Política

Zelenski demana a Rússia que “pari de bombardejar la població” abans de parlar d’alto el foc

La Xina alerta que “la seguretat d’un país no s’hauria d’aconseguir a expenses de la seguretat d’altres”

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha demanat aquest dimarts a Rússia que “pari de bombardejar la població” abans que els dos països puguin seure per negociar un alto el foc.

En una entrevista concedida a la CNN i a Reuters, el mandatari ucraïnès ha considerat que és “necessari almenys aturar els bombardejos a la població”. “Atureu els bombardejos i aleshores seieu a la taula de negociació”, ha dit adreçant-se als responsables russos. Alhora, Zelenski ha urgit els membres de l’OTAN a imposar una zona de restricció aèria per aturar les forces russes.

En paral·lel, el ministre d’Exteriors xinès, Wang Yi, ha advertit que “la seguretat d’un país no s’hauria d’aconseguir a expenses de la seguretat d’altres”.

Yi ho ha dit durant una conversa telefònica que ha mantingut amb el seu homòleg ucraïnès, Dimitri Kuleba. El ministre xinès ha fet una crida els dos països a trobar una solució negociada al conflicte i ha donat suport a “tots els esforços internacionals constructius” per obtenir un “acord polític”.

Yi també ha opinat que la seguretat regional “no es pot obtindre” expandint blocs militars, fet que implícitament al·ludeix, també, l’afany ucraïnès d’ingressar a l’OTAN. A més, el ministre xinès ha fet una crida a “evitar” danys a civils i crisis humanitàries, i a “assegurar” l’accés de l’assistència humanitària.

Precisament, pel que fa a la incorporació d’Ucraïna a l’OTAN, Zelenski ha dit a l’entrevista a la CNN i Reuters que si els “socis” de l’organització militar no “estan a punt” perquè “Rússia no hi vol Ucraïna”, haurien de treballar en “garanties de seguretat comunes” per al seu país.

Això vol dir que Ucraïna té “la seva integritat territorial”, que les seves fronteres “estan protegides”, que els ucraïnesos poden tenir “relacions especials amb tots els seus veïns”, que estan “completament segurs” i que els garants d’aquesta seguretat la proporcionen “de manera legal”.

D’altra banda, Zelenski ha parlat també avui per telèfon amb el seu homòleg nord-americà, Joe Biden, que ha subratllat que els Estats Units continuaran donant suport a Ucraïna amb material de defensa, mesures econòmiques i ajuda humanitària.

Alhora, ambdós líders han parlat de l’efecte que les sancions a Rússia estan tenint en l’economia del país comanat per Vladímir Putin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia