Política

Tropes russes entren a Kíev

L’exèrcit crida la població a unir-se al combat, sense límit d’edat, mentre es confirma la presència de vehicles russos a la capital

El president d’Ucraïna demana a Putin seure a la taula de negociació “per detenir la mort d’éssers humans”. Rússia s’obre a negociar i ha analitzar la proposta d’Ucraïna de mantenir la seva neutralitat si abandona les armes

Les tropes russes han entrat a Kíev l’endemà de l’inici de la invasió ordenada pel president rus, Vladímir Putin, el govern del qual assegura que està obert a tornar a la via diplomàtica si Ucraïna abandona les armes.

L’entrada militar s’ha produït pel districte d’Obolón, a uns 9 quilòmetres del centre de Kíev, segons ha confirmat el ministeri de Defensa ucraïnès i s’ha pogut veure a través de vídeos penjat a les xarxes.

El presidente ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha demanat a Putin que segui a la taula de negociació per detenir l’operació militar russa. “Vull dirigir-me un cop més al president de Rússia. En tot el territori d’Ucraïna hi ha combats. Asseguem-nos a la taula de negociacions per detenir la mort d’éssers humans”, ha afirmat en un nou missatge televisat aquest divendres al migdia.

Ucraïna ha traslladat a Rússia la seva disposició de a debatre sobre la neutralitat del país, és a dir, de no entrar a l’OTAN, tal com reclamava Putin. Des de Rússia, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha deixat la porta obert a analitzar aquesta possibilitat: “És una declaració nova. Li hem de prestar atenció. És més aviat un moviment cap al costat positiu. Ara ens toca analitzar-lo”, ha assegurat Peskov.

El ministeri de Defensa ucraïnès ha demanat a la ciutadania informar sobre qualsevol moviment d’equipament bèl·lic enemic i preparar còctels Molotov per a “neutralitzar” l’exèrcit rus, però alhora ha demanat als civils precaució, evitar sortir de casa seva i no difondre imatges per les xarxes socials de la seva situació.

Segons l’exèrcit de Terra i la viceministra de Defensa d’Ucraïna, Hanna Malyar, l’exèrcit rus hau entrat a Kíev després de robar dos camions militars ucraïnesos per poder-se obrir pas cap a la capital acompanyats d’una columna de vehicles militars russos. Amb tot, Malyar ha assegurat que la columna de vehicles russos, que han entrat pel districte d’Obolon, a uns 9 km al nord del centre de la capital, ha estat neutralitzat, tot i que diverses informacions i testimonis a les xarxes socials apunten que hi ha combats en aquest districte.

Míssils de matinada

Diversos mitjans han informat a primera hora d’atacs amb míssils aquesta matinada a Kíev, que han afectat un altre edifici residencial i que també ha causat morts.

Des del ministeri de Defensa s’ha encoratjat els ciutadans a respondre les tropes russes amb còctels molotov per “neutralitzar l’ocupant”, insta els ciutadans de qualsevol edat a unir-se al combat i també s’ha demanat als residents que no surtin de casa.

Rússia

El ministre d’Exteriors rus, Sergei Lavrov, ha assegurat aquest divendres que Rússia està preparada per obrir negociacions si “les forces ucranianes abandonen la resistència i deixen les armes”. En una roda de premsa aquest migdia, Lavrov s’ha negat a reconèixer “com a democràtic un govern que oprimeix i utilitza mètodes genocides contra el seu propi poble”.

Coets horrorosos

El ministeri d’Exteriors, Dmitro Kuleba , ha confirmat a primera hora del matí que diversos “coets horrorosos russos han impactat a Kíev”. “L’últim cop que la nostra capital va experimentar una cosa així va ser el 1941 quan va ser atacada per l’Alemanya nazi”, ha dit Kuleba, apel·lant a la comunitat internacional a “aïllar Rússia”

Missatge televisat de Zelenski

Noves baixes civils i militars que se sumen a les que ja hi va haver aquest dijous el primer dia de l’atac rus contra Ucraïna. El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat aquesta matinada que aquest dijous han mort 137 ucraïnesos. En un vídeo dirigit a la població, Zelenski ha dit també que 316 ciutadans han resultat ferits. En aquest missatge televisivat, Zelenski ha assegurat que la comunitat internacional els ha deixat sols davant la invasió russa. Tothom té por”, ha dit, en referència a la comunitat internacional. Ucraïna es defensa sola” mentre la comunitat internacional “s’ho mira des de lluny”, ha criticat.

Zelenski també ha assegurat que els atacs russos són indiscriminats, amb objectius civils, i que ja hi ha grups de “sabotatge” russos a Kíev.

En plena acció militar russa al país, el president ucraïnès ha decretat la mobilització general de la població. D’acord amb les informacions provinents d’Ucraïna, els homes d’entre 18 i 60 anys, ciutadans ucraïnesos, tenen prohibit a partir d’ara sortir del país.

Segons informa l’agència ucraïnesa Ukrinform, Zelenski ha implementat la decisió del Consell Nacional de Seguretat i Defensa d’Ucraïna d’aquest dijous sobre l’aplicació del Pla de Defensa del país i el Pla Consolidat de Defensa Territorial. El gabinet de ministres d’Ucraïna en una reunió extraordinària celebrada aquest dijous ha adoptat la decisió d’implementar un pla de protecció civil sota la llei marcial.

Objectiu número 1 de Rússia

La mobilització general decretada per Zelenski durarà un mínim de 90 dies. El president ha assegurat que segueix a Kíev, tot i admetre que ell és “l’objectiu número 1” de les forces russes.

Contactes amb líders internacionals

El president ucraïnès es manté molt actiu a les xarxes, des d’on informa dels contactes i les reclamacions que fa als líders mundials. Així aquest divendres al matí ha parlat amb la presidenta de la CE, Úrsula Von der Leyen, el primer ministre del Canadà o Boris Johnson, entre altres. Des de Twitter ha reclamat un coalició anti guerra i una assistència internacional efectiva. “Defensem la nostra llibertat, la nostra terra. Junts hem de seure Rússia a la taula de negociació”, ha insistit. Reclama sancions més dures.

Milers de persones s’han refugiat aquesta nit dins d’estacions de metros i soterranis d’edificis per por a possibles bombardejos.

La viceministra de Defensa d’Ucraïna, Hanna Malyar, ha advertit aquest divendres de la possibilitat que soldats russos entrin en àrees pròximes a Kíev. “És possible l’ocupació de l’enemic a Vorsel”, a uns 35 km de la capital, ha escrit a la seva pàgina oficial de Facebook.

Malyar també ha informat que Ucraïna ha neutralitzat vehicles militars robats per les tropes russes, que han intentant infiltrar-se fins a la capital. Segons ha explicat, militars russos “s’han apoderat dos vehicles de les Forces Armades d’Ucraïna, es van vestir amb l’uniforme de l’exèrcit ucraïnès i s’han traslladat a gran velocitat al centre de Kíev des d’Obolon”, a 9km de la capital, a qui han seguit una “columna de camions militars russos”. Segons la viceministra de Defensa d’Ucraïna, la columna de tropes militars ha estat neutralitzada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia