Política

Biden espera veure “accions” de Rússia abans de fer una valoració a les negociacions de pau

El president nord-americà diu que manté el “consens” amb els aliats per esperar a veure quina és la reacció de Rússia a la reunió de pau celebrada a Istambul

El president estatunidenc, Joe Biden, s’ha mostrat caut aquest dimarts sobre els suposats avanços en les negociacions entre Rússia i Ucraïna, en assegurar que esperarà a comprovar si Moscou “compleix” amb les propostes.

Així ho va indicar a la Casa Blanca, on es va reunir amb el primer ministre de Singapur, Lee Hsien Loong, després de ser preguntat sobre un possible acostament de postures entre Moscou i Kíev durant les converses d’aquest dimarts a Istanbul (Turquia) per a aconseguir un alto el foc.

“No interpreto res fins que no vegi quines són les seves accions (dels russos). Veurem si compleixen amb el que estan suggerint”, ha afirmat Biden, que ha agregat que, “mentrestant”, seguirà amb les “sancions fortes” a Moscou.

El mandatari estatunidenc ha mantingut aquest matí una reunió amb el primer ministre britànic, Boris Johnson; el president francès, Emmanuel Macron; el primer ministre italià, Mario Draghi; i el canceller alemany, Olaf Scholz. En ella, segons Biden, hi ha hagut “consens” per a esperar a veure què és el que Moscou “ha d’oferir”.

A Istanbul, el cap de la delegació russa, Vladímir Medinski, ha confirmat davant la premsa les grans línies de l’acord proposat: neutralitat permanent d’Ucraïna, lliure d’armes nuclears i sense tropes estrangeres, a canvi de garanties multilaterals per a Kíev.

A penes concloses les converses, celebrades en un annex de l’històric palau de Dolmabahçé, a la vora del Bòsfor, Rússia ha anunciat que alleujaria dràsticament el seu assetjament sobre la capital ucraïnesa i l’assetjada ciutat septentrional de Chernígov.

La invasió russa d’Ucraïna, que va començar el passat 24 de febrer, ha provocat l’onada més gran de refugiats a Europa des de la Segona Guerra Mundial, amb més de 3 milions d’ucraïnesos fugint dels bombardejos i buscant refugi als països veïns, especialment a Polònia.

El Pentagon adverteix que el replegament rus de la rodalia de Kíev “no és real”

El Pentàgon ha afirmat avui que Rússia ha mogut “un nombre petit” d’unitats en l’última jornada en les proximitats de Kíev i ha descartat que es tracti d’“una retirada real”, ja que manté “la majoria” de les seves tropes allí. “Creiem que aquesta és una reubicació, no un replegament real, i hauríem d’estar tots preparats per a veure una gran ofensiva contra altres zones d’Ucraïna”, ha dit el portaveu del Departament de Defensa, John Kirby, en una roda de premsa.

Kirby ha assenyalat que “ningú hauria d’enganyar-se amb la recent afirmació del Kremlin que, de sobte, reduirà els atacs militars contra Kíev o qualsevol altra informació que retirarà totes les seves forces”. “Creiem, avaluem, que és probable que seran reubicades per a ser utilitzades en altres llocs d’Ucraïna”, ha indicat i ha recordat que Rússia ha dit que se centrarà en la regió del Donbass, en l’est ucraïnès.

“Considerem que estan en una posició defensiva, des de fa dies han deixat d’intentar avançar cap a Kíev i han adoptat una espècie de postura defensiva”, ha dit Kirby, que ha explicat que no disposa informació sobre possibles esforços russos per a poder reabastir a les seves tropes en les proximitats de la capital ucraïnesa.

“La guerra podria acabar avui” si el president rus, Vladímir Putin, “fes el correcte i retirés totes les seves forces d’Ucraïna”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia