Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Rússia augmenta la pressió sobre Ucraïna

Kíiv reconeix l’alt cost de la resistència

Les tropes russes augmenten la pressió en els fronts est i sud d’Ucraïna, però Kíiv assegura que controla la situació en el camp de batalla, encara que a costa d’un alt preu en vides i amb el risc d’un desastre nuclear en perspectiva.

“La situació en el Donbass continua sent molt difícil. El nostre exèrcit està fent tot el possible per a detenir el terror rus i infligir les majors pèrdues possibles als invasors”, ha dit el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en la seva al·locució diària.

El mandatari ucraïnès ha assegurat que els combats més intensos es lliuren en direcció a Avdiivka, Màrinka i Bakhmut, a la regió de Donetsk, que s’emporten “els principals esforços” dels militars i “lamentablement, moltes vides”.

Zelenski ha agregat així mateix que la situació també és molt complicada en el sud del país, inclòs Kherson, on l’enemic continua concentrant forces.

Més armes per Ucraïna

Zelenski ha insistit que el principal ara per a les Forces Armades d’Ucraïna és rebre més ajuda militar dels socis occidentals. “Les armes per a la nostra defensa que envien els socis continua sent clau”, ha dit el president ucraïnès, qui ha agregat que les autoritats treballen “sense pausa” per a aconseguir més ajuda, inclòs llançadores de coets de major abast. “Aquesta setmana esperem notícies dels nostres socis. Bones notícies”, ha indicat.

Simultàniament, els militars ucraïnesos informaven de la recepció de tres unitats d’artilleria antiaèria autopropulsada Gepard, de fabricació alemanya, capaces d’assolir objectius a 4 quilòmetres.

El ministeri de Defensa de Rússia ha afirmat al seu torn que les forces russes han destruït més llançadores múltiples estatunidenques HIMARS en el Donbass. “Durant els duels d’artilleria van ser destruïdes una bateria de llançadores múltiples Uragán, una bateria d’artilleria Akatsia i llançadores HIMARS en la zona Kramatorsk”, ha declarat el portaveu de Defensa, Igor Konashénkov.

La setmana passada, Rússia ja va assegurar haver destruït sis llançadores HIMARS, 33 obusos M777, cinc míssils antivaixell Harpoon i més de 200 coets de llarg abast a Ucraïna des de passat febrer.

Alerta d’atac a central nuclear

La tensió ha continuat avui també entorn de Zaporíjia, en el sud d’Ucraïna, la central nuclear del qual, la més gran d’Europa, es troba en el punt de mira de la comunitat internacional després d’acusacions creuades entre Rússia i Ucraïna d’atacs a la planta. “No es pot ignorar l’obvi, la situació es torna més perillosa amb cada dia que passa”, ha dit la portaveu d’Exteriors de Rússia, Maria Zakhàrova.

Zakhàrova ha assegurat que la part russa envia diàriament dades actualitzades de l’estat de la instal·lació –sota control de les tropes russes pràcticament des de l’inici de la campanya militar– a l’Organisme Internacional per a l’Energia Atòmica (OIEA).

Dissabte passat el director general de l’OIEA, l’argentí Rafael Grossi, es va mostrar molt preocupat pel bombardeig divendres en la planta atòmica més gran d’Europa i va alertar que s’està “jugant amb foc” i existeix el risc d’un “desastre nuclear”.

Preparació de referèndums

A la regió de Zaporíjia, uns 120 quilòmetres al sud de la planta, s’ha realitzat aquest dilluns un fòrum en el qual les autoritats locals imposades per Moscou han anunciat l’inici dels preparatius d’un referèndum per a demanar l’adhesió a Rússia.

La resolució ha estat signada pel dirigent prorús de Zaporíjia, Yevgueni Balitski, durant un fòrum a la ciutat de Melitòpol, segons l’agència RIA Nóvosti.

Prèviament, Balitski ja havia avançat la intenció de la regió, la capital homònima de la qual roman sota control ucraïnès, de celebrar una consulta popular.

Més tard, va precisar que el plebiscit podria tenir lloc en la primera meitat de setembre.

Segons diverses fonts, Moscou estaria preparant el terreny per a la convocatòria de consultes populars en territoris ocupats per a l’11 de setembre, coincidint amb el dia d’eleccions locals a Rússia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia