Política

El Parlament condemna les “accions bèl·liques desfermades” de Rússia sobre Ucraïna i demana el retorn a la diplomàcia

La Junta de Portaveus aprova una declaració amb el suport de tots els grups menys Vox i la CUP

La Junta de Portaveus del Parlament ha aprovat una declaració de solidaritat amb les víctimes del conflicte entre Rússia i Ucraïna i “lamentant i condemnant” els atacs de la federació que lidera Vladímir Putin.

El text, al que no s’hi han sumat la CUP ni Vox, es qualifica l’episodi “d’acció bèl·lica desfermada”, i es posa de manifest que “aquesta agressió suposa una violació flagrant del dret internacional, té greus conseqüències a escala regional i global, i ha de comportar l’assumpció de responsabilitats per part dels seus promotors”. La declaració també dona suport a la “ràpida i unitària reacció de la UE, que faci sempre èmfasi en la diplomàcia i la negociació, la pau i la preeminència dels principis i valors democràtics”.

La declaració institucional de la Junta de Portaveus recorda igualment que el Parlament “s’ha posicionat de forma reiterada a favor de la resolució pacífica de conflictes” i diu que per això la cambra “reclama la fi de les hostilitats i el retorn a la via de la negociació i la diplomàcia”. “Per això, exhortem a les parts perquè retornin a allò que estableix als acords de Minsk, recordem a tots els estats l’obligació de complir amb les obligacions internacionals en matèria d’asil, expressem la solidaritat amb totes les víctimes d’aquest conflicte, i donem suport a les organitzacions que treballin per la defensa i protecció dels drets humans sobre el terreny”, conclou la declaració.

El text no ha pogut ser una declaració institucional del Parlament perquè des de la CUP i Vox no han volgut subscriure’l. Per la seva part, la formació d’ultradreta ha explicat en un comunicat que, per posicionament de partit, han decidit “no signar als parlaments català i basc cap declaració institucional al costat d’aquells partits que promouen obertament la violència i els atacs a la unitat nacional”. “Són precisament aquestes forces separatistes les que amenacen la unitat de les nacions, les que van estendre el terrorisme a Espanya i ara busquen trencar la seva unitat a través del colpisme”, asseguren.

Malgrat això, a la mateixa nota asseguren que Vox “manifesta la més rotunda condemna davant la violació de la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna per part de forces militars russes” i que “rebutja aquesta invasió militar i exigeix al president de la Federació de Rússia que detingui immediatament les operacions militars i es detingui el conflicte per a tornar a la via de la diplomàcia”.

Des de la CUP no han volgut explicar els motius de la seva negativa a avalar la declaració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia