Política

conflicte bèl·lic a l'est d'europa

Els Països Baixos reobren la seva ambaixada a Kíiv en “senyal diplomàtic” a Ucraïna

Una trentena de gendarmes neerlandesos acudiran al maig a investigar els crims de guerra comesos per l’exèrcit rus

El govern neerlandès ha anunciat que reobrirà avui l’ambaixada dels Països Baixos a Kíiv, amb un “equip petit” i en un gest que va qualificar de “senyal diplomàtic” cap a Ucraïna. Al mateix temps, la mateixa font ha confirmat que una trentena de gendarmes neerlandesos acudiran al maig a investigar els crims de guerra en aquest país.

No és clar en quins punts exactes estaran els membres de la gendarmeria neerlandesa, però el ministre neerlandès d’Exteriors, Wopke Hoekstra, no ha descartat que anessin a investigar també els fets de Butxa, ja que –ha emfatitzat– correspon a l’oficina del fiscal de la CPI, Karim Khan, decidir on es duu a terme la investigació

En declaracions a la premsa, Hoekstra, ha assegurat que la reobertura de l’ambaixada en la capital ucraïnesa és “important” per a tots dos països: a causa de l’“estreta relació” de cooperació amb Kíiv i perquè els Països Baixos brinden ajuda militar i humanitària a Ucraïna, ha assenyalat.

“Mai s’està exempt de riscos, però prenent tot en consideració creiem que això és assenyat i acceptable. És un equip petit i la seguretat s’ha analitzat amb molta cura”, ha agregat Hoekstra, qui ha parlat d’un “senyal diplomàtic molt rellevant” per a Ucraïna a l’hora d’explicar els motius de la reobertura de l’ambaixada a Kíiv.

Gairebé dues setmanes abans de l’inici de la invasió russa a Ucraïna el govern neerlandès va urgir als seus ciutadans a abandonar el país, igual que la majoria del personal de l’ambaixada, però va posar en marxa una espècie de centre temporal diplomàtic en Lviv per a brindar assistència d’urgència, com a visats d’emergència i salconduits”.

Després de l’esclat de la guerra el 24 de febrer, els Països Baixos van traslladar aquest servei diplomàtic i consular a la ciutat polonesa de Jaroslaw, prop de la frontera ucraïnesa.

El passat 19 d’abril, i després de gairebé dos mesos sense presència en el territori ucraïnès, el govern neerlandès va anunciar el retorn a Lviv de l’ambaixador i de part del personal de l’ambaixada, amb l’objectiu d’obtenir “una bona visió general de la situació” en aquest país, encara que va mantenir tancat el departament d’assistència consular.

L’ambaixadora britànica a Ucraïna torna a Kíiv

L’ambaixadora del Regne Unit a Ucraïna, Melinda Simmons, ha tornat a Kíev, segons ha informat ella mateixa aquest divendres en el seu compte en la xarxa social Twitter. “Ha estat un viatge llarg, però ha valgut la pena recórrer la distància. Quin bé estar a Kíiv de nou”, ha afirmat la diplomàtica, que s’espera que reobri en breu l’ambaixada en la capital ucraïnesa, que es va traslladar a Lviv el passat 18 de febrer.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, va anunciar la setmana passada que el Regne Unit obriria la seva missió a Kíev a conseqüència de l’èxit de l’exèrcit i el poble ucraïnesos contra la invasió russa.

Johnson va precisar, en declaracions fetes durant un viatge a l’Índia, que el dia de la reobertura “dependrà de la situació de seguretat”, i va explicar que fins ara el personal diplomàtic del Regne Unit s’havia traslladat a l’oest d’Ucraïna per a brindar suport humanitari i d’un altre tipus després d’esclatar el conflicte.

El Regne Unit s’uneix així a altres països que han reobert les seves ambaixades a Kíev o ho faran en els pròxims dies, en un gest de suport a l’exrepública soviètica en el seu intent de resistir l’avanç de les tropes russes al país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia