Política

Sánchez avisa que la guerra tindrà un impacte econòmic

Acusa Putin d’una violació de la integritat d’Ucraïna que no quedarà “impune”

L’Estat garanteix l’abastiment de gas però amb una alça de preus

Suspesa la conferència de presidents a La Palma

El dia que l’illa canària de La Palma havia de centrar les mirades de futur per a la reparació de les ferides del volcà de Cumbre Vieja, la guerra a Ucraïna va forçar el president espanyol a desviar la mirada al tauler internacional i dinamitar la seva agenda oficial –l’homenatge als palmers pels estralls de 85 dies d’erupció i la conferència de presidents autonòmics van ser cancel·lats abruptament quan líders com ara Ximo Puig (País Valencià) ja eren a Santa Cruz de La Palma– per agafar el timó de la crisi bèl·lica. Després d’una reunió extraordinària del Consejo de Seguridad Nacional –sota la presidència de Felip VI a La Zarzuela i on van ser presents des del president i la vicepresidenta Yolanda Díaz fins al cap de l’Estat Major (Jemad) i el director del CNI– que va durar dues hores, Pedro Sánchez acusava Vladímir Putin de “violació flagrant” de la unitat territorial d’Ucraïna i alertava de l’impacte en l’economia estatal.

En una compareixença coincidint amb l’horari del telenotícies del migdia i ja a La Moncloa, el president espanyol va alertar Putin que la “violació flagrant” de la sobirania ucraïnesa i del dret internacional que ha protagonitzat Rússia “no ha de quedar impune”, i va obrir la porta a l’aprovació de sancions de la UE. Sánchez va retratar amb cruesa la situació sorgida per la intervenció militar durant la matinada: “Una potència nuclear que ha violat la legalitat internacional, ha començat la invasió d’un país veí i ha amenaçat amb represàlies qualsevol nació que auxiliï el país agredit.” Davant això, Sánchez va garantir que “Espanya defensarà la legalitat internacional, es desviurà per restablir la pau i es mostrarà solidària amb les poblacions afectades pel conflicte.”

Cop a l’economia i el gas

Si Sánchez ja va advertir des del primer moment que “sens dubte” la guerra impactarà en l’economia, la vicepresidenta i titular de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va raonar: “A Espanya la seguretat de subministrament està garantida per altres vies. Rússia no és dels nostres principals proveïdors, ni per tub ni per vaixell, i la gran capacitat d’acollida de gas natural liquat en les nostres terminals de regasificació ens permet ser molt flexibles.” A més d’elogiar la gestió del moment que fa l’ens públic Enagás –gestor del sector gasista–, presidit des del 2007 pel català Antoni Llardén, Ribera va esgrimir una variada procedència del gas, que ara va des d’Algèria fins a Noruega passant per Qatar o els Estats Units, com el millor escut contra la tensió. “En què es pot veure afectada Espanya? En els preus de l’energia. No hi som aliens”, va dir tot citant l’alça del barril de Brent per sobre dels 100 dòlars.

Si Sánchez és instat a desplegar més tropes, des d’ahir ja sap que no tindrà l’aval del soci de coalició. “La guerra mai és un camí”, va recordar la ministra d’Afers Socials i líder de Podem, Ione Belarra, que va preferir fer seva la crida d’António Guterres (Nacions Unides) al cessament dels atacs i a la retirada de les tropes.

LA FRASE

En què es pot veure afectada Espanya? En els preus de l’energia. No hi som aliens
Teresa Ribera
vicepresidenta tercera i ministra de transició ecològica


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia