Política

estats units

Biden avisa que les forces que van causar la presa del Capitoli continuen actives

Avisa que les forces que van provocar l’assalt al Capitoli el 6 de gener de 2021 continuen actives

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha avisat aquest divendres que les “forces” que van provocar l’assalt al Capitoli del 6 de gener de 2021 continuen actives avui.

El mandatari ha fet aquestes declaracions a l’inici d’un discurs en el port de Los Angeles i després que anit el comitè que investiga l’atac al Capitoli celebrés la seva primera audiència pública.

Biden ha dit que no va poder veure aquesta audiència perquè estava “ocupat amb altres assumptes” relacionats amb la Cimera de les Amèriques, que conclou aquest divendres.

“És important que el poble estatunidenc entengui què va ser el que realment va passar i que entenguin que les mateixes forces que van portar al 6 de gener continuen actives avui”, ha manifestat.

Segons Biden, l’atac al Capitoli va ser “un dels moments més foscos” de la història dels Estats Units i ha considerat que va ser un “assalt brutal” a la democràcia estatunidenca. “Això va de la nostra pròpia democràcia. Hem de protegir la nostra democràcia”, ha asseverat el mandatari.

I ha afegit: “Estem veient com la batalla per l’ànima dels EUA està lluny d’haver estat guanyada. Però, sé que junts podem unir-nos i defensar aquesta nació, els demòcrates i els republicans, per a no permetre que ningú posi una daga en la gola de la nostra democràcia”.

La primera audiència del comitè que investiga l’assalt al Capitoli va estar marcada per vídeos i testimoniatges esgarrifosos que es van retransmetre en directe per gairebé totes les cadenes de televisió del país, en horari de màxima audiència, en un intent per impactar l’opinió pública estatunidenca.

Els investigadors del comitè van intentar mostrar que l’assalt al Capitoli va ser la “culminació” d’un intent de cop d’estat per part del llavors president Donald Trump (2017-2021) i van apuntar a la possibilitat que el grup ultradretà Proud Boys hagués planejat l’atac amb antelació.

El 6 de gener de 2021, unes 10.000 persones –la majoria simpatitzants de Trump– van marxar cap al Capitoli i unes 800 van irrompre en l’edifici amb l’objectiu d’interrompre la sessió parlamentària en la qual anava a certificar-se la victòria de Biden en les eleccions presidencials de 2020.

Cinc persones van morir, entre elles un oficial després de sofrir un infart hores després de l’assalt, i prop de 140 agents van ser agredits. A més, quatre policies van cometre suïcidi amb posterioritat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia