i Lliga, i la conservadora Forza Itàlia de Silvio Berlusconi.

D’altra banda, el PD de Letta ha aconseguit forjar una aliança amb els Verds, Esquerra Itàlia i els europeistes d’Emma Bonino, mentre que el Moviment Cinc Estrelles, guanyador dels comicis del 2018, de moment competirà sol.

Les aliances són essencials a causa de l’actual llei electoral italiana, el “Rosatellum”, un sistema mixt en el qual dos terços dels escons són assignats amb un mètode proporcional, és a dir, en funció del percentatge de vots que s’obté, i el terç restant depèn d’un sistema majoritari amb circumscripcions uninominals.

I és en aquest últim on es juga la partida perquè la llista que guanyi encara que sigui per un vot més, s’emportarà l’escó d’aquesta circumscripció, per la qual cosa la dreta unida podria portar-se fins i tot més del 70% de les circumscripcions uninominals en joc, segons els analistes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia