Política

estats units

El comitè que investiga l’assalt al Capitoli dels EUA revela avui les seves troballes

La primera de les sessions tindrà lloc a les 20 h (GMT)

El comitè legislatiu que investiga l’assalt al Capitoli del 6 de gener de 2021 revelarà aquest dijous algunes de les seves troballes en una audiència que es retransmetrà en horari de màxima audiència i en la qual es mostraran imatges inèdites del succés.

L’objectiu del comitè serà demostrar que l’assalt al Capitoli no va ser un fet aïllat, sinó el resultat d’“esforços coordinats amb múltiples passos” per a evitar que el demòcrata Joe Biden assumís la presidència, segons va explicar un assessor del comitè a un grup reduït de mitjans, entre ells Efe.

Segons aquesta font, el comitè provarà que l’expresident republicà Donald Trump (2017-2021) estava “en el centre” d’aquesta conspiració per a invalidar els resultats de les eleccions de 2020.

El comitè, que ha entrevistat a més de mil testimonis i revisat més de 140.000 documents, mostrarà material gràfic inèdit i oferirà al públic un resum dels esdeveniments que van portar a l’assalt al Capitoli per part d’una torba de simpatitzants de Trump.

Davant el comitè, declararà l’agent de la Policia del Capitoli, Caroline Edwards, la primera que va resultar ferida pels manifestants i qui, malgrat haver sofert una lesió cerebral, va continuar patrullant els voltants de la seu parlamentària evitant que molts manifestants entressin.

Les ferides que va sofrir l’agent li han impedit tornar fins ara al seu lloc de personal d’emergència dins de la Policia del Capitoli, però espera tornar enguany, va explicar l’assessor del comitè.

El segon testimoni serà el cineasta britànic Nick Quested, qui el dia de l’assalt al Capitoli estava filmant a membres del grup ultradretà “Proud Boys”, acusats d’alguns dels crims més greus en relació amb el succés.

Segons l’assessor del comitè, el president de la comissió investigadora, el legislador demòcrata Bennie Thompson, també donarà un poderós discurs per a oferir context històric i destacar l’“aberració” que el dia de l’assalt al Capitoli va suposar per a la democràcia dels Estats Units.

També intervindrà la “número dos” del comitè, la republicana Liz Cheney, filla de l’exvicepresident Dick Cheney (2001-2009) i que va ser expulsada l’any passat del lideratge del Partit Republicà per haver refutat les denúncies infundades de Trump sobre l’existència de frau en les eleccions.

Per a donar forma a la narració, el comitè ha reclutat com a assessor a l’expresident d’ABC News James Goldston, qui té la missió de convertir els procediments legislatius en una història capaç de captivar als estatunidencs, va explicar una font familiaritzada amb els procediments.

L’audiència del comitè serà a les 20:00 hora local (00,00 GMT del divendres), en horari de màxima audiència, per la qual cosa les principals cadenes la retransmetran en directe.

S’espera que aquesta primera cita serveixi per a asseure el to per a la resta d’audiències. El comitè ja ha anunciat altres dues audiències per a la setmana pròxima.

El comitè que investiga l’assalt al Capitoli va ser creat el juliol de 2021 per la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, i està format per una majoria de congressistes demòcrates, encara que hi ha dos integrants republicans –la mateixa Cheney i Adam Kinzinger– que estan enfrontats amb Trump.

En l’assalt al Capitoli, cinc persones van morir i prop de 140 agents van ser agredits.

Al final de les seves investigacions, el comitè emetrà un resum amb les seves troballes finals i en el qual descriurà les amenaces a les quals s’enfronta actualment la democràcia dels Estats Units, va detallar l’assessor del comitè.

L’FBI deté a un candidat republicà per participar en l’assalt al Capitoli

Un dels aspirants del Partit Republicà a governador de l’estat de Michigan ha estat detingut per la seva participació en l’assalt al Capitoli del 6 de gener de 2021, segons ha informat l’FBI en un comunicat.

L’oficina de Detroit de l’FBI ha informat de la detenció en la seva residència d’Allendale de Ryan Kelley, de 40 anys i un dels cinc republicans que es disputen en les primàries de Michigan el lloc de candidat d’aquest partit en les eleccions de novembre.

A Kelley se li imputen delictes menors per la seva participació en els fets del 6 de gener de 2021, quan una torba de seguidors del llavors president Donald Trump (2017 - 2021) va assaltar el Capitoli dels Estats Units a Washington per a tractar d’impedir la certificació de la victòria electoral de l’actual president, Joe Biden.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia