Política

Sánchez no ampliarà de moment la seva presència als contingents de l’OTAN a l’est

Robles recorda a Putin que qualsevol agressió a un membre de l’OTAN tindrà resposta militar

Espanya enviarà material “defensiu” a Ucraïna

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha afirmat aquest divendres que l’Estat “continuarà complint els seus compromisos a l’OTAN”, però ha circumscrit la presència als efectius que ja té ara desplegats: 360 soldats a Letònia, 4 Eurofighters a Bulgària i la fragata Blas de Lezo, i els caçamines Meteoro i Sella al Mediterrani.

Segons Robles, durant la reunió de l’OTAN el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha promès que l’Estat enviarà material humanitari i assistència, a més del “compromís de treballar per la fi de l’agressió inacceptable de Rússia”.

En una compareixença a la Moncloa, Robles ha advertit que qualsevol agressió de Rússia a un estat membre de l’OTAN obtindrà una resposta conjunta dels membres de l’aliança. Ho ha fet després que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi participat en la reunió telemàtica de l’OTAN on també s’han afegit –tot i que no en són membres– els presidents de Finlàndia i Suècia, països advertits ara per Rússia.

Robles ha destacat el valor de la unitat de l’OTAN i el fet que a més de Finlàndia i Suècia, han participat en la reunió els presidents del Consell Europeu, Charles Michel, i de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen.

“Tots hem manifestat condemna a les agressions de Rússia, una condemna contundent, clara i ferma”, perquè l’actuació de Vladimir Putin és “absolutament inacceptable” i cal “la retirada immediata de les tropes russes d’Ucraïna”.

Segons Robles, “Putin ha de saber que es trobarà al davant una Comunitat Internacional forta, unida, que no acceptarà cap classe d’amenaces, ni a Ucraïna ni a altres països”.

Ha admès que l’OTAN no enviarà tropes a Ucraïna, però ha advertit que una agressió a qualsevol membre de l’aliança obtindrà una resposta conjunta dels països que en formen part.

Espanya enviarà material “defensiu” a Ucraïna

El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha complementat la informació facilitada per la ministra de Defensa, Margarita Robles, i ha apuntat que l’Estat enviarà a través del Ministeri de Defensa material “defensiu” a Ucraïna.

El ministre d’Exteriors ha advertit també que “no es permetrà que s’imposi un ordre contrari a la pau i la prosperitat” i que els països de l’OTAN i la UE “adoptarem totes les mesures necessàries per frenar la deriva a què ens vol conduir Rússia”.

Albares ha explicat que l’Estat s’ha posicionat a favor de sancionar Rússia amb l’exclusió del sistema de pagaments bancaris SWIFT.

En aquest marc, el ministre ha recordat que els paquets de sancions acordats poden tenir un impacte sobre les economies dels mateixos països que les imposen, i per tant calen “mesures compensatòries” per minimitzar-ne l’impacte. “Malgrat que el cost de les sancions és alt, el cost de la inacció serà molt més elevat”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia