Política

regne unit

Londres demana resoldre el protocol nord-irlandès per millorar la relació amb París

Truss ha reiterat “la preferència del Regne Unit per una solució negociada”

París afirma que no es renegociarà el protocol nord-irlandès que Londres va signar

La ministra britànica d’Afers exteriors, Liz Truss, ha comunicat aquest divendres a la seva homòloga francesa, Catherine Colonna, la importància de resoldre el contenciós sobre Irlanda del Nord amb la Unió Europea per “deslligar el potencial” de les relacions entre tots dos països.

Després de reunir-se amb Colonna a París, la cap de la diplomàcia britànica ha difós un comunicat en el qual ha assenyalat que havia defensat davant la ministra francesa la necessitat del seu país d’aprovar legislació per “arreglar elements del protocol i protegir l’Acord de Divendres Sant (conegut com a “Acord de Belfast” al Regne Unit)”.

El govern britànic va presentar el 13 de juny en el Parlament britànic el projecte de llei que pretén anul·lar unilateralment parts del protocol subscrit amb la Unió Europea sobre Irlanda del Nord que forma part de l’acord del Brexit.

El controvertit text, al qual s’oposa la UE, va rebre aquest dilluns la llum verda en la seva primera votació en la Cambra baixa, encara que s’espera que el tràmit parlamentari pugui prolongar-se mesos.

Per a Truss, la llei ha d’aprovar-se “a la vista del rebuig de la UE a fer els canvis necessaris en el protocol”, encara que ha reiterat “la preferència del Regne Unit per una solució negociada”.

“Resoldre assumptes com aquest (del protocol) deslligaria el potencial complet de la relació entre el Regne Unit i França”, afegeix el comunicat.

Preocupació francesa

La ministra francesa d’Exteriors, Catherine Colonna, ha mostrat aquest divendres a la seva col·lega britànica, Liz Truss, la voluntat de trobar una solució duradora sobre el contenciós amb el protocol nord-irlandès, que va ser acordat i signat pel Regne Unit i que no està obert a una renegociació.

A través de la portaveu del seu ministeri, Colonna ha manifestat “preocupació” per l’aplicació del protocol i la seva intenció que es trobi una sortida, però “respectant l’acord signat entre la Unió Europea i el Regne Unit”.

Els responsables francesos recorden en les seves trobades amb els britànics els seus desacords sobre aquest punt insistint que cap país de la Unió Europea està disposat a reobrir la discussió.

Sobretot, fan notar que no és el protocol el que ha generat les dificultats que li retreu Londres, sinó que són conseqüència del Brexit que va voler el Regne Unit i de la seva decisió de no formar part de l’Espai Econòmic Europeu, que hagués evitat haver de restablir controls duaners.

El govern britànic va presentar el 13 de juny en el Parlament un projecte de llei que pretén anul·lar unilateralment parts del protocol sobre Irlanda del Nord integrades en l’acord del Brexit, i que ha estat objecte d’una primera votació positiva per la Cambra baixa, encara que el tràmit pot prolongar-se diversos mesos.

El principal retret que es fa a aquest protocol des de Londres és que ha fixat els controls fronterers entre la Unió Europea i el Regne Unit no en els límits terrestres d’Irlanda del Nord, per no crear una major fractura humana i política amb la República d’Irlanda, sinó entre aquesta illa i la de Gran Bretanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia