Política

Putin s’obre a enviar diplomàtics a Minsk per negociar amb Ucraïna

Moscou està disposada a parlar d’un “estatuts neutral” de Kíev, però manté que cal “desmilitaritzar” el país

Rússia acusa Kíev de no voler negociar

Ucraïna hauria ofert negociar la seva no incorporació a l’OTAN

El president rus, Vladímir Putin, estaria disposat a negociar amb Ucraïna, segons ha assegurat el ministeri d’Exteriors xinès en un comunicat després d’una trucada telefònica entre el líder del Kremlin i el president Xi Jinping.

L’agència estatal russa Interfax també informa, citant el portaveu del Kremlin Dmitri Peskov, que Putin podria enviar diplomàtics a negociar amb Ucraïna a Minsk –Bielorússia– sobre un “estatus neutral” per al país. Això sí, aquest estatus només s’acceptaria amb la “desmilitarització i desnazificació” d’Ucraïna, el que a la pràctica implica, com ja havia avançat el ministre rus Sergei Lavrov, que les negociacions només s’obriran si Ucraïna es rendeix.

Aquest divendres, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha fet una crida a Rússia per obrir converses i evitar, així, més morts en els enfrontaments armats actuals. Però Lavrov ha suggerit que Moscou no reconeix el govern de Zelenski, al que ha acusat de dependre de les forces Occidentals i de “neonazis”.

Malgrat tot, Rússia ha acusat aquest divendres Kíev de no voler negociar l’alto el foc després que Moscou s’avingués a fer-ho i proposés la ciutat de Minsk com a lloc per a la trobada. Segons Moscou, Kíev volia que la trobada tingués lloc a Varsòvia, i segons el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, els representants ucraïnesos van tallar la comunicació quan Moscou va suggerir fer-ho a Minsk. En canvi, fonts pròximes al president Zelenski han explicat que Ucraïna estaria disposada a negociar sobre la base de la seva no incorporació a l’OTAN.

L’opinió de la Xina

En el seu comunicat, el règim de la Xina diu que Xi Jinping dona suport a una solució “negociada” en el conflicte entre Rússia i Ucraïna i està disposat a treballar amb la comunitat internacional per trobar un sistema de seguretat “sostenible”.

En tot cas, el president xinès també ha apuntat que cal “abandonar la mentalitat de la Guerra Freda”, respectar les “preocupacions legítimes sobre seguretat de tots els països”, respectar la integritat territorial i trobar un “equilibri” en la seguretat europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia