Política

L’Anàlisi

Xavier Rius Sant

Una guerra perquè Ucraïna continuï sent els límits de l’imperi

Putin vol passar a la història com qui ha tornat Ucraïna a l’espai de l’Imperi Rus i l’URSS

Ucraïna en rus i altres llengües eslaves vol dir terra dels confins. Ucraïna era les províncies frontereres de l’Imperi Rus. En serbocroat Kraïna té el mateix significat. Recordem la Kraïna croata, frontera entre l’Europa cristiana i la Bòsnia turca, que va ser repoblada amb camperols serbis perquè fessin de trinxera enfront dels turcs, i el 1991 durant la guerra de Croàcia, els serbis de la Kraïna van proclamar la seva república. I Putin envaeix Ucraïna perquè vol recuperar-la com a part de Rússia i coixí de separació enfront de l’OTAN i la UE.

Alguns pensaven que Putin en tindria prou amb mantenir el Donbass controlat per Rússia en uns llimbs legals com les regions georgianes d’Ossètia del Sud i Abkhàzia. Però ahir, 24 de febrer del 2022, passarà a la història com la data que per primera vegada des de la Segona Guerra Mundial un país europeu envaeix un altre estat sobirà. Una invasió que va més enllà de les regions russòfones i de l’annexió de Crimea del 2014. Annexió que justificava amb el fet que el 1954, Nikita Khrusxov va regalar la península, fins llavors part de Rússia, a Ucraïna.

Ara caldrà veure si pretén l’enderrocament del govern de Volodímir Zelenski i nomenar un govern titella, sense importar-li les sancions internacionals, o es conformarà amb debilitar-lo i aconseguir només el control del Donbass. Una intervenció plena de mentides, com que hi havia un genocidi de la població russòfona. Per això Putin va forçar fa uns dies que la població del Donbass marxés cap a Rússia, i en el seu discurs ha qualificat de nazi el règim de Zelenski. Putin menteix sobre el règim de Kíev, i més quan a Ucraïna hi ha eleccions lliures, cosa que no passa a Rússia, com ho demostra l’empresonament de l’opositor Navalni.

Putin, antic cap del KGB, va guanyar les eleccions presidencial de l’any 2000 després d’uns atemptats atribuïts a txetxens, que es creu que van ser dirigits pel FSB, Servei Federal de Seguretat, que Putin va dirigir fins al 1998. I amb aquests atemptats no aclarits va justificar la segona guerra de Txetxènia que li va aplanar el camí per guanyar les eleccions del 2020. I ara, com va fer amb Txetxènia, vol mostrar els ucraïnesos com a culpables, no com a terroristes islamistes, sinó con a nazis i genocides.

Putin exigia a Kíev que renunciés al seu dret a entrar a l’OTAN, i vol passar a la història com el líder que ha tornat Ucraïna a l’espai de l’Imperi Rus o de l’URSS. I amb el suport del president autocràtic de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, ha començat la invasió d’Ucraïna. Bielorússia vol dir, en llegües eslaves, la Rússia blanca. Putin sap que té el suport de Lukaixenko, que accepta mantenir la Rússia blanca al costat de la gran Rússia, i es llança a sotmetre els confins de l’imperi: Ucraïna. Però els ucraïnesos no desitgen ser la gent dels confins de Rússia, perquè en ucraïnès la paraula Kraïna va derivar fa segles, i ja no significa terra dels límits, sinó la nostra terra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia