Política

Lambán insta Sánchez a intercedir en la candidatura

Aragó insisteix a tenir-hi més protagonisme, però La Moncloa recorda que la responsabilitat és del COE

El govern evita pronunciar-se i ho deixa en mans del que el comitè estatal decideixi avui

El president d’Aragó, Javier Lambán, va reclamar ahir al president espanyol, Pedro Sánchez, que intervingui per “posar ordre” i evitar que la candidatura dels Jocs d’hivern del 2030 “descarrili definitivament per la manifesta desigualtat i desequilibri” que s’està plantejant entre Catalunya i la seva comunitat. “Ara el govern d’Aragó no té cap confiança en el COE”, va deixar clar, després que la vigília, un cop finalitzada l’onzena reunió sense acord entre les parts, el Comitè Olímpic Espanyol anunciés que renunciava a pactar una candidatura conjunta i digués que avui mateix presentarà unilateralment una proposta definitiva, que probablement “es bolcarà” més en Catalunya que l’acord tècnic inicial assolit també amb Aragó, atesa la posterior negativa reiterada de Lambán a validar-lo. “La Generalitat ha imposat el seu model i la manera d’entendre la candidatura, i el COE l’ha acceptat, però nosaltres no el podem acceptar”, reiterava ahir. El dirigent aragonès constatava que la qüestió “s’està dirimint des del principi en el terreny estrictament polític”, per la qual cosa “es reserva” accions en aquest àmbit, com la invocació de Sánchez, ja que, segons l’última proposta del COE, “el paper d’Aragó quedaria reduït a simple comparsa”. Lambán recordava el compromís el setembre passat tant de Sánchez com del president del COE, Alejandro Blanco, que la candidatura seria “en condicions d’igualtat absoluta” entre les dues comunitats i amb un repartiment equilibrat de les proves.

Així mateix, va defensar que en els darrers anys el seu govern ha invertit prop de 50 milions al Pirineu aragonès, i també hi destinarà gairebé tots els fons europeus que rebi ara en instal·lacions d’hivern. “Aquest esforç no el poden dilapidar ni devaluar compartint candidatura amb el Pirineu català, que és el nostre competidor comercial”, subratllava, ja que això, segons ell, “devaluaria” el seu producte des del punt de vista comercial i de l’atracció de turistes.

La portaveu de La Moncloa, Isabel Rodríguez, evitava ahir mateix fer cas a Lambán i, en canvi, feia costat al COE. Recordava que la “responsabilitat” de la candidatura és seva, i reclamava “col·laboració” a “totes les administracions”. “El govern estatal treballa en col·laboració amb el Comitè Olímpic Espanyol per aconseguir una candidatura guanyadora; aquesta és la voluntat i l’afany”, subratllava.

Entretant, el president Pere Aragonès es mostrava tranquil i evitava entrar en el fet de si “altres territoris tenen una altra posició”, mentre refermava la determinació del govern d’organitzar els Jocs i d’arribar a consensos per fer-ho. “Estarem molt atents a la proposta que faci el COE, amb qui hem treballat de manera coordinada, no en tenim cap queixa”, valorava. Altres fonts del govern consultades evitaven fer més valoracions i es limitaven a tornar a demanar al COE que “estudiï totes les alternatives”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia