Política

Trump, en hores baixes

CONGRÉS ·

Les darreres revelacions fetes públiques en el comitè que investiga l’assalt del 2021 al Capitoli perjudiquen la popularitat de l’expresident

Els donants multimilionaris del Partit Republicà ja miren altres candidats per al 2024

Les revelacions fetes públiques la setmana passada en les audiències al Congrés sobre l’assalt al Capitoli, el 6 de gener del 2021, han sumit l’expresident dels EUA Donald Trump en hores baixes.

La seva popularitat ha tornat a caure i les expectatives de cara a la campanya de reelecció als comicis del 2024 s’han vist afectades dins del mateix Partit Republicà. Tot i això, els analistes no descarten que, com tantes altres vegades, Trump trobi la manera de sortir reforçat d’aquesta situació entre els seus seguidors més acèrrims.

A l’escenari actual s’hi ha arribat després que una assistent de Trump revelés les intencions de l’expresident durant l’assalt al Capitoli. Malgrat les advertències dels seus principals advocats, Trump va insistir a anar al Capitoli el 6 de gener i va discutir i agredir un agent del servei secret que li va dir que no podia.

Això d’acord amb el relat de Cassidy Hutchinson, assistent executiva de Mark Meadows –exsecretari general de la Casa Blanca sota l’administració de Trump.

Hutchinson va detallar que un dels aleshores advocats de l’oficina presidencial, Pat Cipollone, va advertir repetidament que la idea que Trump anés al Capitoli “podria posar moltes persones a la Casa Blanca en perill legal”, incloent-hi el president. “Això seria legalment una idea terrible per a nosaltres”, va repetir el lletrat, segons Hutchinson. L’assistent va relatar que Trump volia un moment dramàtic i fet per a la televisió que pogués afegir pressió als legisladors republicans perquè donessin suport a la seva demanda contra els resultats del col·legi electoral, que van donar la victòria a Joe Biden.

Aquesta versió dels fets ha posat Trump contra les cordes. De fet, una nova enquesta nacional suggereix que gairebé la meitat dels nord-americans creuen ara que hauria de ser acusat d’un delicte pel seu paper en l’assalt del Capitoli dels EUA.

A més a més, el suport d’alguns dels principals donants del Partit Republicà ha disminuït considerablement aquesta setmana, segons van assegura diverses fonts a la televisió nord-americana CNBC. “Els donants estan molt preocupats perquè creuen que Trump és l’únic republicà que pot perdre el 2024”, va dir Eric Levine, advocat i recaptador de fons del partit conservador durant anys.

La realitat és que aquest és un escenari amb què Trump ja es va trobar el 2016, quan va guanyar els comicis presidencials contra tot pronòstic.

A l’inici de la campanya electoral, molts líders empresarials havien donat suport a altres candidats republicans, com ara Jeb Bush. En aquesta ocasió, el nom que hi ha sobre la taula és Ron DeSantis, l’actual governador de Florida. D’acord amb la casa d’apostes Smarkets, DeSantis ha superat aquesta setmana Trump.

Actualment, i segons aquesta mateixa empresa, el governador de Florida té un 22% de possibilitats de guanyar les eleccions presidencials el 2024, mentre que Trump en té un 20% i Joe Biden, un 14%.

LA XIFRA

20
per cent
de possibilitats té Trump de guanyar les presidencials del 2024, per sota de DeSantis, segons Smarkets.

Hillary Clinton farà costat a Biden

Àlex Segura

Tot i que queden encara més de dos anys per a les pròximes eleccions presidencials als Estats Units, les campanyes en aquest país mai s’aturen. En un moment en què el Partit Republicà està posant en dubte la candidatura de Donald J. Trump –afectat per la investigació d’un comitè del Congrés sobre l’assalt del 2021 al Capitoli–, un dels noms amb pes dins de la bancada demòcrata, l’exsecretària d’Estat i excandidata Hillary Clinton, va parlar aquesta setmana sobre els comicis del 2024.

En una entrevista amb la televisió NBC, Clinton va assegurar que donarà suport a Biden “sempre que decideixi presentar-se” a les eleccions. “Anem amb la persona amb més probabilitats de guanyar”, hi va afegir l’antiga primera dama. “Biden va vèncer, amb un gran marge, en la votació popular, Donald Trump. Crec que això diu molt”, va sentenciar.

Fora dels focus de les càmeres, Clinton, que va perdre contra tot pronòstic contra el mateix Trump en la cita electoral de l’any 2016, va rebutjar la idea de tornar-se a presentar com a candidata del Partit Demòcrata en els següents comicis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia