Política

Joan Carles I precipita el retorn aquest dissabte després de 20 mesos fora

La conversa per telèfon amb Felip VI estant a Abu Dhabi accelera el viatge a Sanxenxo i obre la porta a una cita d’ells dos a Madrid

Sorpresa en el món polític

La insòlita comunicació telefònica entre pare i fill –Felip VI va viatjar a Abu Dhabi diumenge però no va voler veure Joan Carles I in situ, sinó que el va trucar sense haver de marcar prefix– ha precipitat un retorn anunciat des de l’arxivament judicial de la causa al Tribunal Suprem. Tal com va avançar ahir el periodista Fernando Ónega –que va ser director de premsa de la Presidència del govern espanyol amb Adolfo Suárez– a Onda Cero, el rei emèrit torna a l’Estat aquest dissabte i posa fi així a vint mesos de desterrament als Emirats Àrabs Units des que va fugir l’agost del 2020. El seu destí és el poble gallec de Sanxenxo.

Com va informar El Punt Avui el 13 d’abril passat en el reportatge Sanxenxo bé val un retorn –tot citant La Voz de Galicia i El País, que recollien veus locals com ara la de Pedro Campos Calvo-Sotelo, president del Club Nàutic de Sanxenxo, i la de l’alcalde, Telmo Martín–, Sanxenxo –i no Madrid– és la destinació predilecta de l’emèrit. Del 10 al 19 de juny, la vila gallega és la seu del campionat del món de vela de la classe 6 metres, en la qual competeix el Bribón 500 capitanejat pel regatista, empresari i estret amic del rei emèrit Pedro Campos Calvo-Sotelo, però el retorn es farà finalment un mes abans de la cita esportiva. “Estic desentrenat”, els va fer saber Joan Carles I ahir al seu cercle proper de la tripulació.

Si bé la casa reial no accepta que Joan Carles I dormi a La Zarzuela, el que sí que s’espera ara és una fotografia conjunta de pare i fill a Madrid que posi fi a un diàleg que des de fa vint mesos és epistolar.

Si aquell agost del 2020 la fugida del rei emèrit va ser patrocinada per Pedro Sánchez d’amagat al seu soci de Podem –l’aleshores vicepresident Pablo Iglesias ho va saber per la premsa–, la sorpresa era total ahir en el món polític i la història es repetia. “M’ha sorprès que, en un viatge llampec als Emirats, hi hagi hagut aquesta conversa telefònica i s’hagi quedat en aquesta visita del rei emèrit a Madrid. No en sabia res i me n’he assabentat per la premsa”, va confessar el ministre d’Universitats, Joan Subirats, en declaracions a TV3. “El govern haurà de parlar amb la Casa Reial per veure com es gestionarà”, va reblar.

Des d’ERC, la secretària general adjunta, Marta Vilalta, esperava que el destí no sigui el retir a Sanxenxo, sinó els tribunals. “Que no torni de vacances o per reunir-se amb el rei actual, sinó per posar-se davant la justícia i assumir totes les responsabilitats i pagar per tot el que ha robat”, desafiava Vilalta.

LES FRASES

M’ha sorprès que en un viatge llampec hi hagi conversa telefònica i s’acordi la visita
Joan Subirats
ministre d’universitats
Que no torni de vacances o per veure el rei actual, sinó per anar davant la justícia i pagar pel robat
Marta Vilalta
secretària general adjunta d’erc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia